تشخیص اندومتریوز با آزمایش خون

بروزرسانی: سپتامبر ۲۰۲۱
مدت مطالعه: ۹ دقیقه

تشخیص اندومتریوز با آزمایش خون می تواند به گروه بیمار جهت انتخاب راهکار درمانی کمک کند. اندومتریوز به عنوان یک بیماری پاتولوژیک، بانوان زیادی را با چالش های مختلفی از جمله درد مداوم در لگن، خونریزی های شدید و ناباروری مواجه کرده است که در اثر تکثیر سلول های شبه آندومتر در خارج از حفره رحم ایجاد می شود. اندومتریوز در بیماری های زنانه رتبه سوم را دارد، بنابراین شناخت شواهد و مراجعه زودهنگام به پزشک اهمیت زیادی دارد تا شاهد پیشرفت وضعیت و کاهش بازدهی خدمات درمانی نبود.

اندومتریوز چه ویژگی هایی دارد؟

اندومتریوز یک بیماری شایع است که برای افراد بسیاری، چالش‌های را رقم می زند، به طوری که نه تنها در اندامهای داخلی تناسلی مانند رحم و تخمدانها و واژن درد را تحمیل می‌کنند بلکه در مواردی در خارج از دستگاه تناسلی مانند روده ها، مثانه و دیگر اندامها نیز یافت می شود و نگرانی هایی به علت رشد آن در اندام ها و بافت های مجاور پدید می آید.

در واقع باید دانست که کانون‌های آندومتریوز همچون آندومتر که در هر چرخه قاعدگی، وجود دارند، رفتاری مشابه دارند به طوری که می توان شاهد رشد چرخه ای آنها بود.

درد در اندومتریوز چگونه است؟

درد لگنی برای اغلب بانوان یکی از نقاط مشترک اندومتریوز مطرح است به طوری که اکثر گروه درگیر، چالش‌هایی را در قسمت زیر شکم و کمر تجربه می کنند که آن را می توان در دوران قاعدگی و زمان رابطه جنسی دانست. 

اگر همواره با دردهای غیرقابل تحمل قاعدگی مواجه هستید که نمی توانید مسئولیت های معمول زندگی را نیز انجام دهید، باید چنین شواهدی را جدی بگیرید. 

برخی نیز برای ادرار کردن و اجابت مزاج چالش دارند. تهوع، یبوست، اسهال و خون در ادرار را باید جدی گرفت که ممکن است برخی را بترساند.

چرا باید اندومتریوز را به عنوان یک بیماری خطرناک تلقی کرد؟

اندومتریوز به عنوان یک بیماری مرموز، دردناک و خطرناک برای برخی از افراد تعریف می شود که همواره چالش های جسمانی را رقم می‌زند به گونه ای که فرد از نظر کیفیت زندگی نیز با مشکلاتی مواجه است.

ناباروری از دیگر مشکلات این بیماری عنوان می‌شود، جالب آن که در بیش از ۳۰ درصد موارد، بیماران متوجه وجود چنین عارضه ای می شوند که به دلیل درمان ناباروری مراجعه به پزشک دارند. متاسفانه وجوه مشترک خصوصیات این بیماری با چالش‌های دیگری همچون سندروم روده تحریک پذیر و یا قاعدگی های دردناک، افراد را سردرگم می کند.

کاهش کیفیت زندگی گروه درگیر و دیگر اعضای خانواده به ویژه پارتنر از دیگر مشکلاتی است که به دلیل ابتلا با اندومتریوز مشاهده می شود. ۸۰ درصد از بیماران اغلب با درد مزمن لگن مواجه هستند، علاوه بر آنکه درد حین رابطه جنسی موجب کاهش کیفیت مقاربت می‌شود که می‌تواند به انزجار نیز بیانجامد.

گروهی نیز همواره با کم خونی مواجه هستند علاوه بر آن که قاعدگی های دردناک با خونریزی فراوان منجر به کم خونی می شود و باید خستگی مداوم، سرگیجه،  بی حسی و گرفتگی عضلات بازوها و پاها را نیز تحمل کنند.

پزشکان سقط مزمن به دلیل کاهش ضخامت و کیفیت آندومتر را نیز از مشکلاتی برای بارداری این گروه بیان می‌کنند به طوری که برخی ممکن است با سقط جنین مواجه شوند و گروهی نیز با بارداری زودرس را تجربه کنند. اگرچه درگیری با اندومتریوز به منزله سرطان نیست اما در مواردی ممکن است، افراد احتمال بیشتری جهت درگیری با سرطان های بدخیم را تجربه کنند.

آشنایی با فرایند تشخیص آندومتریوز

برای تشخیص دقیق آندومتریوز موارد مختلفی را پزشک در نظر می گیرند تا بتواند نسبت به شواهد اطمینان حاصل نماید. در ادامه بیشتر با این شیوه ها آشنا خواهید شد.

معاینه لگن

پزشک برای معاینه زنانه نیاز به درک درست نسبت به ساختارهای غیر طبیعی همچون کیست های تناسلی یا اسکارهای پشت رحم دارد که با کمک دست خود به بررسی ارگان های داخل لگن می پردازد. البته باید دانست هموار شیوه کار آمد نیست، با توجه به اینکه کیست ها منجر به نواحی بزرگتر میشوند.

سونوگرافی واژینال

برای شناخت دقیقتر شواهد ناشی از اندومتریوز، سونوگرافی واژینال نیز کمک کننده است که اغلب به شکل یک شیوه کارآمد برای تشخیص وجود کیست های شکلاتی استفاده میشود. به طور کلی پزشکان معتقدند در صورت وجود علائمی همچون چسبیدن تخمدان ها به یکدیگر و زخمی شدن بافت بین روده ها و رحم علاوه بر وجود کیست های شکلاتی، چنین شیوه ای کمک کننده است.

ام آر آی

ام آر آی را می‌توان به عنوان یک شیوه تاثیرگذار جهت تشخیص بیماری دانست که برای گروه بیمارانی که شاهد درگیری احشاهای مجاور همچون روده ها هستند، نتایج کارآمدی را به نمایش می‌گذارد.

لاپاراسکوپی

برخی ممکن است که لاپاراسکوپی را به دلیل جراحی، چندان نپسندند اما این شیوه از طریق ایجاد یک برش کوچک دور ناف و ورود دوربین اندوسکوپی می تواند برای شناخت شواهد، کمک شایانی را ارائه دهد به ویژه گروهی که درگیر نوع خفیف و بدون علامت این بیماری هستند.

اگر شما با مواردی همچون شروع زودرس قاعدگی، یائسگی زودرس، چرخه های طولانی مدت قاعدگی و خونریزیهای شدید و سابقه پر رنگ بیماری در خانواده مواجه هستید علاوه بر آن که همواره ناهنجاری‌های رحمی را متحمل می شوید، باید برای چکاب منظم راهی مطب متخصصان درمانگر شوید تا در زمان طلایی، تشخیص و تجویز خدمات درمانی صورت گیرد.

تشخیص اندومتریوز با آزمایش خون

خوشبختانه علم پزشکی با پیشرفته شدن تکنولوژی، فرصتی مهیا کرده است که از طریق معیارهای مختلف می‌توان وجود بیماری اندومتریوز را تشخیص داد و برای استفاده از خدمات درمانی پیشنهاداتی را ارائه نمود. علاوه بر معاینه فیزیکی، سونوگرافی، لاپاراسکوپی و آزمایش خون نیز کارآمد هستند.

البته همواره بسیاری مایلند بدانند تشخیص اندومتریوز با آزمایش خون چگونه صورت میگیرد.

 پزشک تست  CA125را به عنوان یک آزمایش خون توصیه می‌کند تا بتواند بر اساس سطح پروتئین خون که با  CA125تعریف می شود دید کلی داشته باشد البته نباید از یاد برد که  CA125بیانگر مارکر تومور برای برخی سرطان‌های زنانه نیز هست که می‌تواند برای شناخت شواهد اندومتریوز نیز کمک کننده باشد.

متخصصان بیان می کنند که  CA125 در دیگر موقعیت‌ها همچون قاعدگی، در دوران بارداری و بیماری های زنانه نیز تغییرات محسوسی دارد بنابراین برای جمع بندی تشخیص، پزشک چندین ارزیابی را مد نظر قرار می دهد و تنها به تشخیص آزمایش خون اکتفا نخواهد کرد.

در صورت تشخیص اندومتریوز چه باید کرد؟

از مهمترین دلایلی که برای بروز اندومتریوز تعریف می‌شود، عدم تعادل هورمونی در بدن است بنابراین می‌توان از طریق راهکارهای مبتنی بر درمان هورمونی، شاهد کاهش تبعات و التیام شواهد بود.

پزشکان پس از ارزیابی دقیق هورمونی برای تعادل سازی هورمون ها، داروهایی را تجویز می کنند به طوری که نه تنها به کاهش دردهای جسمانی منجر می‌شود بلکه شانس باروری را نیز افزایش می دهد بنابراین بانوان باید به تجویزات پزشکان، اعتماد کنند که این شیوه ممکن است از طریق داروهای ضدبارداری خوراکی و یا با کمک آگونیست های هورمون آزاد کننده گنادوتروپین رقم خورد که می تواند چنین نتایجی را نیز شاهد بود.

استفاده از هورمون درمانی اگرچه می تواند به پایان شکایات جسمانی گروهی از بیماران درگیر اندومتریوز منجر شود اما افرادی که با شدت پیشرفته این بیماری مواجه هستند ممکن است تنها از طریق جراحی بتوانند مشکلات خود را التیام بخشند.

عوارض جانبی ناشی از اندومتریوز کدام است؟

بسیاری از بیماران پس از تشخیص بیماری اندومتریوز با این سوال مواجه هستند که چه عوارض جانبی سلامت آنها را تهدید می‌کند؟

باید دانست متاسفانه بسیاری از بیماران به طور متوسط حدود ۱۰ سال، پس از درگیری با این بیماری، متوجه شواهد دقیق می شوند که ممکن است به پیشرفت وضعیت منجر شود. همچنین باید از طریق داروها و هورمون درمانی تلاش برای بهبودی داشت.

پزشکان نیز بیان می‌کنند شواهد بیماری در تمامی افراد یکسان نیست بنابراین نمی توان انتظار برنامه درمانی مشابهی را داشت. از مهمترین چالش هایی که گروه درگیر اندومتریوزیس ممکن است تجربه کنند، چسبندگی بوده به طوری که در بخش های دیواره لوله های فالوپ، رحم و تخمدان ها به دلیل رشد بافت اتفاق صورت می گیرد.

نباید فراموش کرد برخی از شیوه‌های درمانی مانند هورمون درمانی، ممکن است اثرات جانبی نیز به همراه داشته باشند از جمله می‌توان به فشارخون بالا یا پایین، آکنه، کاهش میل جنسی، لک بینی خارج از چرخه و تغییرات وزن اشاره کرد به همین دلیل پزشک اطلاعاتی را در جلسات مشاوره ای بیان می کند و در صورت تداوم علائم به صورت طولانی مدت، تنظیم دوز یا تغییر داروها صورت خواهد گرفت.

به طور کلی نمی توان اندومتریوز را مطلقا بیماری خطرناک در نظر گرفت، با توجه به آنکه وضعیت یکسانی نیست. برخی چالش هایی را در زمینه بارداری، قاعدهای سنگین، کم خونی و درد مزمن لگن متحمل می‌شوند و در مواردی نیز این بیماری، ریسک درگیری با سرطان را افزایش می دهد.

به یاد داشته باشید اگر چه گروهی به دلیل ترس از عوارض جانبی تمایلی به مصرف دارو ندارند اما مطمئناً عوارض‌ خود بیماری بسیار بیشتر خواهد بود بنابراین به پزشک خود اعتماد کنید.

عمده علائم اندومتریوز کدامند؟

اندومتریوز اغلب در گروه زنان بین ۲۵ تا ۳۰ سال تشخیص داده میشود و با یائسگی نیز از بین خواهد رفت اما نمی توان پیش بینی دقیقی داشت.

از علائم اندومتریوز درد در ناحیه زیر شکم، درد در زمان رابطه جنسی، ناراحتی هنگام دفع مدفوع و ادرار، ترشحات خونی بین دوره‌های قاعدگی، ناباروری، ضعف عمومی و حالت تهوع دانست که هر یک از افراد ممکن است تجربه متفاوتی داشته باشند به طوری که گروهی حتی بدون علامت هستند.

پزشکان بیان می‌کنند شدت درد بیانگر وضعیت بیماری نیست بنابراین افرادی که همواره با درد شدید مواجه هستند به منزله شدت شدید بیماری نبوده و تنها پزشک پس از ارزیابی‌های دقیق همچون تشخیص اندومتریوز با آزمایش خون، می تواند نظر خود را بیان کند.

چه عواملی منجر به اندومتریوز میشود؟

‏اندومتریوز بیماری است که ممکن است سلامت زنان بسیاری را تهدید کند به طوری که علاوه بر چالش های جسمانی از نظر باروری نیز با محدودیت‌هایی مواجه شوند.

شناخت عوامل تاثیر گذار بر بروز این بیماری می تواند ریسک درگیری را کاهش دهد. پزشکان فرایند های عفونی و التهابی سیستم تولید مثل، مداخلات جراحی در حفره رحم، زایمان متعدد، کمخونی، کاهش ایمنی بدن، نقص در تعادل هورمونی، چرخه قاعدگی نامنظم، جلوگیری طولانی مدت از بارداری با دستگاه داخل رحمی و وجود تومورهای بدخیم را تاثیرگذار می داند.

تشخیص اندومتریوز چگونه صورت میگیرد؟

نحوه تشخیص اندومتریوز از مهمترین سوالاتی است که اغلب بانوان از پزشک خود می پرسند تا نه تنها سلامتی خود را بازیابند بلکه از وسواس فکری نیز رها شوند و بتوانند برای مقابله با این بیماری شروعی طوفانی داشته باشند.

اگر شما نیز با شواهد مشابه مواجه هستید، نخستین قدم، حضور در مطب متخصص زنان است که ارائه شکایات که می‌تواند شامل تغییر و حجم کیفیت خون قاعدگی، تشدید و تغییر درد در دوران قاعدگی و رنگ ترشحات باشند، ارزیابی‌های را صورت دهد.

پزشک سوالاتی را نیز مطرح می کند تا بتواند اطلاعات درستی درباره مسائل به ظاهر کوچک و ناچیز نیز کسب نماید.

متخصص زنان یک معاینه را با کمک آینه یا دستگاه صورت می دهد. همچنین سونوگرافی از اندام های لگن، آزمایشهای خونی و هورمونی نیز کمک کننده هستند تا شناخت درستی درباره وضعیت اندام های داخلی کسب شود. خوشبختانه حال لاپاراسکوپی نیز توانسته برای تشخیص دقیق این بیماری کمک کننده باشد. همچنین نمیتوان نتایج تشخیص اندومتریوز با آزمایش خون را اشاره نکرد.

درمان اندومتریوز چگونه است؟

شواهد ناشی از اندومتریوز در تمامی افراد درگیر به یک شکل نیست بنابراین نمی‌توان انتظار داشت خدمات درمانی نیز مشابه باشند. افرادی که با درجه تخفیف این بیماری مواجه هستند اغلب می‌توانند با شیوه‌های محافظه‌کارانه که مرتبط با هورمون درمانی هستند، علائم خود را کاهش دهند و در موارد پیچیده تر نیز ممکن است داروهای ضد التهابی تجویز شود.

گروه درگیر شدت متوسط و شدید بیماری اندومتریوز اغلب ناگزیر به درمان جراحی هستند که تحت بیهوشی عمومی صورت می‌گیرد. پزشک ضمن حفظ اندام‌های سالم برای حذف کانونهای آندومتریو، تلاش می‌کند. در مواردی نیز ممکن است جراحی هیسترکتومی صورت گیرد که فرد ناچار به برداشتن رحم و تخمدان ها خواهد بود البته شانس بارداری را نیز صفر خواهد کرد، بنابراین پزشک سوالاتی درباره قصد بچه دار شدن نیز مطرح می کند که در انتخاب شیوه درمانی باید تمامی شرایط را مد نظر قرار داد.

چه زمان میتوان به تشخیص اندومتریوز اعتماد کرد؟

متخصص زنان تنها فردی است که می‌تواند درباره تشخیص علائم اندومتریوز و انتخاب راهکارهای درمانی، پیشنهاداتی را ارائه کند به همین دلیل در جلسات مشاوره ای، پس از گوش دادن به شکایات بیماران، جهت شناسایی دقیق وضعیت، معاینه زنانه را صورت می‌دهد علاوه بر آنکه ارزیابی از طریق سونوگرافی اندام های لگن، آزمایش خون و لاپاراسکوپی تکمیل خواهد شد.

بانوان باید نسبت به سبک زندگی خود دقت نظر داشته باشند. تحقیقات نشان داده است که زنان سیگاری و افرادی که همواره برای جلوگیری از قرص های ضدبارداری هورمونی استفاده می‌کنند، بیشتر در معرض خطر درگیری با این بیماری هستند بنابراین می‌توان از طریق داشتن عادات سالم، گامی برای پیشگیری از اندومتریوز برداشت. 

در صورت وجود سابقه خانوادگی پررنگ، بانوان می‌بایست همواره چکاب منظم را انجام دهند تا در زمان طلایی تشخیص صورت گیرد.

پزشکان همواره توصیه می کنند فرصت پیشگیری زود هنگام این بیماری را از دست ندهید. متخصصان بسیاری در کشور فعالیت می‌کنند که می‌توانند به شکل حرفه‌ای به حفظ سلامت شما کمک کنند تا از توسعه بیماری نیز ممانعت نمایند.

رابطه اندومتریوز و ناباروری

از مهمترین تبعات اندومتریوز، می‌توان ناباروری را عنوان کرد به طوری که آمارها نشان می‌دهد، حدود یک سوم تا نیمی از زنان درگیر، چالش هایی را برای فرزندآوری تجربه می‌کنند. 

برای باردار شدن، تخمک از تخمدان خارج شده از لوله فالوپ عبور می کند و با اسپرم در لوله فالوپ مواجه شود، سپس فرایند تقسیم آغاز شده و کاشت در پوشش داخلی رحم صورت می گیرد اما به دلیل انسدادی که بیماری اندومتریوز در لوله فالوپ صورت می دهد، نمی‌توان شاهد بارور شدن تخمک بود علاوه بر آنکه حرکت تخمک بارور شده از طریق لوله های فالوپ نیز به سختی صورت می گیرد به طوری که به دلیل لانه گزینی در لوله فالوپ، افراد با حاملگی خارج رحمی مواجه می شوند.

از چالش هایی که این بیماری برای باروری صورت می دهد، می توان به آسیب به تخمک یا اسپرم اشاره کرد.اما نمی‌توان انتظار داشت داروها برای باروری کاملا مفید باشند. 

در مواردی پزشک جراحی را توصیه می کند تا با حذف کانونهای اندومتریوز برای چنین چالشی، کمکی را ارائه دهد. گروه درگیر وضعیت شدید بیماری، چندان احتمال قدرتمندی برای بارداری ندارند، این گروه نیز ممکن است جراحی شانس موفقیت را افزایش دهد.

اما نگران نباشید در صورت ناکارآمد بودن این شیوه‌ها، لقاح آزمایشگاهی نیز به عنوان یک گزینه کارآمد مطرح است تا آرزوی خانواده‌ها را برای داشتن فرزند برآورده کند. به طور کلی پزشکان توصیه می‌کنند زنان درگیر اندومتریوز خفیف تا متوسط بارداری را به تعویق نیاندازند، مطمئناً شانس روز به روز کاهش می یابد.

رابطه سرطان تخمدان و اندومتریوز

سرطان تخمدان در زنان درگیر اندومتریوز در مقایسه با سایرین بیشتر است که خوشبختانه خطر درگیری با این نوع سرطان برای تمامی بانوان کم بوده و به ندرت صورت می گیرد اما بر اساس نتایج تحقیقات مشخص شده است که اندومتریوز نیز می تواند ریسک درگیری را افزایش دهد، اگر چه چندان ملموس نیست اما باید آن را به عنوان یک بیماری نادر در نظر گرفت.

به طور کلی توصیه می‌شود تشخیص و درمان اندومتریوز را جدی گرفت تا هرچه سریعتر شرایط بهبود یابند.

چه موقع می بایست برای درمان اندومتریوز کمک گرفت؟

آگاهی از علائم هشداردهنده اندومتریوز می تواند گام بزرگی برای رهایی از این بیماری باشد بنابراین در صورت مواجهه با نشانه‌های اندومتریوز، نیاز است هر چه سریعتر با متخصص زنان مشورت داشت تا از طریق شیوه هایی همچون تشخیص اندومتریوز با آزمایش خون شاهد تاثیرگذاری بر کیفیت زندگی نیز نبود.

در مواردی ممکن است افراد با پزشک عمومی جهت معاینه زنانه دیدار داشته باشند که در صورت مشکوک بودن، اقداماتی برای رهایی از چالش اندومتریوز توسط متخصصین صورت می‌گیرد.

در برخی از افراد بیمار، اندومتریوز حتی تا پیشرفته شدن شواهد نیز بدون علامت است و در صورت مواجهه با شرایط خاصی همچون ناباروری راهی مطب متخصص زنان می شوند.

گروهی نیز همواره با درد لگن مواجه هستند علاوه بر آنکه چالش های جسمانی در ناحیه زیر شکم را نیز تجربه می کنند البته می بایست درد در دوران قاعدگی و درد در زمان رابطه جنسی را نیز جدی گرفت.

نتایج شایانی را میتوان در سونوگرافی شاهد بود اما مطمئناً با لاپاراسکوپی می توان به اطلاعات بیشتری درباره کانون های بیماری نیز دست یافت و برای رهایی از آن گام برداشت.

اندومتریوز چه اندام هایی را درگیر میکند؟

اندومتریوز به عنوان یک بیماری نسبتا شایع مطرح بوده که اگر چه لایه آندومتر می بایست تنها در حفره رحمی یافت شود اما در این گروه در خارج از این حفره نیز دیده می‌شود به طوری که به دلیل تظاهرات بالینی، دستگاه گوارش، دستگاه ادراری و دیواره شکم نیز با چالش هایی مواجه می شوند.

آیا اندومتریوز بیماری مدرن است؟

برخلاق باور عموم این بیماری تنها در عصر حاضر دیده نشده است بلکه شواهد تاریخی نشان می‌دهد که زنان نسل‌های قبل نیز با این بیماری مواجه شده اند.

باید پذیرفت که افزایش تعداد گروه درگیر بی‌ارتباط با سبک زندگی غلط نیست به طوری که حال در بانوان این چالش برای یک نفر از پنج زن در سنین باروری در اروپا دیده می شود.

پزشکان معتقدند عدم تعادل هورمونی، استعداد ژنتیکی و نقص در سیستم ایمنی می تواند ریسک درگیری را افزایش دهد اما برای شناخت علل واقعی این بیماری نیاز است که تحقیقات همچنان صورت گیرند.

مهمترین فرضیه مدرن به عنوان تاثیرگذارترین عامل، استعداد ژنتیکی را مطرح می کند به طوری که در برخی از خانواده‌ها چندین فرد ممکن است با این بیماری مواجه باشند و مشکلاتی مانند گرفتگی عضلات در قاعدگی، حالت تهوع و چالشهای جسمانی در رابطه جنسی را احساس کنند البته برخی نیز بدون علامت هستند به طوری که این بیماری با بارداری خارج رحمی، کیست تخمدان حتی سرطان نیز در مواردی اشتباه گرفته می‌شود.

ابزارهای کارآمد مانند تشخیص اندومتریوز با آزمایش خون به کمک متخصصین زنان می‌آید تا چنین بیماری را شناسایی کنند اما می توان نتایج حاصل از لاپاراسکوپی را به عنوان یک معیار دقیق‌تر پذیرفت.

مواردی از بیماران با بی نظمی قاعدگی نیز مواجه هستند به طوری که لکه بینی قبل از چرخه یکی از عوامل مراجعه به متخصص، مطرح می‌شود. با پیشرفت بیماری می توان شاهد کمتر شدن اوضاع بود به طوری که ممکن است جراحی تنها چاره کار باشد تا فرد از رنگ پریدگی پوست، کاهش فشار خون، سرگیجه، تنگی نفس و کاهش ایمنی رها شود.

باید پذیرفت این گروه از بیماران اغلب با شواهدی همچون ناباروری نیز مواجه هستند که می تواند استرس و اضطراب دوچندانی را نیز تحمیل کند.

درمان خود به خودی اندومتریوز چگونه است؟

متاسفانه تنها شانس بهبود خود به خودی اندومتریوز، شروع یائسگی بیان شده است. اگر قطع قاعدگی به طور اتفاقی صورت نگیرد پزشکان می توانند داروهایی را برای چنین هدفی تجویز نمایند از جمله می‌توان به هورمون ها اشاره کرد البته در جلسات مشاوره ای درباره قصد بارداری، سوالاتی مطرح می شود تا در انتخاب شیوه درمانی، تمامی نکات لحاظ شوند.

معمولاً طول دوره هورمونی حدود ۶ ماه تا ۲ سال است و در مواردی نیز ممکن بوده پزشک، جراحی را پیشنهاد دهد. به طورکلی برخی زنان پس از تشخیص  دچار ناامیدی می شوند، در حالی که این بیماری قابل درمان بوده و می توان فرایند تولید مثل را نیز ممکن کرد. بهترین اقدام معاینات منظم است تا ارزیابی در زمان طلایی صورت گیرد.

فرایند بهبودی اندومتریوز چگونه صورت میگیرد؟

باید اندومتریوز را به عنوان یک بیماری مزمن پذیرفت، بدین مفهوم که انتظار درمان کوتاه مدت، فکری بیهوده است اما مطمئنا استفاده از راهکارهای درمانی می تواند چالش ها را کمرنگ کند، از جمله می‌توان به داروهای ضد التهابی بدون نسخه همچون ایبوپروفن اشاره کرد که نتایج شایانی را برای تسکین درد به همراه دارد.

داروهای ضدبارداری ترکیبی نیز می‌توانند با توقف ترشح تخمک ها منجر به تسهیل قاعدگی شوند.

لاپاراسکوپی از دیگر شیوه‌های است که نه تنها برای شناسایی کاربرد دارد بلکه می‌تواند به بهبودی علائم منجر شده و احتمال باروری را نیز افزایش دهد.

البته گروهی نیز ناگزیر به عنوان کاندید هیسترکتومی انتخاب می شوند که منجر به برداشتن رحم نیز خواهد شد.

تبعات روحی ناشی از اندومتریوز

متاسفانه بسیاری از زنان اطلاعات کارآمدی درباره اندومتریوز ندارند به همین دلیل همواره با علایم این چالش مواجه هستند که می‌تواند از نظر روحی و روانی نیز فشارهای را تحمیل کند اما دریافت حمایت و پشتیبانی می تواند نه تنها به تشخیص کارآمد بلکه استفاده از خدمات درمانی منجر شود.

برخی ممکن است، چندان این مشکل را مهم نگیرند اما اغلب احساس می‌کنند که نادیده گرفته شده اند و درد آنها جدی گرفته نمی شود به همین دلیل با احساس انزوا و تنهایی مواجه خواهند شد.

بد نیست دانست که ۱۷۶ میلیون زن در سراسر جهان با چالش‌های ناشی از اندومتریوز مواجه هستند به طوری که قادر نیستند مسئولیت‌های زندگی روزمره را نیز به درستی انجام دهند علاوه بر آنکه با پارتنر خود نیز چالش هایی را تجربه می کنند.

مطمئنا صحبت کردن با دوستان و خانواده، درباره این عارضه چندان ساده نیست اما اشتراک تجربه می‌تواند مسیر بهبودی را کوتاه‌تر نماید علاوه بر آن که احساس بهتری را نیز تجربه نمود.

پزشکان متخصص زنان می توانند برای تسکین درد، فرآیندی را پیشنهاد دهند تا سریع‌تر با علائم مواجه شد بنابراین در انتخاب پزشک نیز دقت نظر داشته باشید که علاوه بر تجربه، تخصص مد نظر را نیز داشته باشد.

بهترین سبک تغذیه ای برای کاهش مشکلات اندومتریوز 

شیوه غذایی سالم علاوه بر تغییر عادات غذایی می تواند چالش های جسمی ناشی از اندومتریوز را نیز کمرنگ کند بنابراین باید در انتخاب غذای مناسب دقت نظر داشت تا شاهد تقویت سیستم ایمنی و تنظیم ترشح استروژن نیز بود.

افزایش مصرف فیبر و کاهش دریافت چربی‌های مضر از مهمترین اقداماتی است که باید در رژیم غذایی روزانه مدنظر داشت که پزشکان همواره توصیه می کنند. 

ماهی سالمون، آجیل، روغن زیتون، کلم بروکلی را باید همواره دریافت نمود همچنین باید در انتخاب غذایی ارگانیک نیز دقت نظر داشت تا با چالش های بیشتری مواجه نشد. مصرف گلوتن می‌تواند از اقدامات مضر در رژیم غذایی باشد.

نکاتی برای آگاهی بانوان درباره اندومتریوز

خوشبختانه حال گسترش منابع اطلاعاتی کمک کرده است، بسیاری از زنان شواهد بیماری اندومتریوز را بشناسند و درد و خونریزی های شدید را تنها مرتبط با قاعدگی ندانند اما توصیه می شود برای دختران جوان نیز چنین اطلاعاتی به اشتراک گذاشته شود تا بتوانند در زمان طلایی برای کاهش علایم، اقداماتی را صورت دهند از جمله:

باید دانست اندومتریوز همواره مانع بارداری نمی شود و می توان برای فرزند آوری اقداماتی را به ویژه در شروع علائم صورت داد.

مصرف قرص های ضد بارداری توانسته اند به عنوان شیوه ایمن جهت کاهش تبعات ناشی از اندومتریوز گسترش یابند. برخی تنها داروهای ضد بارداری را برای رهایی علائم موثر می‌دانند اما بسته به شدت علائم، شرایط، سن و قصد بارداری ممکن است پزشک شیوه‌های مختلفی را توصیه کند.

تغییر سبک زندگی و استفاده از گیاهان دارویی همچون گلپر برای رهایی از چالش‌های ناشی از اندومتریوز، نتایجی را به نمایش گذاشته است اما باید دانست نمی‌توان بدون مشورت با پزشک اقداماتی را انجام داد.

استفاده از غذاهای آماده و سرشار از شیرین‌کننده‌های مصنوعی، می تواند تبعاتی را به بدن تحمیل کند بنابراین باید در انتخاب مواد غذایی دقت نظر داشته و همواره سبزیجات و میوه‌جات سالم را مصرف نمود.

دریافت مکمل های تغذیه نیز به رهایی چالش‌های ناشی از اندومتریوز منجر می‌شود به طوری که می‌توان با درد و دیگر علائم نیز کمتر مواجه شد. به طور مثال مصرف ویتامین c منجر به بهبود بافت های آسیب دیده می‌شود. همچنین تولید هورمون استروژن از طریق ویتامین e متعادل می شود.

کنترل التهاب از طریق دریافت روغن بذر کتان و روغن گل مغربی نیز در مقالات اثبات شده است. اما نباید افراد قبل از مصرف مکمل ها مشورت با پزشک را فراموش کنند به ویژه گروهی که ممکن است با چالش های دیگر سلامتی نیز مواجه باشند.

اندومتریوز به عنوان یک سرطان مطرح نیست. اگرچه برخی مکانیسم وقوع آن را مشابه بیان می‌کنند اما باید پذیرفت این بیماری خوش خیم بوده و تاثیرات کشندگی ندارد اما به دلیل چالش های مختلف ممکن است ناامید کننده باشد به طوری که در این گروه از افراد ناباروری بیشتر گزارش شده است.

گروهی که با سقط مکرر، کمبود خواب، اختلالات هورمونی، اعتیاد به الکل و مواد مخدر مواجه هستند بهتر است همواره چکاب منظم را انجام دهند تا بدانند که ریسک درگیری با این بیماری چقدر است.

برخی نیز تجربه علائم اندومتریوز را متفاوت بیان می‌کنند، به همین دلیل برای تشخیص با چالش‌هایی مواجه می‌شوند، از جمله می‌توان به ترشحات تیره و افزایش دمای بدن اشاره کرد. متخصصان زنان از طریق انجام آزمایش خون، معاینه فیزیکی، لاپاراسکوپی و سونوگرافی برای شناخت این گروه، اقداماتی را صورت می‌دهند.

سخن آخر

تشخیص اندومتریوز با آزمایش خون تنها برای قضاوت درباره شواهد این بیماری کافی نیست بلکه پزشک معیارهای مختلفی همچون سونوگرافی، معاینه زنانه، لاپاراسکوپی و ام آر آی را نیز ممکن است تجویز نماید بنابراین می بایست در صورت مواجهه با علائم هشدار دهنده همچون درد در قسمت لگن، رابطه جنسی دردناک، گرفتگی در حین مقاربت جنسی و ناباروری هرچه سریعتر با پزشک معالج، مشاوره ای را صورت داد تا هر چه سریعتر اقدامات درمانی برای رهایی از چالش‌های جسمانی صورت گیرد. مطمئنا تبعات روحی روانی نیز التیام می یابند.

مشاوره آنلاین

شما می توانید از طریق فرم زیر مشکل کودک خود را با ما در میان بگذارید. کارشناسان ما در کمترین زمان ممکن با شما تماس خواهند گرفت.

افزودن دیدگاه جدید