درمان سنتی اندومتریوزیس یا درمان اندرومتریوز در طب سنتی امکان پذیر است؟

بروزرسانی: سپتامبر ۲۰۲۱
مدت مطالعه: ۹ دقیقه

درمان سنتی اندومتریوزیس مبتنی بر استفاده از مکمل های تغذیه ای و گیاهان دارویی بوده که البته نباید جایگزین کامل درمان های پزشکی باشند. مطمئناً چنین شیوه ای می‌تواند بازدهی دیگر خدمات را دو چندان کند اما نباید بدون مشورت با پزشک، اقدامات خودسرانه را انجام داد که تبعات آن گسترده خواهند بود و به پیچیده شدن وضعیت نیز منجر خواهند شد. در این مطلب با نکات کلیدی درباره علائم بیماری اندومتریوز و راهکارهای درمانی متنوع آشنا خواهید شد.

آشنایی با اندومتریوز

بد نیست بدانید اندومتریوز پدیده‌ای است که به دلیل رشد غشای مخاطی رحم در مکان نامناسب به وجود می یابد به طوری که چنین پوششی ممکن بوده در قسمت تخمدانها نیز دیده شود.

اندومتریوز تاکنون به عنوان یک بیماری بسیار گیج کننده برای متخصصان نیز تعریف می‌شود و حتی نتایج تحقیقات نیز یافته هایی را مبنی بر ارتباط روشن بین وضعیت سلامتی و شواهد این بیماری، تعریف نکرده اند. برخی از زنان با درد قاعدگی وحشتناک مواجه هستند که به دلیل گسترش کانون های اندومتریوز پدید می آید.

اگر تجربه دیگر زنان را مرور کنید متوجه خواهید شد علی‌رغم وضعیت پیچیده با درد شاخصی مواجه نشده اند، بنابراین نمی‌توان تنها درد را به عنوان یک معیار قطعی مدنظر قرارداد. پزشک درمانگر تنها کسی است که پس از بررسی و پیشنهاد شیوه های کارآمد می تواند تشخیص قطعی را ممکن نماید سپس متناسب با شرایطی همچون سن و قصد بارداری، پیشنهادات درمانی متفاوت خواهد بود.

درد در اندومتریوزیس متمرکز بر کدام قسمت است؟

درد جسمانی می تواند به عنوان اولین زنگ خطر برای برخی از افراد مطرح باشد، البته اندومتریوزیس در مواردی نیز بدون علامت است. مطمئناً نمی توان انتظار درمان کوتاه مدت چنین چالش‌هایی را داشت. برخی درد در زمان مقاربت جنسی و اجابت مزاج و مشکلات مثانه و خونریزی های شدید را احساس میکنند.

تفاوت علائم اندومتریوزیس تخمدان ناشی از چیست؟

وضعیت علائم اندومتریوزیس تخمدان برای تمامی افراد درگیر یکسان نیست، برخی از افراد به دلیل گسترش کانونهای بیماری به دیگر نقاط بدن و اندام ها شواهد بغرنجی را تجربه می کنند که ممکن است تفسیر آنها را برای پزشک نیز با چالش مواجه کند.

متخصصان بیماری اندومتریوزیس را مانند آفتاب پرست متفاوت توصیف می‌کنند به طوری که برخی از زنان ممکن است هرگز شواهد را به نمایش نگذارند و گروهی نیز با علائم شدید مواجه باشند. در ادامه به شاخص‌ترین علائم اندومتریوزیس اشاره شده است که مطالعه آن خالی از لطف نیست و می‌تواند روند درمانی را تسریع بخشد.

گرفتگی شدید شکم برای برخی از افراد تبدیل به یک چالش همیشگی شده است که می‌توان با دریافت مسکن از این درد جسمانی رها شد البته باید مرز تشخیصی چنین شواهدی را با دردهای ناشی از عادت ماهیانه تفکیک کرد.

حالت تهوع، ضعف در گردش خون، درد منظم در بخش‌هایی مانند مثانه، کشاله ران و شانه، درد شدید در زمان رابطه جنسی و ادرار دردناک را نیز باید جدی گرفت.

از مهمترین پیامدهای اندومتریوزیس که برای خانواده‌ها اهمیت ویژه‌ای دارد ناباروری در زنان است. متاسفانه برخی از افراد، زمانی متوجه این عارضه می شوند که علیرغم تلاش و اقدام برای بچه دار شدن، چنین هدفی میسر نمی‌شود. بد نیست بدانید حدود ۲۰ تا ۴۰ درصد از زنان دچار ناباروری مبتلا به آندومتریوز هستند.

شرح درد در اندومتریوزیس چگونه است؟

درد را می‌توان از مشخصه های مهم اندومتریوزس تلقی کرد که اغلب در آغاز خونریزی قاعدگی به اوج خود می‌رسد. گروهی نیز همواره با دردهای جسمانی شدید در وسط چرخه قاعدگی مواجه هستند که توصیف آن را به صورت متمرکز بر قسمت پایین شکم و حتی در امتداد ساق پا بیان می‌کنند.

البته میزان شدت درد از بیمار به بیمار دیگر متفاوت است. در مواقعی نیز بدون علت خاصی صورت می‌گیرد و گروهی نیز به دلیل تحریکات عضلات، چنین عارضه ای را تجربه می کنند.

اگر همواره پس از مقاربت جنسی و حتی در طول آن از دردهای جسمانی رنج می برید باید متخصص درمانگر را مطلع کنید که می‌تواند مرتبط با اندومتریوزیس باشد.

گروهی نیز پس از دفع مدفوع و یا هنگام ادرار، شواهدی از درد را مشاهده می‌کنند که می‌تواند به منزله آسیب در دیگر اندام‌ها باشد.

دیگر علائم اندومتریوزیس تخمدان

اندومتریوزیس را می‌توان به عنوان یک بیماری پیچیده با شواهد متنوع دانست که تنها نشانه های آن مرتبط با درد مزمن نیست بلکه گروهی با دیگر موارد مانند افزایش دوران قاعدگی، خونریزی بین قاعدگی، خونریزی از مثانه، حالت تهوع، نفخ، اسهال و یبوست نیز مواجه هستند. پزشک می‌تواند برای واکاوی از چنین ویژگی هایی، کمک شایانی را ارائه کند.

چه زمانی باید علائم اندومتریوز را جدی گرفت؟

علائم اندومتریوز برای تمامی افراد به یک شکل تظاهر نمی یابد اما باید آنها را شناخت. شکایات فردی می تواند مسیر بهبودی را ممکن کنند. از مهمترین مراحلی که می تواند به واکاوی از چالش اندومتریوز کمک کند، چرخه قاعدگی است به طوری که این گروه اغلب با دوره های قاعدگی سنگین مواجه هستند و درد شکمی در دوران قاعدگی نیز کیفیت زندگی را با موانع جدی مواجه می‌کند.

رابطه جنسی دردناک و درد در زمان اجابت مزاج را نیز می بایست جدی گرفت. برخی استرس روانی ناشی از اضطراب، افسردگی و یا حملات هراس را تجربه می کنند اما مشکلات گوارشی مانند اسهال، گاز معده، یبوست و عدم تحمل غذایی و آلرژی نیز برای گروهی از افراد ممکن است غیر مرتبط با اندومتریوز در نظر گرفته شود، در حالی که می تواند ناشی از این بیماری باشد.

ناباروری به عنوان یکی از نتایج اندومتریوزیس مطرح است که از نظر روانی نیز تنش هایی را به همراه دارد.

کیست آندومتریوزیس چیست؟

اندومتریوزیس می تواند به شکل کانونهایی مختلفی، خود را نشان دهد به طوری که تمامی افراد از این نظر وضعیت مشابهی ندارند بلکه اندازه، شکل و تعداد موارد نیز متفاوت است. کانون ها می توانند به تنهایی یا به تعداد زیاد در بدن زن ایجاد شوند. اغلب از نظر ظاهری، رنگی نزدیک به قرمز تیره تا قهوه‌ای و سیاه دارند و در برخی موارد نیز ظاهری شیشه ای یا زرد رنگ را می بایست به این کیست ها تشبیه کرد.

برخی به دلیل ظاهر و محتویات قهوه غلیظ کیسه های اندومتریوزیس، آنها را کیست های شکلاتی نیز می نامند. از نظر اندازه نیز اغلب ممکن است چندین سانتی متر ابعاد داشته باشند. برای شناخت وضعیت می بایست راهی مطب متخصصین زنان شد. متاسفانه برخی از افراد نیز چنین وضعیتی را جدی نمی گیرند که می تواند آسیب دائمی را به بدن تحمیل کند اما تشخیص سریع مانع پیشرفت وضعیت خواهد شد.

نحوه تشخیص اندومتریوز چگونه است؟

تشخیص اندومتریوز فرایندی پیچیده بوده که می‌بایست توسط متخصص زنان صورت گیرد. اگر چه برخی از افراد با علائم شدید نیز مواجه هستند اما تشخیص قطعی، مدت ها زمان برده است با توجه به آن که در نگاه نخست ممکن است آسان به نظر برسد اما متاسفانه همپوشانی علائم با دیگر چالش‌ها، سختی هایی را به این فرآیند تحمیل، کرده است.

در جلسات مشاوره پزشکی، متخصص زنان فرصتی را برای ارزیابی دقیق اختصاص می‌دهد علاوه بر آنکه در جلسات مشاوره ای، می‌بایست شکایات به طور دقیق دریافت شوند و شرح حال کاملی نیز بیان شود.

ممکن است برخی از افراد با درد شدید مواجه شوند به طوری که زندگی روزمره را نیز تحت تاثیر قرار دهد اما در ارزیابی جسمانی چندان به یک جمع‌بندی کامل نرسید. 

سونوگرافی، آزمایش خون و لاپاراسکوپی می‌توانند برای تکمیل داده ها کمک کننده باشند.

معاینه زنانه، فرصتی مهیا می‌کند که بتوان کانون‌های آندومتر را که قبلاً گسترش یافته اند، شناسایی کرد اما سونوگرافی واژینال شیوه ای دقیق تر بوده که علاوه بر معاینه کلاسیک زنانه به وضعیت مثانه و روده نیز جهت ارزیابی کمک می کند.

مطمئناً پزشکانی که تجربه چندانی ندارند، نمی‌توانند از سونوگرافی برای تشخیص قطعی کمک بگیرند.

در آخرین مرحله لاپاراسکوپی که به صورت عمل تحت بیهوشی عمومی است، صورت می گیرد. این شیوه قطعی و قابل اعتماد کمک شایانی برای تمامی بیماران به همراه داشته است به طوری که می توان کانون‌های آندومتر را تشخیص داد و حتی پس از نمونه برداری به یک قطعیت نیز رسید.

درمان اندومتریوز چگونه صورت میگیرد؟

پزشکان برای درمان اندومتریوز شیوه‌های مختلفی را پیشنهاد می‌کنند. مطمئنا وضعیت تمامی بیماران به یک شکل نیست بنابراین رویکردهای درمانی نیز متفاوت هستند که اغلب متمرکز بر کاهش علائم و بهبود کیفیت زندگی تعریف می‌شوند به طور مثال مسکن‌ها، درمان سنتی اندومتریوزیس، داروهای هورمونی و حذف فیزیکی کیستهای آندومتریوز از طریق جراحی معرف حضور اغلب مردم هستند.

البته گروهی نیز علاقه مند به درمان سنتی اندومتریوزیس بوده که می‌بایست نکات و موارد تغذیه ای را مد نظر قرار دهند.

شدت علائم می‌تواند به عنوان یکی از مهمترین فاکتورها جهت انتخاب گزینه های درمانی تاثیرگذار باشد علاوه بر آنکه پزشک سوالاتی درباره قصد بچه‌دارشدن نیز مطرح می‌کند.

بهبود علائم اندومتریوز از طریق مسکن ها

گروه بسیاری از قربانیان درگیر اندومتریوز، با درد جسمانی مواجه هستند که می‌تواند مشابه دوره های قاعدگی دردناک باشد. مصرف داروهای مسکن می‌تواند چنین شواهدی را التیام بخشد که اغلب شامل داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی هستند و از نام آشنا ترین آنها می توان به ایبوپروفن اشاره کرد که علاوه بر التیام درد به کاهش التهاب نیز منجر می شود.

چنین داروهایی اغلب بدون نسخه بوده و می‌توان به راحتی از داروخانه تهیه کرد، البته باید در نظر گرفت مصرف خودسرانه داروهای مسکن نیز عوارض جانبی زیادی به همراه داشته که می‌تواند فرد را با چالش های بیشتری مواجه کند، بنابراین نباید مشورت با پزشک متخصص زنان را از یاد برد.

هورمون درمانی و کاهش شکایات خفیف اندومتریوزیس

علائم اندومتریوزیس برای تمامی افراد یکسان نیست، برخی ممکن است با علائم محدود مواجه باشند و زندگی عادی را نیز پیگیری نمایند اما درمان هورمونی نیز از دیگر شیوه‌های است که برای کاهش تبعات ناشی از این بیماری کاربرد وسیعی دارد از جمله می‌توان به داروهای ضد بارداری که می توانند در اشکال قرص، آمپول و ... و باشند استفاده کرد.

البته نباید از یاد برد گروهی کاندید چنین شیوه ای هستند که قصد بارداری در آینده نزدیک را ندارند. معمولا چنین شیوه‌ای می‌تواند مانع ترشح هورمونهای جنسی زنانه شده و حتی یائسگی مصنوعی را نیز منجر شود.

داروهای هورمونی با کاهش ترشح هورمونهای زنانه از تخمدان و تحمیل مشکلاتی بر تخمک گذاری و جریان خونریزی قاعدگی، تاثیراتی را بر جای می‌گذارند، به همین دلیل مشورت با متخصص زنان اهمیت بالایی دارد.

درمان جراحی لاپاراسکوپی

لاپاراسکوپی فقط برای تشخیص بیماری اندومتریوزیس، استفاده نمی‌شود بلکه تاثیرات شگرفی بر کاهش این وضعیت داشته که ناشی از حذف کانون‌های آنها است.

برخی به دلیل ترس از عوارض جانبی این شیوه که یادآور دیگر شیوه‌های جراحی است تمایلی به کاربرد آن ندارند، اما باید خاطرنشان کرد لاپاراسکوپی توانسته به تشخیص و حذف بافت بیمار کمک شایانی نماید، بنابراین پس از مشورت با پزشک نسبت به این روش نگرانی نداشته باشید که با حداقل تهاجم و تحت بیهوشی عمومی نیز صورت می‌گیرد.

رژیم غذایی سالم برای کاهش مشکلات اندومتریوزیس

حال روش های جایگزین مانند دریافت رژیم غذایی سالم برای کاهش مشکلات اندومتریوزیس محبوبیت بالایی پیدا کرده اند که حتی توانستند به بهبود وضعیت افراد بیمار کمک شایان نمایند:

داشتن عادات غذایی سالم می‌تواند تغییرات مثبت را فراهم کند به طوری که شاهد کاهش علایم نیز بود.

از دیگر موارد می‌توان به آرامش در غذا خوردن اشاره کرد علاوه بر آنکه داشتن سبک تغذیه‌ای منظم نیز اهمیت بالایی دارد. نباید در مصارف روزانه، مقدار مورد نیاز ویتامین و مواد معدنی را فراموش کرد بنابراین میوه جات و سبزیجات باید همواره استفاده شوند که به سلامت جسم و روح نیز کمک می کنند. 

گیاهان دارویی نیز از دیگر مواد غذایی بوده که می‌توانند به کاهش تبعات بیماری کمک کنند و شامل گروه درمان سنتی اندومتریوزیس هستند.

پزشکان توصیه می‌کنند محصولات فرآوری شده و یا حاوی شیرین کننده های مصنوعی محدود شوند و در عوض هفته دو بار ماهی مصرف شود که با داشتن اسیدهای چرب امگا ۳ می توانند به کاهش التهاب کمک شایانی نمایند.

در دوران قاعدگی نیز باید غذاهای حاوی منیزیم مانند غلات کامل را از یاد نبرد.

روزانه می بایست یک و نیم لیتر مایعات مانند آب، چای و آب میوه مصرف نمود اما تحقیقات نیز بر اثرات سوء مصرف الکل و قهوه اذعان کرده اند.

غذاهای فست فود جز محصولات آماده هستند که باید برای رهایی از چالش‌های این بیماری، چنین علاقمندی را کنار بگذارید، مطمئناً نمک و مواد افزودنی آنها می‌توانند به تشدید چالش‌های جسمانی  منجر شوند.

تسکین درد از طریق تکنیک‌های آرامش بخش، ورزش، مدیریت استرس و یوگا نیز از دیگر رویکردهای تاثیرگذار معرفی می‌شود.

پرسش های شایع در جلسات مشاوره ای تشخیص اندومتریوز

متاسفانه بسیاری از افراد چندان شواهد هشدار دهنده اندومتریوز را جدی نمی گیرد به طوری که این بیماری اغلب دیر تشخیص داده می‌شود. به طور متوسط حدود ۶ سال طول می‌کشد تا پزشکان بتوانند به قطعیت در باره وجود چنین عارضه‌ای برسند.

گروهی از زنان، مشکلات قاعدگی را آنقدر عادی می دانند که دردهای جسمانی ناشی از این بیماری را به عنوان یک معضل معمول می پذیرند اما باید افرادی که سابقه وجود چنین مشکلی در خانواده وجود داشته در صورت مشاهده یک چالش جسمانی مشکوک، هر چه سریعتر برای ارزیابی دقیق راهی مطب متخصص درمانگر شوند.

استعداد خانوادگی می تواند ریسک درگیری را دو چندان کند. پزشک سوالاتی درباره درد  زمانی در زمان قاعدگی، رابطه ی جنسی و اجابت مزاج مطرح می‌کند تا بتواند دیدگاه بهتری نسبت به علائم فردی کسب نماید سپس استفاده از معیار های پزشکی کمک کننده است.

حال به دلیل وجود چنین پیشرفتی امیدواری برای درمان و بهبودی نیز افزایش یافته است اما نمی‌توان انتظار بهبودی کامل را داشت.

شیوع اندومتریوز چگونه است؟

اندومتریوز به عنوان یک بیماری زنانه شایع، حدود ۶ تا ۱۰ درصد از کل زنان در سنین باروری را با چالش هایی مواجه کرده است به طوری که علاوه بر درد های جسمانی، ریسک ناباروری نیز دوچندان است.

پزشکان این بیماری گیج کننده را برای برخی از افراد با شواهد نامشخص معرفی می کنند، مطمئناً  تسریع در شناخت علائم تشخیص دهنده می‌تواند روند شروع درمان را آغاز کند.

از گزینه های درمانی معمول میتوان دارو درمانی، استفاده از هورمون ها و مسکن را اشاره کرد علاوه بر آنکه درمان سنتی نیز به عنوان یک انتخاب برای بسیاری از افراد درگیر مطرح است. جراحی ممکن است برای برخی افراد ترسناک به نظر برسد اما می‌تواند بهبودی شایانی را به ارمغان آورد.

آشنایی با تشخیص اندومتریوز از طریق لاپاراسکوپی

لاپاراسکوپی به عنوان یک شیوه کارآمد می تواند برای تشخیص قطعی اندومتریوزیس و حتی درمان کارآمد یاد شود. خوشبختانه حال پزشکان متخصص درمانگر با تجربه‌ای در کشور فعالیت می‌کنند که می‌توانند از طریق این تکنیک، نگرانی را از دوش بانوان بردارند. پزشکان پس از حذف کانون های بیماری، اقدام به حذف آنها کرده تا شاهد تکثیر چنین وضعیتی در دیگر اندام‌ها نیز نبود.

تاثیر هورمون درمانی و تغییرات رژیم غذایی بر کاهش شواهد اندومتریوز

هورمون درمانی و تغییرات رژیم غذایی توانسته برای رهایی از چالشهای اندومتریوز کارآمد ظاهر شوند. بد نیست دانست، هورمون ها می توانند از تشکیل بافت جدید جلوگیری کنند که اغلب شامل دریافت پروژسترون هستند. تغذیه سالم که مبتنی بر دریافت منابع حاوی ویتامین و مواد معدنی مفید باشد نیز می‌تواند به بهبود قابل توجه علائم منجر شود. 

خوشبختانه حال افراد بسیاری با نتایج شایان برنامه‌های کارآمد همچون یوگا و مدیتیشن آشنا شده‌اند به گونه‌ای که آرامش بسیاری را نیز احساس می‌کنند.

حمایت روانشناختی نیز تاثیرات شایانی را به همراه دارد بنابراین می‌توان در گروه های درگیر، پیشرفت شایانی را برای بیماران مبتلا به اندومتریوز جهت اشتراک ایده ها و تجربیات فراهم نمود.

ناباروری و اندومتریوز

ناباروری گروه بسیاری از افراد درگیر اندومتریوز را با چالش هایی مواجه می کند. آمارها نشان می‌دهد حدود ۳۰ تا ۵۰ درصد از گروه درگیر این بیماری علیرغم تلاش برای فرزندآوری، همچنان به چنین هدفی دست نیافتند.

در این موارد می‌توان مکانیسم های تاثیر گذار را بررسی نمود. اختلالات هورمونی و نقص در تنظیم سیستم ایمنی نیز می‌توانند با ناباروری مرتبط باشند که البته بعد از برداشتن کانون های این بیماری، افراد بسیاری از این چالش عبور کردند.

توصیف علائم اندومتریوز چگونه است؟

بیان شفاف علائم اندومتریوز می تواند به شناخت این بیماری کمک شایانی کند. متخصصان همواره برای جمع‌بندی شواهد و پیشنهادهای درمانی مختلف معیارهایی را انتخاب می کنند. شاید قدم نخست مشاوره تخصصی و شنیدن شکایات جسمانی باشد علاوه بر آنکه معاینه میتواند به تایید توضیحات بیانجامد.

حال نباید تاثیرگذاری شیوه‌هایی مانند سونوگرافی و آزمایش خون و لاپاراسکوپی را نیز فراموش کرد. متاسفانه به دلیل وضعیت پیچیده آندومتریوز، بسیاری از زنان به طور متوسط ۳ تا ۱۱ سال از اولین علامت تا تشخیص کارآمد، زمان برده است به ویژه گروه جوان تر بیشتر با تشخیص دیر هنگام مواجه می‌شوند. متاسفانه مراجعه به متخصصانی که علم و تجربه غیرمرتبط دارند چنین مسیری را با چالش هایی مواجه کرده است.

در جامعه ما متاسفانه گرفتگی قاعدگی و دردهای جسمانی نیز عادی تلقی می‌شود به طوری که افراد درگیر اندومتریوز، چنین شواهدی را چندان جدی در نظر نمی گیرند که می‌تواند روند تشخیص را به تاخیر اندازد و در مواردی نیز می بایست با چندین متخصص مشاوره تخصصی صورت داد تا واکاوی دقیق از ریشه های معضل، صورت گیرد.

لزوم درمان سریع اندومتریوز

اندومتریوز تنها مشکلات جسمانی به همراه ندارد بلکه می‌تواند امیدواری را برای فرزندآوری کاهش دهد  اما تشخیص زودهنگام، اهمیت بالایی دارد و می‌تواند موفقیت‌های عظیمی را نیز رقم زند.

خوشبختانه پزشکان شرایطی را مهیا می‌کنند که نه تنها کانون‌های بیماری شناسایی شوند بلکه با حذف چنین بافت‌های از پیشرفت وضعیت نیز پیشگیری نمود.

اگر احساس می‌کنید با علائم هشداردهنده اندومتریوز مواجه هستید، باید هرچه سریعتر برای رهایی از درمان طولانی مدت، با متخصص درمانگر مشاوره ای را صورت دهید تا متناسب با سن، میزان علائم و محل اندومتریوز از گزینه‌های برنامه کارآمد بهره مند شوید.

نباید از یاد برد تمایل برای فرزند آوری نیز می‌تواند برای تصمیم گیری تاثیر شایانی داشته باشد. حال اعتماد به گزینه‌های دارویی و جراحی بیشتر شده است، در مواقعی نیز به صورت ترکیبی از چنین راهکارهای استفاده می شود.

عوارض جانبی ناخواسته از هورمون تراپی آندومتریوز

بهبود مشکلات ناشی از آندومتریوز مهمترین هدف درمان آندومتریوز است اما چنین شیوه‌های ممکن است عوارض جانبی را نیز به همراه داشته باشند به طور مثال هورمون‌درمانی وضعیتی مشابه علائم یائسگی را تحمیل می‌کند به طوری که فرد با تغییرات خلق و خو، کاهش میل جنسی، پوکی استخوان، بی خوابی، گرگرفتگی و ... ممکن است مواجه باشد. 

در برخی از موارد نیز ممکن است پس از درمان، وضعیت بیماری همچنان مشاهده شود به طوری که فرد همچنان با چالش‌های ناشی از این بیماری دست و پنجه نرم کند.

کاهش درد در بیماری اندومتریوز چگونه صورت میگیرد؟

برای درد ناشی از اندومتریوز، مصرف مسکن کارآمد است از جمله می توان به ایبوپروفن و ناپروکسن اشاره کرد که اثر التیام‌بخش به همراه دارند. چنین نسخه هایی را میتوان بدون دردسر از داروخانه نیز تهیه کرد البته نباید در مصرف داروها، زیاده روی نمود که عوارض‌جانبی سلامت جسم را به خطر می‌اندازند.

اهمیت درمان روانشناسی اندومتریوز

اطلاعات غلط زیادی درباره اندومتریوزیس و پیشرفت آن در جوامع وجود دارد که می تواند ترس و نگرانی بسیاری را به روان حساس بیمار تحمیل نماید. اگرچه این بیماری به عنوان یک معضل پیچیده تعریف می‌شود و فشار روانی بسیاری را نیز به همراه دارد اما خوشبختانه حال می‌توان با راهکارهای درمانی برای کاهش تبعات جسمانی و فرزندآوری نیز امیدوار بود.

گروهی از بیماران به دلیل درگیری با اندومتریوز همواره با استرس، افسردگی و کناره‌گیری اجتماعی مواجه هستند که استفاده از شیوه های روانشناسی می تواند به عنوان یک راهکار تاثیرگذار یاد شود بنابراین آموزش چنین توصیه هایی الزامی است.

خوشبختانه حال متخصصان نیز روش های آرام بخش را به عنوان شیوه ای تاثیرگذار برای مقابله با تنش عضلانی مرتبط با درد در جنبه فیزیکی و مدیریت درد و جنبه های روانی، پیشنهاد می‌دهند.

بی جهت نیست که استقبال بسیاری از روان درمانی صورت گرفته است تا دیگر وجوه زندگی نیز ارتقا یابند و شاهد مدیریت درد نیز بود. مصرف همیشگی مسکن ها چالش‌های دیگری را رقم می زند. متاسفانه بسیاری از افراد، دانش تخصصی درباره مشکلات زنان را ندارند و نمی توانند شواهد هشداردهنده را بشناسند.

بد نیست اشاره نمود که در افرادی که با ناباروری مواجه هستند، ممکن است به طور تصادفی تشخیص داده شود اما در گروه بدون علامت، شناخت دقیق ممکن است سال ها به تعویق بیفتد.

علائم متنوعی در زنان بروز می‌کند که آگاهی از وضعیت چالش برانگیز را سخت می‌نماید، بنابراین استفاده از رویکردهای درمانی، متناسب با وضعیت شخصی صورت می‌گیرد.

مهمترین هدف این بوده التیام علائم جسمانی بوده که میتواند دیگر زمینه‌های زندگی را نیز بهبود بخشد.

علل اندومتریوز کدامند

پزشکان و محققان در تلاش اند تا علل اندومتریوز را بشناسند اما علیرغم پیشرفت فناوری، چنین هدفی کسب نشده است حتی امروزه نیز عوامل همچنان پنهان مانده اند اما دیدگاه مشترک اغلب به سمت و سوی اختلالات هورمونی و یا وجود مشکلات سیستم ایمنی است که چنین فرآیندی را منجر می‌شود البته نباید سابقه خانوادگی و عوامل ژنتیکی را نیز بدون تاثیر دانست.

در گروهی نیز ممکن است حرکات ماهیچه های رحمی در ایجاد بیماری اندومتریوزیس نقش داشته باشند به طوری که تشدید و یا ناهماهنگی این حرکات صدمات ریزی را به لایه داخلی رحم منجر شود که به دلیل جدا شدن سلول‌ها، بافت جدیدی مانند پوشش داخلی رحم در دیگر قسمتها تشکیل شود.

قاعدگی برگشتی نیز به عنوان دلیل احتمالی اندومتریوز برخی افراد ذکر می شود. در این حالت خون قاعدگی نه‌تنها از بدن خارج نشده بلکه از طریق لوله‌های فالوپ به داخل شکم ورود پیدا می‌کند. البته تنها لوله‌های فالوپ در چنین فرآیندی تأثیرگذار نیستند. در برخی از افراد، سلولها از طریق خون و عروق لنفاوی به دیگر نقاط بدن رفته و بافتی مشابه حفره رحمی را ایجاد می‌کنند.

مهمترین نشانه های تاثیر گذار برای شناخت اندومتریوز کدامند

درد به عنوان، مشخصه اصلی اندومتریوز مطرح است بنابراین اگر فردی با درد شکمی مداوم مواجه است علاوه بر آن که خونریزی های نامنظم و مشکلات چرخه قاعدگی نیز دیده می‌شود، نیاز بوده در جلسات مشاوره ای، چنین شواهدی را با پزشک متخصص در میان بگذارند. 

مطمئناً متخصص زنان صلاحیت لازم برای تشخیص و تجویز خدمات درمانی را دارد، به همین دلیل پس از شنیدن علائم خاص، معاینه را صورت می دهد و در صورت مشاهده وضعیت مشکوک توجه ویژه‌ای به کانون های احتمالی در واژن و دهانه رحم خواهد داشت که مطمئناً اسکارها و چسبندگی ها می توانند اطلاعات مهمی را بیان کنند.

سونوگرافی از دیگر ابزارهایی است که برای تشخیص وضعیت اندومتریوز کارایی نسبی دارد علاوه بر آنکه به شناخت تغییرات کیستی نیز کمک می کند. الته نباید از یاد برد سونوگرافی کمک شایانی برای متمایز کردن کیست ها کانونهای اندومتریوز ندارد بنابراین استفاده از لاپاراسکوپی اهمیت ویژه‌ای دارد.

در طول لاپاراسکوپی متخصص، وسیله‌ای که به اصطلاح آندوسکوپ نام دارد را در حفره شکمی قرار می‌دهد که مجهز به دوربین است و امکان ارزیابی دقیق را صورت میدهد علاوه بر آنکه چنین شیوه ای می تواند به شناخت نمونه های بافتی کمک کرده و چسبندگی ها را آشکار نماید.

نکاتی برای گروه درگیر اندومتریوزیس

اندومتریوزیس ممکن است برای برخی از افراد بیماری دلهره آور و نگران کننده باشد که همواره دردهای جسمانی و چالش هایی را برای انجام مسئولیت‌های معمول تحمیل می‌کند اما باید پذیرفت این بیماری مزمن از طریق تشخیص زود هنگام و استفاده از خدمات درمانی می تواند به بهبود یابد اما می بایست اقدامات تأثیرگذار بر کاهش تبعات این بیماری را آموخت.

نحوه تظاهر بیماری اندومتریوزیس در افراد مختلف وابسته به شدت علائم و پیشرفت بیماری است. برخی از افراد تنها با درد خفیف مواجه هستند که مصرف مسکن می‌تواند چنین چالش‌هایی را بهبود بخشد. گروهی نیز ناباروری، امید فرزندآوری را ناپدید کرده است.

فارغ از تظاهر علائم بالینی می بایست از علم و تجربه متخصصین درمانگر استفاده کرد، مطمئناً مصرف خودسرانه داروهای مسکن اگرچه ممکن است کوتاه مدت اثراتی را به همراه داشته باشد اما عوارض جانبی احتمالی شرایطی مهیا می‌کند که به عنوان یک گزینه دائمی مطرح نباشد.

مهمترین قدم برای یک زندگی بی دغدغه قبل از هر چیز، تشخیص زودهنگام است. مطمئنا برای تمامی مبتلایان بسیار خوشایند است که ناگهان علت این درد همیشگی شناسایی شود. متخصصان همچون متخصصین زنان میتوانند چنین شرایطی را مهیا کنند.

درمان کامل اندومتریوزیس اگرچه خواسته افراد است اما نمی‌توان به چنین هدفی دست یافت، باید کاربرد اقدامات درمانی متناسب با نیازهای شخصی صورت گیرد که می‌تواند برای زندگی معمولی محدودیت‌ها را کمرنگ کند.

پیشنهاد می شود بانوان همواره اطلاعات خود را درباره این بیماری به روز کنند و یا با حضور در مطب متخصصان درمانگر، از پشتیبانی‌های پزشکی بهره‌مند شود. مطمئناً نکات ارزشمندی را می آموزند که می‌تواند برای انجام مسئولیت های روزمره مفید باشد.

درمان اغلب با خدمات مختلفی صورت می گیرد. حتی تغییر رژیم غذایی و داشتن برنامه ورزشی می تواند نتایج شایانی را به همراه داشته باشد به طوری که دردهای قاعدگی نیز کاهش می‌یابند. می‌توان در ابتدا با یک برنامه ورزشی سبک شروع کرد، از جمله راه رفتن، تمارین کف لگن، شنا و یوگا پیشنهاد می‌شود.

دارچین و اندومتریوز: دارچین و اندومتریوز می‌توانند رابطه تنگاتنگی با یکدیگر داشته باشند به طوری که حال افراد بسیاری از این ادویه دلپذیر جهت کاهش چالش‌های ناشی از این بیماری بهره می گیرند و شاهد نتایجی همچون کاهش خونریزی های شدید قاعدگی، خونریزی های شدید ناشی از اندومتریوز و حتی فیبروئید رحمی هستند.

آشنایی با خواص دارچین: دارچین و اندومتریوز اگرچه ممکن است عبارتی عجیب به نظر برسد اما به دلیل ساختار خاص این ادویه به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی نیز معرفی می‌شود، بنابراین چندان غیرمعمول نیست که نتایج آزمایشها نیز مشخص کرده است.

 دریافت دارچین می‌تواند مزایایی شایانی را برای تقویت سیستم ایمنی جهت ممانعت از تشکیل کاشته های غشای داخل رحم، چسبندگی و حمله ویروس و باکتری نیز منجر شود علاوه بر آن که فرد از نظر خونریزی های قاعدگی نیز آرامش خاطر بهتری را احساس خواهد نمود.

اثرات مثبت دارچین بر سیستم گوارشی: چالش های ناشی از اندومتریوزیس، می توانند از نظر جذب ویتامین و مواد معدنی نیز فرد را به دردسر بیندازند اما مصرف دارچین چنین شواهدی را کمرنگ می کند و حتی موجب بهبود جذب گوارشی نیز خواهد شد بنابراین باید در رژیم غذایی روزانه استفاده از این ادویه معطر را همواره در نظر گرفت.

ترکیبات روغن اساسی دارچین: دارچین به دلیل داشتن یک ترکیب خاص به نام کاریو فیلین که نوعی روغن بوده، می‌تواند برای ماساژ درمانی و کاهش دردهای جسمانی ناشی از اندومتریوزیس، اثربخش باشد بنابراین نباید چنین نتایجی را سرسری گرفت.

کاهش اشتها نسبت به مصرف غذا و قند: از دیگر مزایای مصرف دارچین می توان تحریک تولید انسولین را اشاره کرد که بر اشتها نسبت به دریافت غذا و قند نیز تاثیر گذار است و میتواند چالش‌ها را نیز التیام بخشد.

تاثیرات دارچین بر سیستم ایمنی: دارچین و ترکیبات خاص می‌تواند برای نتایج ضد میکروبی نیز تاثیرگذار باشد، به همین دلیل چالش هایی همچون التهاب و عفونت که مرتبط با اندومتریوز ممکن است کاهش یابند.

کاهش استرس اکسیداتیو با کمک دارچین:استرس اکسیداتیو می تواند به عنوان یک فرایند تاثیر گذار در ایجاد بیماری‌های مختلف نقش داشته باشد اما مصرف دارچین به تعادل تولید اکسیژن منجر می شود به گونه ای که شاهد تولید رادیکال آزاد و فرآیند آنها نیز نبود. 

پزشکان توصیه می‌کنند، افرادی که با خونریزی های شدید ناشی از اندومتریوز و خونریزی های مکرر قاعدگی مواجه هستند باید چنین راهکارهای ساده و در دسترسی را به کار ببرند تا آسودگی خیال بیشتری را احساس نمایند.

ممنوعیتهای مصرف دارچین: مصرف دارچین برای گروهی که تحت درمان رقیق شدن خون هستند توصیه نمی شود با توجه به آن که چنین ادویه هایی می تواند خون را به شدت رقیق کند. همچنین گروهی که از زخم معده رنج می‌برند باید حساسیت ویژه‌ای نسبت به رژیم غذایی خود داشته باشند و دارچین را به کار نبرند. مادران باردار و شیرده نیز نباید دارچین را مصرف کنند.

اگرچه خواص منحصر به فرد دارچین، می تواند افراد بسیاری را مجاب کند که برای رهایی از اندومتریوز این ادویه معطر را امتحان کنند اما نتایج تحقیقات نشان داده است که مصرف مداوم می‌تواند چالش‌هایی را به ویژه در زمینه التهاب زنانه منجر شود علاوه بر آنکه تهوع و استفراغ و حتی آسیب های کلیوی به دنبال مصرف روغن آن دور از انتظار نیست.

گروهی نیز به دلیل کاربرد وسیع دچار سوختگی پوست و قرمزی می شوند. پیشنهاد می شود برای شناخت واکنش بدن نسبت به دریافت دارچین در اولین مصرف، مقدار کمی را استفاده کرد.

درمان اندومتریوز با سیر: درمان اندومتریوز با سیر نیز ممکن است یکی از گزینه های بهبود چالش های جسمانی ناشی از این بیماری اندومتریوز در نظر گرفته شود. اما نباید چنین شیوه ای بدون مشورت با پزشک صورت گیرد. این بیماری در افراد مختلف، وضعیت متنوعی داشته، به همین دلیل چالش های جسمانی نیز یکسان نیستند.

سیر نیز اگرچه خواص بسیاری دارد اما برای جمع‌بندی تاثیرگذاری آن بر اندومتریوز می بایست تنها به توصیه دوستان و آشنایان اتفاقاً نکرد. در گذشته برای کاهش عفونت واژن از سیر استفاده وسیعی صورت می گرفت به طوری که در زمان خواب حبه های سیر را درون واژن قرار می‌دادند و پس از ساعاتی آن را دور می انداختند اما بیماری اندومتریوز وضعیتی نامشخص دارد و چالش‌های ناشی از آن نیز متفاوت هستند.

عسل درمانی اندومتریوز: عسل درمانی اندومتریوز مبتنی بر داده هایی است که در طب سنتی وجود دارد. متخصصان این حوزه سردی رحم و تخمدان و درگیری با اندومتریوز را مرتبط با چالش هایی تغذیه نادرست می دانند. بنابراین استفاده از ترکیباتی همچون عسل و رازیانه می تواند تاثیرات مثبتی را بر کاهش چنین مشکلاتی داشته باشند. در واقع ترکیبات خاص عسل به عنوان درمان مکمل طب جدید عمل می‌کند و فرد را از اوضاع ناخوشایند بیماری رها می کند.

عسل از دیرباز به عنوان یک غذای پر خاصیت در سفره ایرانیان جایگاه ویژه ای داشته است. نتایج تحقیقات جدید نیز بر خاصیت ویژه آن در زمینه آندومتریوز و بیماری‌های زنانه تاکید داشته است.

اگر اندومتریوزیس دارید و همواره با درد جسمانی و مشکلات دیگر مواجه هستید پس از مشورت با پزشک، عسل را در برنامه غذایی خود بگنجانید. مطمئنا خواص ضد سرطانی و ضد التهابی می تواند نتایج شایانی را به همراه داشته باشد.

نباید فراموش کرد حال عسل های نامرغوب نیز به وفور در دسترس هستند اما باید عسل های صددرصد طبیعی را انتخاب نمود تا از خواص بی نظیر آن بهره مند شد.

بابونه و اندومتریوز: بابونه و اندومتریوز مدتها به عنوان یک سوال در ذهن بسیاری از افراد مطرح است اما حال پزشکان نیز بیان کردند این گیاه می تواند تاثیر مثبتی بر بهبودی بیماری داشته باشد که بی ارتباط با خاصیت تسکین دهندگی گیاه نیست.

محققان نیز برای اثبات نتایج مثبت مصرف بابونه بر کاهش مشکلات اندومتریوز، مطالعاتی را در سال ۲۰۱۸ صورت دادند به طوری که مشخص شد، می‌توان امیدوار بود حذف سلولهای اندومتریوز در اثر ماده کریستین بابونه صورت گیرد علاوه بر آنکه فرایند رشد سلول ها نیز ممکن است دچار تحولاتی شود البته نباید از یاد برد این تأخیر در محیط آزمایشگاه صورت گرفته است، بنابراین برای جمع بندی کامل تر نیاز به تحقیقات گسترده وجود دارد.

نحوه مصرف بابونه برای رهایی از چالش‌های اندومتریوز به صورت دمنوش است که می بایست ۲ قاشق چای خوری گل بابونه را در یک فنجان آب گرم به مدت ۵ دقیقه قرار داد. افزودن عسل می‌تواند طعم بهتری به آن ببخشد. برای اثربخشی کارآمد می‌توان طی روز دو تا سه فنجان دمنوش بابونه را میل نمود.

پزشکان نیز پس از مشخص شدن تاثیرات مثبت بابونه حال میتوانند پیشنهاد دریافت بابونه را به شکل کپسول صورت دهند بطوری که درمان سنتی اندومتریوزیس نیز علاقمندان بیشتری دارد.

سخن آخر

درمان سنتی اندومتریوزیس اگرچه می‌تواند مفید باشد اما نباید جایگزین استفاده از خدمات درمانی طب نوین شود. این بیماری شواهد مختلفی را دارد که تنها محدود به علایم ظاهری نیستند بنابراین پزشکان متخصص تنها افرادی هستند که صلاحیت تشخیص دقیق و انتخاب گزینه های درمانی را دارند. بهتر است در اولین جلسه، تمامی چالش‌های جسمانی را به صورت دقیق بیان کرد علاوه بر آنکه سوالات و مسائل مربوطه را به طور شفاف پرسید.

 

مشاوره آنلاین

شما می توانید از طریق فرم زیر مشکل کودک خود را با ما در میان بگذارید. کارشناسان ما در کمترین زمان ممکن با شما تماس خواهند گرفت.

افزودن دیدگاه جدید