پزشکان از شروع رابطه بدون جلوگیری زمان تقریبی شش ماه الی یک سال را برای بارداری طبیعی می دانند و در این زمان بدون تجویز و استفاده از هیچ گونه دارویی منتظر بارداری می شوند. گاهی زمان از یک سال می گذرد و بارداری صورت نمی گیرد و ناباروری مطرح می گردد. ناباروری در زنان و همچنین در آقایان رخ می دهد. میزان ناباروری در آقایان حدودا ۳۵% است. نازایی علت های مختلفی را در هر زوج در بر می گیرد و منجر می شود روند بارداری به تاخیر بیافتد. در این مقاله شما را با درمان ناباروری آشنا خواهیم کرد، همچنین علائم بعد از انتقال جنین که در زنان پس از انتقال جنین صورت میگیرد را توضیح می دهیم.
درمان ناباروری چگونه است؟
از مهمترین درمان های نازایی در زنان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- دارو درمانی، جراحی ها( سرکلاژ، هیستروسکوپی)، درمان تلقیح آزمایشگاهی، درمان تلقیح داخلی.
همانطور که ذکر کردیم ناباروری در مردان نیز مشاهده می شود. اگر پزشک متخصص به ناباروری مردان تشخیص دهد با استفاده از درمان هایی به برطرف کردن مشکل ناباروری می پردازد. از مهمترین درمان ناباروری در مردان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- دارو درمانی ، تلقیح داخلی یا IUI ،درمان ناتوانی جنسی، عمل جراحی، میکرواینجکشن و لقاح آزمایشگاهی یا IVF
بعد از تشخیص اصلی مشکل نازایی، درمان آغاز می شود. در دارو درمانی و انجام جراحی در زنان و مردان و عدم نتیجه، پزشک به انجام درمان های دیگری برای بارداری می پردازد. از رایج ترین درمان ها تلقیح داخلی است. در این روش اسپرم شسته می شود و به رحم در زمان تخمک گذاری انتقال داده می شود.
اگر در زمان مشخص شده بارداری صورت نگیرد، درمان تلقیح آزمایشگاهی تجویز می شود. پزشک معالج با انجام اقداماتی و تجویز داروهای تزریقی، که منجر به رشد و بلوغ تخمک ها و آمادگی تخمک ها می شود، و اسپرم را به تخمک انتقال می دهد. زمانی که که عمل لقاح صورت بگیرید و جنین تشکیل شده مشاهده شود آن ها را در رحم جای می دهند. در این دو روش درمان به دلیل تغییرات هورمونی امکان دوقلو زایی یا چند قلوزایی بوجود می آید.
نکات مهم قبل از انتقال جنین
- عدم وجود عفونت و باکتری های واژینال در رحم.
- از داروهای واژینال و تامپون ۲۴ ساعت قبل از عمل انتقال جنین استفاده نشود.
- استحمام قبل از عمل انتقال جنین و اصلاح اندام جنسی.
- داروهای تجویزی بطور کامل مصرف شده باشند.
- دو هفته بعد از قاعدگی، سونوگرافی های تجویزی جهت وضعیت رحم و آندومتر صورت بگیرد.
- عدم استفاده از آرایش صورت.
- در این عمل باید مثانه پر باشد، قبل از ورود به اتاق عمل از رفتن به دستشویی خودداری کنید.
عمل انتقال جنین دو ماه پس از عمل تخمک گیری، و در روز اول از عادت ماهانه صورت می گیرد.
نکات پس از روز انتقال جنین
- تغذیه بعد از عمل انتقال جنین: استفاده از مواد غذایی پروتئینی مانند ماهی، گوشت و مرغ ، نوشیدن ۸ لیوان آب در طول روز، تخم مرغ، مغزیجات مخصوصا گردو، مصرف انواع غلات، مصرف میوه جات مفید مانند نارگیل، پرتقال، توت فرنگی، گریپ فروت، مصرف حبوبات مانند عدس، لوبیا، نخود و مصرف سبزیجات مفید مانند فلفل سبز، گوجه فرنگی، گل کلم و کلم بروکلی، و استفاده از چربی های سالم مانند روغن زیتون، جلوگیری از مصرف گوشت خام و خودداری از مصرف مواد غذایی دارای نگهدارنده توصیه می شود.
- ورزش و فعالیت بعد از انتقال جنین: ورزش و فعالیت های بسیار سبک مشکلی را ایجاد نخواهد کرد.
- داروهای مصرفی بعد از انتقال جنین: معمولا داروهای تجویزی مکمل های دارویی و یا داروهای هورمونی می باشند. از داروهای تجویزی دیگر می توان به داروهای تیروئید، داروهای استیروئیدی، داروهای ضد افسردگی می باشند. این داروها بطور سرخود نباید استفاده، و نباید قطع شوند.
- مسافرت بعد از عمل انتقال جنین: مسافرت با مسافت طولانی توصیه نمی شود و مسافت های کوتاه در مناطقی که که دارای امکانات درمانی باشند مشکلی را بوجود نخواهد آورد.
- رابطه جنسی بعد از انتقال جنین: بهتر است تا ۱۷ روز از مقاربت خودداری کرد.
- استحمام بعد از انتقال جنین: استحمام کوتاه مدت و با دمای مناسب آب مشکلی ندارد. آب مورد استفاده در زمان استحمام نباید بسیار گرم باشد.
- نحوه خوابیدن بعد از انتقال جنین: شیوه خاصی برای خوابیدن بعد از انتقال جنین وجود ندارد و به هر صورتی که راحت هستید استراحت کافی داشته باشید.
علائم بعد از انتقال جنین چگونه است؟
از متداولترین این علائم می توان به تهوع، سردرد، سرگیجه، حساس شدن سینه ها، تکرر ادرار، خستگی، کمردرد و لکه بینی اشاره کرد. این نکته را فراموش نکنید که مشاهده این علائم بعد از انتقال جنین، مانند بروز چرخه قاعدگی است با این تفاوت که اگر عمل انتقال جنین موفقیت آمیز بوده باشد خونریزی رخ نخواهد داد، پس آرامش خود را حفظ کنید و استرس را از خود دور کنید و بدانید این علائم در صورت خفیف بودن طبیعی هستند.
این علائم در بارداری های طبیعی و بدون هیچ گونه مراحل درمانی، نیز رخ می دهد. بهتر است در صورت مشاهده هرگونه تغییرات، حتی بصورت جزئی به پزشک خود اطلاع دهید. این سوال مطرح می شود که علت بوجود آمدن این علائم چیست؟
۱. خونریزی یا لکه بینی بعد از انتقال جنین: به دو علت لکه بینی ایجاد می شود:
علت اول: لانه گزینی سلول تخم
علت دوم: استفاده از داروهای پروژسترونی و زیاد شدن پروژسترون
اگر دچار لکه بینی یا خونریزی خفیف شوید، احتمالا پزشک متخصص شما را به استفاده از شیاف های پروژسترونی توصیه می کند.
۲. کمر درد بعد از انتقال جنین: ممکن است از نشانه های حاملگی باشد، دل درد و کمردرد خفیف مانند دردهای پریودی می تواند به دلیل استفاده از داروهای پروژسترونی باشد و یا می تواند عدم موفقیت بارداری را نشان دهد و در نتیجه نزدیک بودن زمان پریودی را نشان دهد.
۳. تهوع بعد از انتقال جنین: تهوع میتواند به علت بالا بودن استرس و فشار روحی و تلقین باشد.
۴. حساسیت پستان ها: افزایش تورم و درد در سینه ها به دلیل افزایش هورمون های بارداری می باشد.
۵. احساس خستگی: علت احساس خستگی و کسالت می تواند به دلیل افزایش پروژسترون باشد.
۶. تغییر در ترشحات واژن: افزایش ترشحات واژن می تواند نشانه ای از انتقال جنین موفق و بارداری باشد.
۷. تکرر ادرار: تکرر ادرار به دلیل افزایش هورمون بارداری و افزایش هورمون پروژسترون می باشد.
سخن پایانی
روش هایی درمانی مانند دارو درمانی، هیستروسکوپی، جراحی، تلقیح داخلی IUI، تلقیح آزمایشگاهی IVF برای درمان ناباروری وجود دارند. بعد از انتقال جنین امکان حساس شدن سینه ها، سرگیجه، سردرد، تکرر ادرار، خستگی،کمردرد و لکه بینی وجود دارد. لکه بینی خفیف و کم می تواند یکی از علائم موفقیت آمیز روش عمل انتقال جنین باشد. در صورت مشاهده هرگونه علائمی در بدن خود سریعا پزشک معالج خود را با خبر نمایید و خودسرانه داروهای خود را قطع نکنید.
شما می توانید از طریق فرم زیر مشکل کودک خود را با ما در میان بگذارید. کارشناسان ما در کمترین زمان ممکن با شما تماس خواهند گرفت.
افزودن دیدگاه جدید