محتوای این وب سایت جهت اطلاعات عمومی درج شده است و تنها می توان این توصیه های پزشکی را به منزله زنگ خطر هشدار دهنده تلقی کرد بنابراین قبل از هر اقدامی نیاز بوده با متخصصین درمانگر مشورت داشت و تنها متکی به محتوای مطالب نباشید، اگرچه تمام تلاش بنده و تیم تحریریه مرکز نیلی اطلاع رسانی کامل و بی نقص به خانواده های عزیز است.
در ابتدای این متن به عنوان فلوشیپ ناباروی بانوان باید بگویم که اندرومتریوز یک بیماری خطرناک نیست و در بسیاری از موارد اگر زمان Golden Time یا زمان طلایی درمان از دست نرفته باشد بیماری خوش خیمی هست اما به عنوان یک عارضه می تواند کیفیت زندگی شخصی و زناشویی شما را تا حد نگران کننده ای کاهش دهد.
البته تحقیقاتی، رابطه بین این عارضه با بیماری های مزمن جسمی دیگر مثل سرطان تخمدان، بیماری های خودایمنی، فشار خون بالا، مشکلات قلبی - عروقی و ... را تائید می کند اما قراره تو کلینیک نیلی نگذاریم کار بیمار مبتلا به اندرومتریوز جدی شود.
ناگفته نماند که، اندرومتریوز بر سلامتی روانی شخصی و خانوادگی نیز تاثیر می گذارد، تا جایی بسیاری از خانم ها به دلیل دردهای پس از رابطه جنسی، از برقراری این رابطه به مرور زمان سر باز می زنند که همین موضوع کم کم تاثیرات روانی زیادی بر خانواده می گذارد.
توجه فرمائید: درمان ساده اندومتریوز را تا مراحل سخت پیش نبرید و زمان طلایی درمان را به تعویق نیندازید. برای خود یک تقویم سلامت تهیه کنید، چک آپ های دوره ای خود را درون آن یادداشت کنید و عارضه های این چنینی را قبل از بروز کنترل کنید.
نکته مهم: در معاینه برخی خانم ها، متوجه مصرف بیش از حد دمنوش های مختلف تجویز شده در طب سنتی می شوم که تاثیرات منفی ای روی روال درمان خانم ها می گذارد پس اگر به پزشکی مراجعه می کنید از درمان های موازی (مثل طب سنتی، چینی) پرهیز کنید و به پزشک خود اعتماد داشته باشید.
اندومتریوز چیست و نحوه ایجاد اندومتریوز چگونه است؟
حالا مقاله را با تعریف اندومتریوز شروع می کنیم. اندومتریوز در واقع به وضعیتی اطلاق می شود که پوشش رحم به نام آندومتر در خارج از رحم قرار میگیرد که باید شاهد تاثیرگذاری اندومتریوز بر روی بخش های دیگری همچون تخمدان ها، لوله های فالوپ و بافت دیواری لگن بود.
از آنجا که هر ماه بدن خانم ها برای بارداری خود را آماده می کند نمی توان شاهد رشد آندومتر به صورت عادی بود. از طرف دیگر خونریزی ناشی از اندومتریوز، می تواند مشکلات دیگری مانند تحریک و چسبندگی بوجود آورد.
از مهمترین مشخصات این بیماری می توان به درد زیاد در زمان قاعدگی و تخمک گذاری اشاره کرد که اغلب به شکل درد لگنی مداوم و ناراحتی در زمان ارتباط جنسی قابل درک است.
این ناراحتی های فیزیکی معمولاً غیرقابل تحمل هستند و میتوانند روال زندگی عادی بیمار را نیز تغییر دهند به طوری که فرد دیگر لذتی از زندگی روزمره خود نبرد و حتی در مواردی، ادامه این بیماری و درمان نکردن آن، باعث ناباروری نیز می شود.
از کجا بفهمم اندومتریوز دارم - علامت های اندومتریوز چه هستند؟
اولین و مشخص ترین علامت هشدار دهنده اندومتریوز درد در حین و یا پس از رابطه جنسی، درد در دوران قاعدگی و پریودی هست که حتی بشکل سوزن سوزن شدن بدن یا درد لگنی قابل مشاهده درک است. اگرچه بسیاری در دوران قاعدگی خود دچار گرفتگی می شوند، اما گرفتگی اندومتریوز بسیار بدتر از حد معمول است تا جایی که درد ممکن است با گذشت زمان افزایش یابد.
نکته مهم: برای تشخیص اندومتریوز خوشبختانه روشهای مختلفی وجود دارد و باید در زمان طلایی به متخصص زنان مراجعه کرد، ارزیابی فیزیکی و معاینه میتواند به پزشک برای تشخیص دقیق کمک کند.
معمولاً در طول معاینه لگن سونوگرافی، ام آر آی و لاپاراسکوپی نیز بسیار کمک کننده هستند.
علائم و نشانه های شایع اندومتریوز عبارتند از:
- دوره های دردناک (دیسمنوره): درد و گرفتگی لگن ممکن است قبل از شروع شده و چند روز بعد ازدوره قاعدگی ادامه یابد. همچنین ممکن است درد کمر و شکم هم به آن اضافه شود.
- درد هنگام مقاربت: درد هایی در طول یا بعد از رابطه جنسی پدید می آید.
- درد همراه با اجابت مزاج یا ادرار: به احتمال زیاد این علائم را در دوران قاعدگی تجربه می کنید.
- خون ریزی بیش از حد: ممکن است گاهاً قاعدگی های شدید یا خونریزی بین پریودها (خونریزی بین قاعدگی) را تجربه کنید.
- ناباروری: گاهی اوقات اندومتریوز ابتدا در افرادی که به دنبال درمان ناباروری هستند تشخیص داده می شود.
- سایر علائم و نشانه ها: ممکن است خستگی ، اسهال ، یبوست ، نفخ یا حالت تهوع را به ویژه در دوران قاعدگی در این بیماری تجربه کنید
اینفوگرافی روبرو می تواند بسیار در درک بهتر علائم اندومتریوز به شما کمک کند.
چرا باید نسبت به علائم بالا حساس باشیم؟
برخی خانم ها درد های هشدار دهنده اندومتریوز را با درد عادت ماهانه یا قاعدگی اشتباه می گیرند و حتی این موضوع را با خانواده خود نیز مطرح نمی کنند.
در حالیکه مراجعه به متخصص زنان می تواند علائم چنین وضعیتی را تشخیص داده و بیماری را در مراحل اولیه درمان کند.
در مواردی نیز برای رهایی از این چالش، نیاز به همکاری پزشکان دیگری همچون جراح روده، اورولوژیست، متخصص مغز و اعصاب و نفرولوژیست خواهد بود.
بدن خانم ها به دلیل بارداری، حساسیت بیشتری نسبت به آقایان دارند. حساس نبودن نسبت به علائم بیان شده می تواند مسیر درمان برای خانم ها را بازگشت و جبران ناپذیر کند.
تشخیص زودهنگام میتواند به تمامی این چالشها پایان بخشد، بنابراین مراجعه به متخصص درمانگر کمک می کند علاوه بر ارزیابی فیزیکی با کمک آزمایش ها و تصاویر پزشکی، وجود چنین عارضهای را تشخیص دهد که متناسب با شدت بیماری، روش های درمانی مختلفی را به کار گیرد.
شیوع اندومتریوز در جوامع
آمارها نشان می دهند که اندومتریوز ممکن است ۱۰ درصد از جمعیت زنان در سن باروری را درگیر کند.
شما در ارتباط با سلامتی تان امکان آزمون و خطا چند باره را ندارید، چون بعضی از این مسیرهای درمانی اشتباه قابل بازگشت نیستند. پس از همان ابتدا برای انتخاب مشاور و متخصص خود حساسیت های لازم را به خرج بدهید.
درباره سنین شیوع اندومتریوز در جامعه ایران تحقیق جامعی تابحال صورت نگرفته است اما در تصویر زیر می توانیم به نرخ مبتلایان اندومتریوز در سنین مختلف کشور نیوزیلند استناد کنیم.
این نمودار از اطلاعات وزارت بهداشت نیوزیلند برگرفته شده است که می توانید از لینک روبرو همین نمودار و منابع اطلاعاتی آن را پیدا کنید. {لینک نمودار اندومتریوز در نیوزیلند}
بیمارانی که بنده در طول این چندین سال مشاهده و ویزیت کردم به توزیع سنی این نمودار نزدیک هستند و این نمودار تا حدودی در ایران معنا دار و قابل استناد هست.
اگر بخواهیم به توزیع سنی این نمودار استناد کنیم خانم های ۱۵ تا ۴۵ بایستی اندومتریوز رو جدی تر از باقی رده های سنی در نظر بگیرند.
بخاطر همین من همیشه از پیشگیری به عنوان بهترین راه درمان نام می برم. اگر در این بازه سنی هستین چند آزمایش ساده می تواند تا حدود زیادی وضعیت سلامتی شما را مشخص کند.
یا اندومتریوز به منزله وجود بیماری های زمینه ای است؟
پس از تشخیص اندومتریوز، بسیاری از بیماران نگران می شوند و مایلند بدانند چنین عارضه ای، پیامد های جسمانی دیگری را نیز به همراه دارد یا خیر؟
نتایج تحقیقات نشان داده است که میتوان شاهد ارتباط بین اندومتریوز و دیگر بیماریهای مزمن تاثیر گذار بر سلامت زنان نیز بود به طور مثال باید ریسک درگیری با سرطان تخمدان را پذیرفت، علاوه بر آنکه احتمال درگیری با بیماری های خود ایمنی نیز وجود دارد.
برخی نیز با فشار خون بالا و مشکلات قلبی و عروقی مواجه شده اند بنابراین درمان چنین چالشی بسیار مهم است و می بایست اولویت نخست بانوان باشد.
احتمال بارداری و زایمان سالم زنان مبتلا به اندومتریوز چقدر است؟
اگرچه اندومتریوز، ممکن است تاثیرات منفی بر بارداری داشته باشد و باید پذیرفت که در مقایسه با دیگر زنان، بارداری دشوارتری را تجربه خواهند کرد حتی پزشکان درباره بارداری با اندومتریوز هشدار جدی می دهند.
البته باید پذیرفت اندومتریوز باعث ناباروری ۴۰ درصد از زنان میشود که می توان با انواع اقدامات درمانی کم ریسک شاهد بهبودی نیز بود و کمک کرد که مادران، فرزند خویش را در آغوش بگیرند.
آیا اندومتریوز خود به خود بهبود می یابد؟
اگرچه نمی توان برای علت و ریشه اندومتریوز موارد خاصی را بیان کرد اما به طور کلی محققان معتقدند سیستم ایمنی در بروز چنین وضعیتی نقش بسیاری دارد، بنابراین باید با سبک زندگی سالم احتمال درگیری با چنین بیماری هایی را کاهش داد.
مصرف غذاهای سالم و دوری از حضور در محیط های حاوی آلاینده های محیطی، ورزش منظم، داشتن عادات خوب خوابیدن و زود بیدار شدن را نیز از یاد نبرید.
آیا نیاز به چکاپ های منظم وجود دارد؟ امیدواری برای تحمل، درمان خود به خود، همزیستی مسالمت آمیز با اندومتریوز و همچنین استفاده از مسکن ها بصورت مکرر روند تشخیص و درمان را دچار تاخیر می کند اما مراجعه زودهنگام، مهمترین گام تا رهایی از این چالش کابوس آور است.
عوامل تاثیر گذار بر روند بهبودی اندومتریوز
برای انتخاب روش درمان پارامتر هایی همچون محل وقوع و شدت عارضه بسیار مهم است. روش های درمانی اغلب دارویی و جراحی هستند.
نکته مهم: بسیاری از خانم ها همراه با درمان های دارویی و حراجی، به طب سنتی نیز روی می آوردند که در بسیاری مواقع روند درمان را دچار اختلال می کند.
معمولا گروه درگیر اندومتریوز خفیف می توانند شانس باروری بیشتری داشته باشند اما برای اندومتریوز شدید، اقدامات درمانی فوری و همچنین جراحی الزامی بوده علاوه بر آن که درمان دارویی نیز به مدت سه تا شش ماه ادامه می یابد و شانس بارداری نیز یک سال پس از قطع دارو وجود دارد.
متاسفانه برخی از افراد درگیر به دلیل ترس از جراحی، درمان را به تعویق میاندازند . این تعلل می تواند تبعات جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد که کمترین آن چسبندگی و انسداد است و علاوه بر آن فعال شدن سیستم ایمنی عوارض دیگری را به همراه دارد، بنابراین اندومتریوز تنها بر روند بارداری تاثیر گذار نیست.
رشد خوش خیم مخاط رحم، این بیماری مزمن را پدید می آورد البته نباید به عنوان یک پدیده خطرناک تلقی شود که در صورت عدم درمان، می تواند آسیب های جدی نیز پدید آورد.
گروه درگیر اندومتریوز کدامند؟
اندومتریوز را باید به عنوان یک بیماری شایع در بین زنان دانست که مختص سن خاصی نبوده و اغلب قربانیان ممکن است، شواهدی را در نخستین قاعدگی تا یائسگی تجربه کنند. نباید نقش تاثیر گذار هورمون های جنسی زنانه در بروز این چالش را از یاد برد. معمولاً افراد کمی در سنین یائسگی از این مشکل رنج میبرند با توجه به آنکه سطح استروژن در این دوران به شدت کاهش مییابد به همین دلیل میتوان شاهد فروکش کردن علائم نیز بود اما نباید منکر رد وجود احتمال بیماری در سنین یائسگی بود.
علت شایع اندومتریوز
یکی از سوالات اصلی افراد، شناخت علت اندومتریوز است اما تاکنون دادههای پزشکی مشخص نکرده اند که چگونه این اتفاق رخ میدهد. استعداد ارثی، نقص سیستم ایمنی و سبک زندگی غلط را می توان از عواملی دانست که در بروز چنین فرایندی نقش دارند، شناخت علائم می تواند بر روند تشخیص تاثیر گذار باشد علاوه بر آن که کاربرد اقدامات درمانی با بهبود علائم فرایند را ممکن میکند.
نباید از یاد برد اگرچه اغلب زنان به دلیل درد شدید متوجه وجود این بیماری می شوند اما گروهی نیز چندان علامت مشخص ندارند و تشخیص به شکل تصادفی صورت میگیرد، البته در مواردی نیز چنین مشکلی ممکن است همواره پنهان بماند.
علائم هشداردهنده اندومتریوز
شناخت علائم هشدار دهنده اندومتریوز کمک می کند نه تنها تشخیص زودهنگام رخ دهد بلکه با کمک اقدامات درمانی روند بهبودی را نیز تسریع بخشید. بنابراین شواهدی همچون افزایش و بینظمی قاعدگی، خونریزی های بین قاعدگی، درد شدید و غش ناگهانی همراه با قاعدگی، درد مداوم شکم به ویژه در نیمه دوم چرخه ماهانه، درد در قسمت پاها همزمان با درد شکمی و کمر درد، درد در زمان و بعد از رابطه جنسی، درد در دفع ادرار، گرفتگی مثانه و روده، اسهال و یبوست و خونریزی های دوره ای مثانه و روده را باید جدی گرفت البته علائم در برخی نیز گسترده تر هستند به طوری که چالش هایی مانند افزایش آلرژی و درگیری با بیماری خود ایمنی، خستگی و فرسودگی را نیز احساس میکنند بنابراین باید هرچه سریعتر مراجعه به متخصص درمانگر داشته باشند تا از طریق معاینات پزشکی، تشخیص و درمان صورت گیرد.
نباید از یاد برد که این مشکل به عنوان یکی از شایعترین علل ناباروری در زنان و طرح است و معمولاً به دلیل چسبندگی، ایجاد زخم در رحم و لوله های فالوپ نیز صورت میگیرد که محدودیتهایی را برای لانه گزینی تخمک بارور شده صورت می دهد که نتیجه آن به صورت ضعف در بچه دار شدن قابل مشاهده است.
تشخیص اندومتریوز چگونه است؟
معاینه لگن می تواند اطلاعات کارآمدی درباره وجود عارضه اندومتریوز صورت دهد اما کافی نبوده بلکه می بایست علائم و داده های سابقه پزشکی فردی نیز در دسترس باشد. در مواردی چنین مشکلی سابقه خانوادگی پررنگی دارد که نشان از استعداد ارثی است.
بهترین روش تشخیص اندومتریوز
بهترین روش تشخیص اندومتریوز متناسب با نظر پزشک متخصص انتخاب میشود بنابراین بیماران باید به متخصص درمانگر اعتماد کنند. در ادامه به چند شیوه اشاره شده است:
معاینه فیزیکی
معاینه فیزیکی را می توان معیاری کارآمد شناخت که کمک می کند نه تنها اطلاعاتی درباره علائم و شواهد این عارضه به دست آید بلکه با شناخت تاریخچه پزشکی و عوامل ریسک اندومتریوز، خدمات درمانی کارآمد نیز پیشنهاد می شوند.
بیمار برای معاینه لگن نیاز بوده لباس در قسمت کمر به پایین را بیرون آورد تا ارزیابی دقیق لگن که شامل معاینه بخش پایینی شکم و رکتوواژینال است به درستی صورت گیرد، چنین شیوهای میتواند به شناخت شواهدی همچون برآمدگی ها و ضخیم شدن رباط ها و یا حساسیت بیش از حد نیز کمک شایانی کند البته نباید وجود دیگر مشخصات همچون رحم ثابت را نیز فراموش کرد.
پزشک متناسب با شرایط ممکن است اسپکولوم درون واژن قرار دهد تا به درستی، درباره رشد بیش از حد بافت یا دهانه رحم جابجا شده قضاوت علمی داشته باشد.
نباید از یاد برد همواره معاینه لگنی نمی تواند معیار دقیق تشخیصی اندومتریوز محسوب شود، با توجه به اینکه در برخی از افراد چندان شواهد هشداردهنده مشخص نیستند اما در واقعیت، فرد از اندومتریوز رنج میبرد.
تشخیص اندومتریوز با آزمایش
برای شناخت چنین عارضهای، یک تست آزمایشگاهی به نام ضد ژن سرطان کارآمد معرفی می شود، معمولاً از آزمایش CA-125 جهت احتمال درگیری با سرطان تخمدان استقبال می شود.
خوشبختانه تاثیرات مثبتی برای پیگیری روند معضلاتی همچون اندومتریوز، فیبروم رحمی، تومورهای خوشخیم، سرطان آندومتر و سرطان لوله های فالوپ نیز دیده شده است، البته باید دانست که چنین شیوه ای نیز به منظور تشخیص قطعی نبوده و باید اطلاعات دیگری مانند علائم و معاینه لگنی را نیز در نظر گرفت تا متناسب با شدت عارضه اقدامات درمانی پیشنهاد شوند.
تشخیص اندومتریوز با تصویر برداری
تصویربرداری، فرصتی مهیا می کند تا بتوان ضایعات عمیق تر را مشاهده کرد، با توجه به آن که معاینه لگن همواره کارآمد نیست بنابراین پزشک از شیوههایی مانند سونوگرافی، ام آر آی و سی تی اسکن استفاده می کند.
تشخیص اندومتریوز با ام آر آی
علی رغم قیمت نسبتاً بالای ام آر آی نسبت به سونوگرافی، شیوهای است که میتواند برای تشخیص بهتر اندومتریوز، کارآمد باشد. این نوع فناوری از طریق امواج مغناطیسی و رادیویی فرصت شناخت وضعیت بافت های نرم را مهیا میکند.
تشخیص اندومتریوز با سی تی اسکن
چندان نمی توان به داده های تصویری سی تی اسکن برای تشخیص اندومتریوز اکتفا کرد اما میتواند برای شناخت شدت درگیری کلیه و مجاری ادرار کارآمد باشد. البته نباید از یاد برد که روش کار این شیوه بر اساس اشعه ایکس است، کامپیوتر تصاویر سه بعدی را با کمک برش های مقطعی از اندام، صورت می دهد.
لاپاراسکوپی
لاپاراسکوپی به عنوان یک عمل جراحی می تواند به متخصص درمانگر، جهت تشخیص اندومتریوز کمک شایانی نماید که متمرکز بر کاربرد اسکوپ فیبر نوری جهت رصد اندامهای داخلی است تا بتوان از جزئیات رشد بیش از حد بافت، مطلع شد.
آشنایی با مراحل بیماری اندومتریوز
تشخیص دقیق اندومتریوز فرصتی فراهم می کند تا متناسب با شدت عارضه از درمان بهره جست البته نباید فراموش کرد چنین اقدامی، متناسب با داده های معاینه لگنی یا تصویر برداری به تنهایی صورت نمیگیرند. در ادامه برای درک بهتر این عارضه و متناسب با پارامتر هایی همچون تعداد، اندازه، محل و شدت ضایعه چسبندگی و کیست ها مراحل اشاره شده اند که شناخت آن خالی از لطف نیست:
- مرحله۱: در مرحله نخست می توان شاهد چند ضایعه سطحی بود که تاییدگر ابتلا به این عارضه نیز هستند.
- مرحله ۲: چنین وضعیتی بیانگر وجود ضایعات عمیق تر است البته شدت عارضه همچنان خفیف می باشد.
- مرحله ۳: علائمی همچون ضایعات عمیق، کیست های کوچک در یک یا دو تخمدان و وجود چسبندگی را میتوان از مهمترین شواهد این مرحله پنداشت.
- مرحله ۴: از مهمترین شواهد درگیری با شدت شدید عارضه، می توان وجود ضایعات عمیق، کیست های بزرگ در یک یا هر دو تخمدان و گروه وسیعی از چسبندگی ها را اشاره کرد.
نباید از یاد برد که این تقسیم بندی نمیتواند معیار دقیقی برای شناخت وجود یا شدت شواهد باشد بلکه شرایطی مهیا می کند تا روند درمانی به درستی پیش رود.
دیگر عارضه های مشابه اندومتریوز
برای شناخت اندومتریوز اگر چه آزمایشات بالینی کمک کننده هستند اما ممکن بوده شواهد، با دیگر عارضه هایی همچون بیماریهای زنان و زایمان، ادراری و گوارشی اشتباه گرفته شود بنابراین برای اطمینان، آزمایشات دیگری همچون تست پاپ اسمیر و تست بارداری نیز کمک کننده هستند.
در اهمیت درمان اندومتریوز همین بس که به عنوان یکی از محدودیتهای روند باروری زنان یاد می شود که متاسفانه میتواند در مواردی حتی بدون علائم خاص نیز باشد.
تشخیص اندومتریوز در منزل
تشخیص اندومتریوز در منزل امکان پذیر نیست و نمیتوان آن را جدی گرفت اما شناخت علائم هشدار دهنده می تواند فرصتی منحصر به فرد در اختیار بگذارد تا با اقداماتی، شاهد تسریع فرایند درمان نیز بود.
متاسفانه حال سبک زندگی غلط جوامع موجب شده است که دردهای قاعدگی برای برخی از بانوان تشدید شوند اما می بایست مرز تفکیکی اندومتریوز و دردهای قاعدگی را شناخت با توجه به آنکه این اختلال شواهد دیگری نیز به همراه دارد، از جمله می توان موارد زیر را نام برد:
- درد مزمن لگن معمولاً در مبتلایان به اندومتریوز شایع است که اغلب به دلیل رابطه جنسی و یا تامپون تشدید می شود.
- خونریزی های بین قاعدگی ها نیز از دیگر زنگ خطر های هشدار دهنده هستند که فرد را در وضعیتی قرار می دهند که نه تنها دفع ادرار دردناک دارند بلکه لخته های خونی نیز دیده می شود.
- درگیری با اندومتریوز می تواند ریسک وجود دیگر سندروم ها مانند سندروم روده تحریک پذیر و میگرن را نیز تشدید کند، بنابراین چنین شواهدی را نیز می بایست جدی گرفت.
- در گروهی علاوه بر آن که فرد شاهد دفع دردناک مدفوع است، برای کاهش وضعیت خود علیرغم مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی چندان تسکینی دیده نمی شود.
- متاسفانه برخی از بانوان به دلیل ثابت نبودن علائم، چندان وضعیت را جدی نمی گیرند و دلیلی برای مراجعه به پزشک ندارند در حالیکه این اقدام میتواند اثرات جبران ناپذیری را برای سلامت جسم و روح به ارمغان آورد.
بهترین راهکار درمانی برای اندومتریوز چیست؟
پزشک درمانگر بسته به شدت عارضه و شواهد ممکن است اقدامات درمانی متفاوتی همچون درمان دارویی یا جراحی را تجویز کند. معمولاً دارو درمانی متمرکز بر کاهش استروژن در بدن است، البته باید پذیرفت تسهیل درد نیز با مسکن هایی صورت گیرد.
آشنایی با رویکردهای درمانی اندومتریوز
به علت نامشخص بودن برنامه درمانی هدفمند اندومتریوز، بهبودی کامل چندان میسر نیست البته اقدامات درمانی کمک می کنند شاهد تسکین درد و کاهش علائم جسمانی بود بنابراین نباید مراجعه منظم به پزشک را نیز از یاد بود که تشخیص زودهنگام می تواند موفقیت درمان را چندین برابر کند.
پزشک درمانگر متناسب با شرایط ممکن است یک شیوه درمانی یا ترکیبی از راهکارهای مختلف را پیشنهاد دهد، بنابراین باید چنین تجویزاتی را جدی بگیرید و از توصیه دوستان و آشنایان که اطلاعات چندانی درباره این حیطه تخصصی ندارند، دوری کنید.
لاپاراسکوپی
لاپاراسکوپی همواره تنها برای تشخیص کمک کننده نیست بلکه به بهبودی اندومتریوز نیز کمک شایانی میکند. معمولاً بخش های آسیب دیده را پس از تبخیر یا جوشاندن یا خشک کردن با برق فرکانس بالا حرارت یا لیزر برمیدارند، سپس بسته به ماهیت، وسعت و شدت عارضه مداخله جراحی صورت میگیرد.
در مواردی ممکن است لوله های فالوپ و تخمدان ها و دیواره رحم نیز تحت تاثیر این عارضه قرار گرفته باشند که بسته به نظر پزشک، برداشتن این اندام ها نیز به عنوان آخرین راه حل مورد توجه قرار گیرد.
دارو درمانی
عمل جراحی، تنها ایده بهبودی اندومتریوز نیست. در مواردی پزشک مسکن و داروهای ضد اسپاسم نیز توصیه می کند که از نام آشنا ترین آنها می توان ایبوپروفن و ناپروکسن را نام برد. البته نباید چنین شیوه ای را به عنوان یک راهکار دائمی برای کاهش علائم دانست، با توجه به آنکه مسکن ها تنها درد را پنهان میکنند و نمیتوانند این وضعیت را درست کنند، علاوه بر آنکه آسیب طولانی مدت به دیگر ارگانها همچنین کبد و کلیه نیز وارد میشود. بنابراین پس از مشاهده علائمی همچون درد از مصرف خودسرانه داروهای مسکن بپرهیزید.
دیگر گزینه های درمانی
روش های درمانی جایگزین نیز توانسته اند، همسو با راهکارهای پزشکی نتایج شایانی را به ارمغان آورند، طب سنتی چینی، طب سوزنی و مصرف داروهای گیاهی از جمله این شیوهها هستند علاوه بر آن که همواره متخصصان توصیه می کنند که با تغییر رژیم غذایی و ورزش، سبک زندگی سالمی را گروه بیمار در پیش گیرند، با توجه به آنکه استرس و اضطراب را نیز کاهش می دهد.
نباید فراموش کرد که داشتن روحیه می تواند منجر به کاهش درد و بازگرداندن سلامت نیز شود. متاسفانه برخی از بانوان به دلایل بسیاری همچون ناآگاهی و عدم رعایت بهداشت عمومی، چندان اندومتریوز را جدی نمیگیرند. درحالی که شناخت چنین وضعیتی می تواند زندگی بهتری را رقم بزند و یک قدم جلوتر از دیگران بود.
سخن آخر
اگر نگاهی به آمارهای پزشکی بیندازید متوجه خواهید شد که اندومتریوز به عنوان یک بیماری شایع، چالشهای جدی برای بانوان بسیاری به همراه آورده است که فارغ از سطح سواد، ملیت و سبک زندگی با علائمی همچون درد در رابطه جنسی و دفع ادرار و مدفوع، تهوع و سردرد مواجه هستند. اما مراجعه زودهنگام به پزشک کمک میکند تا بتوانند با اقدامات درمانی کارآمد از دیگر عوارض علاوه بر ناباوری همچون افسردگی و خستگی مفرط نیز جلوگیری کنند. متاسفانه سبک زندگی غلط و سابقه خانوادگی موجب شده است که روز به روز افراد بیشتری با این عارضه دست و پنجه نرم کنند. در مواردی مصرف مسکن های قدرتمند نیز نتوانستند این چالشی را برای مدت طولانی از بین ببرند، بنابراین باید درمان را جدی گرفت.
منابع:
Endometriosis - mayoclinic.org
شما می توانید از طریق فرم زیر مشکل کودک خود را با ما در میان بگذارید. کارشناسان ما در کمترین زمان ممکن با شما تماس خواهند گرفت.
افزودن دیدگاه جدید