مراقبت های بعد از IUI

دسته بندی:
بروزرسانی: اوت ۲۰۲۲
مدت مطالعه: ۹ دقیقه

عمل IUI یکی از درمان های ناباروری است که با استفاده از این روش، اسپرم ها از طریق یک لوله ی باریک به داخل رحم تزریق شده و تخمک ها را بارور می کنند. با این کار، تعداد اسپرم های موجود در رحم زیاد شده و به همان نسبت احتمال بارداری نیز افزایش پیدا می کند. چگونگی انجام این عمل، هزینه ها، و کاندیداهای مناسب را بطور کامل در "IUI چیست - همه چیز درباره هزینه، احتمال بارداری، و عوارض آی یو آی" توضیح داده ایم.

اما در این مقاله می خواهیم به سوالات ذهنی شما که بعد از عمل IUI پیش می آید پاسخ بدهیم. سوالاتی از قبیل اینکه چه مراقبت هایی لازم است انجام شود؟ کدام نشانه ها طبیعی و کدام نشانه ها نگران کننده هستند؟ از کجا بفهمیم بارداری موفق داریم؟

علائم بعد از IUI

وجود ترشح بعد از انجام IUI

داشتن ترشح بعد از عمل IUI یکی از نشانه های طبیعی است که ممکن است برای بسیاری از بیماران وجود داشته باشد. بعضی افراد گمان می کنند که این ترشحات، نشت IUI هستند، در حالی که این تصوری اشتباه است. به دلیل وارد شدن کاتتر (لوله ی باریک حاوی اسپرم) و تزریق، بخشی از مخاط دهانه ی رحم جدا می شود و معمولا بعد از عمل، به شکل ترشح خارج خواهد شد.

این ترشحات می تواند به رنگ سفید، یا مایل به زرد باشد. وجود ترشحات سفید که نسبت به ترشحات همیشگی بیشتر باشد، بعد از عمل IUI، می تواند نشانه ی بارداری باشد. اگر ترشحات شما این نشانه ها را داراست، می توانید با استفاده از تست های بارداری خانگی یا بیبی چک، مطمئن شوید.

لکه بینی بعد از عمل IUI

بعد از انجام عمل IUI ممکن است بصورت محدودی لکه بینی داشته باشید که البته طبیعی است. استفاده از کاتتر برای انجام عمل IUI می تواند باعث لکه بینی بشود و تا یک شبانه روز ادامه داشته باشد. به این دلیل که در مراحل مختلف روش IUI لکه بینی ممکن است رخ بدهد، لازم است با استفاده از تست های بارداری خانگی، یا سونوگرافی و یا باقی آزمایش ها، بررسی کنید که در چه مرحله ای قرار دارید و چه باید بکنید.

حتی ممکن است خونریزی ملایمی در حد چند قطره نیز مشاهده شود که خطرناک نیست و به دلیل ورود جسم خارجی به داخل رحم اتفاق می افتد. اما اگر خون ریزی زیاد باشد، می تواند دلیل دیگری از جمله مشکل در لقاح و لانه گزینی جنین داشته باشد، و باید حتما به پزشک متخصص مراجعه کرد.

درد زیر شکم بعد از عمل IUI

بعضی از بیمارها ممکن است بعد از انجام عمل IUI، علائمی مانند درد در زیر شکم و یا انقباضات شکمی داشته باشند. این دردها، خطرناک نبوده و فقط به شما هشدار می دهد که به استراحت بیشتری نیاز دارید. اما درصورتیکه درد شما شدید و یا غیرقابل تحمل است، حتما موضوع را با پزشک در میان بگذارید، ممکن است پزشک شما مسکن هایی را به شما پیشنهاد دهد.

عموما دلیل دل درد و یا کمر درد دو موضوع می تواند باشد. یکی تحریک شدن دهانه ی رحم به دلیل تزریق، و دیگری تخمک گذاری و لانه گزینی. درصورتیکه پزشک شما برایتان شیاف تجویز نموده، به صورت مقعدی از آنها استفاده کنید.

اگر دل درد شما به دلیل مصرف داروهای تحریک تخمک گذاری باشد، ممکن است مصرف زیاد این داروها باعث به وجود آمدن کیست هایی بشود که بعد از حاملگی کوچک شده و مشکل زا نمی باشند.

نشانه های بارداری بعد از انجام IUI

برای تشخیص قطعی بارداری یا شکست IUI، باید دو هفته پس از انجام آی یو آی، تست بارداری گرفته شود. اما در طول این دو هفته ممکن است خیلی از افراد نشانه هایی شبیه بارداری معمولی داشته باشند که از جمله این نشانه ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

درد لانه گزینی

در تعدادی از خانم ها، زمانی که لانه گزینی اتفاق می افتد، احساس درد، گرفتگی و یا خارش در رحم ایجاد می شود. به این حالت درد لانه گزینی گفته می شود. این درد را می شود به عنوان یکی از نشانه های بارداری موفق در نظر گرفت.

بالا بودن دمای بدن برای مدت طولانی

از آنجاییکه بالا بودن سطح پروژسترون به حفظ جسم زرد در تخمدان کمک می کند، بارداری می تواند باعث شود پروژسترون برای زمان بیشتری نسبت به حالت معمولی، در سطح بالایی باقی بماند. بالا بودن سطح پروژسترون باعث بالا رفتن دمای بدن خواهد شد. بنابراین اگر درجه حرارت بدن را اندازه گیری کنید، متوجه خواهید شد که برای مدتی طولانی دمای بدن نسبت به حالت معمولی بالاتر خواهد بود.

البته در نظر داشته باشید که وجود عفونت در بدن نیز ممکن است باعث ایجاد تب و بالا رفتن دمای بدن شود، بنابراین اگر متوجه وجود تب در بدن خود شدید، بهتر است با پزشک مشورت کنید.

لکه بینی

در بعضی موارد پس از انجام عمل IUI، ممکن است لکه یا ترشحات قهوه ای یا صورتی رنگ مشاهده شود، این لکه بینی به لانه گزینی مربوط می شود و معمولا تا یک هفته بعد از لکه بینی نیز ادامه خواهد داشت. البته این خون ریزی یا لکه بینی برای همه ی بیماران اتفاق نمی افتد، با اینحال امری طبیعی است و نشانه ی لانه گزینی می باشد. در حقیقت وارد شدن تخمک بارور شده به اندومتر یا لایه ی داخلی رحم باعث این خونریزی ملایم یا لکه بینی می شود.

توجه کنید که لکه بینی بعد از لانه گزینی را با خون ریزی قاعدگی اشتباه نگیرید، مقدار خونریزی لانه گزینی نسبت به خونریزی قاعدگی بسیار کمتر است. البته حتی ممکن است لکه بینی لانه گزینی با درد و گرفتگی زیر شکم همراه باشد و بین ۶ تا ۱۲ ادامه پیدا کند.

خواب آلودگی

بالا رفتن هورمون پروژسترون به دلیل بارداری، باعث ایجاد حس خواب آلودگی و احساس خستگی می شود. علاوه بر این، به دلیل زیاد شدن تولید خون در دوران بارداری، که انرژی زیادی از بدن مصرف می کند، فشار و قند خون کاهش پیدا می کنند که می تواند باعث ایجاد خواب آلودگی و خستگی بشود.

ویار

یکی از نشانه هایی که می تواند شروع بارداری را نشان بدهد، ویار یا احساس بیزازی از بعضی غذاها و بوها، یا تمایل شدید به خوردن برخی غذاها است. ویار یا هوس در بعضی زنان باردار آنقدر شدید است که میل به خوردن بعضی چیزهای عجیب را می کند، یا از بعضی خوردنی ها و بوهای معمول به شدت بیزار شده و حالت تهوع به آنها دست می دهد. دلیل ویار مربوط به تغییرات هورمونی دوران حاملگی است.

نفخ

تغییرات هورمونی بعد از تخمک گذاری، باعث ضخیم تر شدن دیواره ی رحم می شوند، که می تواند باعث ایجاد نفخ در مادر گردد. البته بسیاری از خانم ها در زمان تخمک گذاری نفخ را تجربه می کنند، چه در زمان بارداری و چه در مواقع معمول. اما اگر پیش از این تجربه ی نفخ در زمان تخمک گذاری نداشته اید، یا مقدار آن نسبت به قبلا بیشتر شده است، می تواند یکی از علائم بارداری باشد.

حساسیت سینه ها

حساس شدن سینه ها در زمان تخمک گذاری نیز یکی از موارد معمول است که اکثر خانم ها در حالت غیر بارداری هم آن را تجربه می کنند. حساسیت سینه ها یکی از مواردی است که در سندرم پیش از قاعدگی هم رخ می دهد. اما اگر بطور ناگهانی دچار حساسیت سینه ها، پر شدن آنها، احساس درد و یا خارش در آنها شده اید یا علائمتان نسبت به گذشته شدیدتر است، می تواند نشانه ای از بارداری باشد.

تشدید علائم سندروم پیش از قاعدگی

از نشانه های قطعی بارداری حالت تهوع و تکرر ادرار می باشد که از هفته ی ششم بارداری به بعد خود را نشان می دهند. اما در اوایل بارداری نیز ممکن است نشانه هایی مشابه نشانه های سندروم پیش از قاعدگی، اما با شدت بیشتر بروز کنند که نشانه ی بارداری باشند. این نشانه ها شامل نفخ، درد و گرفتگی عضلات، تغییرات خلق و خو و … می باشند.

سایر نشانه های بارداری موفق پس از انجام عمل IUI:

  • عقب افتادن عادت ماهانه که ممکن است با لکه بینی یا خونریزی ملایم همراه باشد
  • حساسیت سینه ها، درد، خارش، تورم و.. شبیه به زمان قاعدگی
  • احساس خواب آلودگی، خستگی و ضعف
  • احساس تهوع صبحگاهی به دلیل بالا بودن سطح استروژن
  • ویار و احساس تهوع نسبت به بعضی غذاها یا بوها
  • گر گرفتگی

عدم وجود علائم بارداری پس از عمل IUI

در همه ی موارد بارداری، باردار طبیعی یا بارداری به کمک روش IUI، ممکن است برای مدت چند هفته تا چند ماه، مادر هیچ علائم و نشانه ای بارداری نداشته باشد. بنابراین نداشتن علائم بارداری، می تواند طبیعی باشد و نشانه ی عدم موفقیت در بارداری نباشد.

اما در بعضی موارد هم احتمال دارد که فرد سریعا پس از انجام عمل IUI نشانه های بارداری را داشته باشد و تصور کند که بارداری رخ داده است. درصورتیکه ممکن است این علائم کاذب بوده و به دلیل هیجان و استرس، و یا عوارض مصرف داروهای هورمونی پیش آمده باشند.

واقعیت این است که بعد از انجام عمل IUI، چهار تا شش روز طول می کشد تا تخمک بارور شده به رحم برسد، بنابراین می توان گفت که حدودا ۵ روز طول می کشد تا لانه گزینی جنین شروع بشود. بعد از لانه گزینی نیز، چند روزی طول می کشد تا هورمون گنادوتروپین جفتی انسانی داخل خون افزایش پیدا کند. هورمون گنادوتروپین بطور قطعی و صدردصد بارداری یا عدم بارداری را نشان می دهد. بنابراین به زوجین توصیه می شود، که با وجود هیجان و اضطرابی که تجربه می کنند، حداقل دو هفته صبر کنند و سپس آزمایش بارداری را انجام دهند تا نتیجه ی قطعی بدست بیاید. البته از تست های بارداری حانگی یا بیبی چک هم می توان استفاده کرد، اما باید توجه داشت که این تست ها ممکن است درصدی خطا داشته باشند، و قطعی نیستند. مطمئن ترین تست بارداری، از طریق آزمایش خون انجام می شود.

در مواردی هم ممکن است بارداری اتفاق بیفتد، اما مواردی مثل ناهنجاری های کروموزومی باغث سقط خود بخود و شکست بارداری با استفاده از IUI بشود، بنابراین لازم است که حتما درصورت مشاهده ی موارد غیرطبیعی، مثل درد و ناراحتی شدید یا ترشحات غیرطبیعی با پزشک خود در میان بگذارید.

مراقبت های لازم بعد از انجام IUI

  • کم کردن فعالیت ها در طول یک روز بعد از انجام عمل IUI
  • استراحت مطلق بعد از انجام عمل IUI، به مدت نیم ساعت
  • خودداری از انجام فعالیت های سنگین یا ورزش های سنگین برای مدت حداقل دو هفته تا انجام تست بارداری
  • عدم مصرف غذاهای نفاخ
  • رژیم غذایی سرشار از میوه و سبزیجات تازه

بعد از عمل IUI چه غذاهایی بخوریم

بعد از انجام عمل IUI، معمولا پیشنهاد می شود غذاهای نفاخ مصرف نشود، و بیشتر از میوه ها و سبزیجات تازه استفاده شود. در مجموع می توان گفت رژیم غذایی مناسب برای بعد از عمل IUI، رژیمی مشابه رژیم مناسب برای سایر خانم های باردار است. استفاده از رژیم غذایی سالم و مناسب می تواند به بالا رفتن شانس بارداری موفق کمک کند. مصرف مواد غذایی که حاوی ویتامین D هستند می تواند به بالا رفتن شانس بارداری کمک کند.

غذاهایی که به اصطلاح گفته می شود طبع گرمی دارند، گوشت کامل پخته نشده، باقالی، زرشک، زعفران، گلاب و … بهتر است که در دوران بارداری مصرف نشوند یا به مقدار کم مصرف شوند.

استعمال مواد مخدر، سیگار، الکل و دخانیات در دوران بارداری شدیدا خطرناک است و به هیچ وجه نباید در این دوران مصرف گردند. مصرف خوراکی های کافئین دار مثل قهوه و چای نیز باید در دوران بارداری کاهش یابد.

مصرف آنتی بیوتیک برای افرادی که از طریق IUI موفق به بارداری شده اند مجاز نیست، و در این مورد باید حتما با پزشک حود مشورت کنند.

نشانه های وجود مشکل در روند IUI

بارداری به روش IUI یکی از کم تهاجمی ترین و ساده ترین روش های کمک بارداری موجود است، با اینحال در موارد نادری ممکن است مشکلاتی پیش بیاید که لازم باشد از طریق پزشک متخصص موضوع را بررسی کنید، از جمله این مشکلات می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خون ریزی واژینال شبیه به خون ریزی قاعدگی با رنگ قرمز روشن
  • داشتن تب
  • درد و گرفتگی شدید در شکم، لگن و پاها
  • سرگیجه شدید و مداوم و یا از حال رفتن

در برخی موارد این علائم می تواند نشان دهنده ی عفونت و یا بارداری خارج از رحم باشد که لازم است سریعا با پزشک در میان گذاشته شده و تحت درمان قرار بگیرد.

در بعضی از موارد نیز، مصرف داروهای هورمونی برای تحریک تخمک گذاری، موجب رشد چند فولیکول بطور همزمان می گردد که ممکن است منجر به سندروم تحریک بیش از حد تخمدان ها گردد.

دلیل تحریک تخمدان ها، استفاده ی زیاد از داروهای تحریک تخمک گذاری است که باعث رشد زیاد فولیکول ها می شود و احتمال دارد که تخمک های بالغ زیادی آزاد شوند و همین موضوع بارداری را به بارداری پرخطر تبدیل می کند. از نشانه های و عوارض این سندروم باید به مواردی مثل شکم درد، درد در تخمدان، حالت تهوع و یا در موارد جدی تر، مشکلات تنفسی اشاره کرد. این نشانه ها باید سریعا پیگیری شده و برای کنترل و درمان به پزشک مراجعه شود.

موارد شکست IUI

روش کمک باروری IUI، برای همه ی زوج ها انتخاب درستی نیست. بلکه در هر مورد باید شرایط زوجین بررسی شده و سپس بهترین روش انتخاب شود. برای نمونه در مواردی که لوله های فالوپ دچار مشکل یا هرگونه انسدادی هستند، روش IUI موفقیت آمیز نخواهد بود.

بنابراین اگر پس از ۶ بار تکرار سیکل IUI بارداری اتفاق نیفتد، باید سالم بودن و عدم گرفتگی لوله های رحمی از طریق روش های مرسوم مانند هیستروسالپنگرافی و یا لاپاراسکوپی بررسی شوند.

اگر آزمایش ها انسدادی را در مسیر لوله های رحمی نشان دهند، باید ابتدا این انسداد را برطرف کرده و دوباره عمل IUI بر روی فرد انجام شود.

نتیجه عمل IUI کی مشخص می شود

در بارداری به کمک روش IUI، نتیجه ی درمان در روزهای اولیه مشخص نخواهد شد، و احتمال دارد که نتیجه ی کاذب باشد. به این دلیل که احتمال دارد هورمون های بارداری هنوز در سطوح پایین باشند و در تست نشان داده نشوند. در نتیجه جواب تست بارداری شما منفی کاذب خواهد بود. در بعضی موارد دیگر هم استفاده از داروهای هورمونی ممکن است باعث شوند نتیجه ی تست بارداری شما مثبت کاذب بشود، که این تاثیر تا ۱۴ روز بعد از تزریق دارو هم وجود خواهد داشت.

به این نکته توجه کنید اگر بارداری اتفاق نیفتاده باشد، با قطع مصرف شیاف، قاعدگی شروع خواهد شد. درصورتی هم که بارداری موفقیت آمیز بوده باشد، به دلیل بالا رفتن سطح پروژسترون نیازی به مصرف شیاف نخواهد بود مگر در حالت های خاص.

در مجموع مطمئن ترین راه برای تشخیص بارداری یا عدم بارداری، انجام تست بارداری دو هفته پس از عمل IUI است. می توانید قبل از انجام تست بارداری از طریق آزمایش خون، از کیت های بارداری خانگی یا بیبی چک هم استفاده کنید، اما لازم است بدانید که این تست های خانگی هم ممکن است خطا داشته باشند بنابراین لازم است حتما تست بارداری با آزمایش خون انجام گیرد.

درصورت باردار نبودن، می توان دوباره روش IUI را تکرار کرد. روش IUI یا روش های کمک باروری دیگر را می توان در بازه های ۳ الی ۶ ماهه دوباره تکرار کرد تا احتمال بارداری بالاتر برود.

توصیه هایی برای قبل و بعد از عمل IUI

بعد از جمع آوری اسپرم ها، به دلیل اینکه اسپرم ها برای مدت ۲۴ تا ۷۲ ساعت زنده می مانند، بهتر است در اولین فرصت به داخل رحم تزریق شوند. اگر بیشتر از ۲۴ ساعت از عمر آنها بگذرد، به مرور تواناییشان کمتر خواهد شد. گفته می شود بهترین زمان برای تزریق اسپرم ها به داخل رحم، بین ۶ تا ۱۲ ساعت پس از استخراج، و در زمان آزاد سازی تخمک است.

عمل IUI معمولا در زمانی انجام می شود که با مصرف داروهای هورمونی، دهانه ی رحم کمی باز شده است. به همین دلیل ورود کاتتر به داخل رحم باعث درد زیادی نخواهد شد، و احتمالا فرد حتی متوجه آن نخواهد شد. بیشتر خانم هاییی که مورد عمل IUI قرار می گیرند، دردی را که تجربه می کنند، بسیار اندک و در حد درد تست پاپ اسمیر می دانند. درد و گرفتگی های شکمی که بعد از IUI ممکن است احساس شوند، مربوط به فرایند آزاد شدن تخمک می باشد و ربطی به خود عمل IUI ندارد.

بعد از عمل IUI، احتیاجی به استراحت یا خوابیدن نیست. زیرا بعد از عمل دهانه ی رحم باز نخواهد ماند. اما معمولا پزشک توصیه می کند بعد از عمل برای ۱۵ دقیقه تا نیم ساعت بیمار روی تخت مانده و دراز بکشد. بعد از عمل نیز انجام کارهای روزانه منعی ندارد، اما باید از انجام کارها و فعالیت های سنگین پرهیز کرد. بجز در موارد خاص که فرد درد و گرفتگی شدیدی را تجربه می کند، نیازی به استراحت مطلق نیست.

بعد از عمل احتمال دارد که میزان ترشحات بیشتری داشته باشید، که امری طبیعی است، زیرا ورود کاتتر به داخل رحم باعث شل شدن مایع دهانه ی رحم می شود، علاوه بر این به علت نزدیک بودن زمان تخمک گذاری این مایع رقیق تر شده است، بمتبراین طبیعی است که میزان ترشحات بیشتری وجود داشته باشد.

یک نکته ی دیگر که باید به آن توجه داشت این است که اگر زوج به دلیل تعداد کم اسپرم های مرد، از روش کمک باروری IUI استفاده می کنند، لازم است ۲۴ ساعت قبل از عمل IUI مقاربت نداشته باشند، و آخرین مقاربت را در زمان تزریق داروهای تحریک تخمدان انجام داده باشند.

اما بعد از انجام IUI، پزشکان معتقدند که داشتن رابطه ی جنسی باعث بالا رفتن شانس بارداری خواهد شد.

چگونه شانس موفقیت بارداری در روش IUI را بالا ببریم

احتمال موفقیت بارداری با استفاده از روش IUI، به موارد مختلفی بستگی دارد از جمله سن، شرایط اسپرم ها و تخمک ها، مصرف داروهای بخصوص، وضعیت رحم و ضخامت آندومتر. هربار تکرار عمل IUI در هر ماه باعث می شود شانس موفقیت به اندازه ۲۰ درصد افزایش یابد.

در مجموع روش کمک باروری IUI، به دلیل کم تهاجمی بودن و هزینه ی پایین تر، روش رایجی است، اما احتمال موفقیت آن نسبت به روش های دیگر از جمله IVF کمتر است. در نهایت این پزشک متخصص است که تصمیم می گیرد کدام روش برای شما مناسب است.

نکاتی برای بالاتر بردن شانس موفقیت IUI

  • داشتن وزن طبیعی: برای داشتن یک بارداری بی خطر و سالم، لازم است که وزن در محدوده ی BMI طبیعی باشد. بنابراین قبل از اقدام به بارداری، بهتر است که اضافه وزن با کمبود وزن خود را اصلاح کنید.
  • داشتن رژیم غذایی سالم: پیروی از یک رژیم غذایی سالم که شامل تمام مواد مفید و لازم برای بدن از جمله میوه، سبزیجات، پروتئین و ویتامین ها باشد، می تواند احتمال بارداری موفق را بیشتر کند. نوشیدن آب زیاد، عدم استفاده از سیگار، الکل و کافئین، و مصرف مولتی ویتامین ها می تواند کمک کننده باشد.
  • دوری از سموم و مواد شیمیایی و صنعتی: قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی، حشره کش ها، سم های شیمیایی و … می تواند تاثیر منفی بر بارداری داشته باشند. این آلاینده ها بر روی تعداد و کیفیت اسپرم ها نیز تاثیر منفی می گذارند.
  • عدم مصرف سیگار، دود و دخانیات: مصرف هرنوع دخانیات می تواند بر قدرت نفوذ اسپرم ها به داخل تخمک تاثیر منفی بگذارد. همچنین ممکن است DNA اسپرم را تحریب کند و باعث تاثیرات منفی بر روی جنین بشود، از جمله بروز عقب ماندگی ذهنی و یا سقط جنین.
  • نداشتن استرس: هرنوع اضطراب و نگرانی می تواند تاثیر منفی بر روند بارداری داشته باشد، حتی ممکن است استرس ناشی از ترس عدم موفقیت بارداری باعث شکست بارداری بشود. بنابراین بهتر است که هر نوع استرسی را از خود دور کنید و از فضاهای متشنج نیز دوری کنید.
  • مصرف شیاف پروژسترون: درصورتیکه بارداری از طریق روش های کمک باروری مثل IUI و یا IVF و… انجام شده باشد، برای بالاتر رفتن شانس موفقیت بارداری و محکم تر شدن جنین در رحم، داروهایی از جمله شیاف پروژسترون تجویز می شود. مصرف این داروها معمولا عوارض جانبی ندارد، فقط لازم است که در زمان مصرف این شیاف ها از رفتن به استخر و یا دوش گرفتن خودداری کنید.
  • داشتن رابطه جنسی: تحقیقات انجام شده نشان می دهد که داشتن رابطه جنسی پس از عمل IUI شانس موفقیت بارداری را بالاتر خواهد برد. به این نکته توجه کنید که درصورت نداشتن خون ریزی و لکه بینی تا ۴۸ ساعت پس از عمل IUI می توانید رابطه ی جنسی داشته باشید تا  احتمال بارداری موفق را بیشتر کنید.
  • انجام ندادن فعالیت ها و ورزش های سنگین: پس از انجام عمل IUI، فعالیت های بدنی سنگین و همچنین ورزش های سنگین ممنوع است. زیرا پس از IUI تخمدان ها در وضعیت حساس تری قرار می گیرند و به مراقبت بیشتری نیاز دارند. همچنین پایین بودن دمای بدن باعث می شود لانه گزینی در شرایط بهتری اتفاق بیفتد.
مشاوره آنلاین

شما می توانید از طریق فرم زیر مشکل کودک خود را با ما در میان بگذارید. کارشناسان ما در کمترین زمان ممکن با شما تماس خواهند گرفت.

افزودن دیدگاه جدید