علت تشکیل نشدن جنین در آی وی اف چیست؟

بروزرسانی: ژانویه ۲۰۲۲
مدت مطالعه: ۹ دقیقه

با پیشرفت بسیار علم و پزشکی ناباروری در تعداد کمی از زوج ها مشاهده می شود. ناباروری هم در زنان و هم در مردان رخ می دهد و در هر دو جنس علت های مختلفی را در بر می گیرد که منجر به تاخیر در  بارداری می شود. پزشک متخصص با تشخیص علت نازایی درمان را آغاز می کند. ما در این مقاله شما را با روش های درمان نازایی آشنا می نماییم، همچنین علت تشکیل نشدن جنین در آی وی اف را توضیح می دهیم.

روش های درمان ناباروری

روش های درمان ناباروری در زنان و در مردان مراحل متفاوتی را طی می نماید.

از روش های درمان نازایی در زنان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

دارو درمانی، جراحی ها مانند( سرکلاژ، هیستروسکوپی)، درمان تلقیح آزمایشگاهی(IVF) و درمان تلقیح داخلی(IUI)

از روش های درمان ناباروری در مردان می توان به موارد زیر اشاره داشت:

دارو درمانی و تجویز انواع آمپول ها، درمان مشکلات جنسی، جراحی، تلقیح  IUI و یا تلقیح آزمایشگاهی  IVF انجام می گیرد.

اگر دارو درمانی جوابگوی درمان ناباروری نباشد پزشک متخصص به انجام روش تلقیح داخلی می پردازد. در روش تلقیح داخلی در آزمایشگاه طی مراحلی  اسپرم ها شسته می شوند و در زمان مشخص تخمک گذاری به رحم هدایت می شوند. اگر روش تلقیح داخلی به بارداری منجر نشود به روش تلقیح آزمایشگاهی توصیه می شود. روش IVF یکی از شایعترین روش های درمان ناباروری است.

در این روش ابتدا تخمدان زن تحریک می شود،و بعد  به جمع آوری تخمک پرداخته می شود، در صورت مشاهده تخمک رشد پیدا کرده و بالغ، اسپرم به تخمک انتقال داده می شود. بعد از تشکیل شدن عمل لقاح و مشاهده جنین آن ها را در رحم زن جای می دهند.

علت تشکیل نشدن جنین در آی وی اف چیست؟

از مهمترین علت های شکست عمل آی وی اف و تشکیل نشدن جنین می توان به موارد زیر اشاره کرد:

کیفیت نامناسب جنین: مقداری از جنین ها بعد از انتقال به علت نامناسب بودن کیفیتشان، قادر نمی باشند لانه گزینی کنند و خود را به رحم بچسبانند و در نتیجه نمی تواند رشد کند و از بین می روند.

کیفیت نامناسب تخمک: عامل سن در بارداری زنان و مردان بسیار مهم است. با افزایش سن در زنان کیفیت تخمک بسیار پایین می آید و قدرت باروری کم می شود همین امر روش آی وی اف را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. میزان موفقیت در بانوان پایین تر از ۳۸ سال به میزان ۳۹ درصد است و در زنان مسن تر به میزان ۱۷ درصد می رسد.

کیفیت نامناسب اسپرم: اسپرم سالم نقش بسیار مهمی در باروری تخمک دارد. اگر اسپرم ناسالم باشد و کیفیت مناسب و تحرک لازم را نداشته باشد بارداری صورت نخواهد گرفت. هرگونه مشکل در اسپرم با استفاده از آزمایش اسپرم قابل ارزیابی است.

عدم پاسخ تخمدان: در برخی موارد تخمدان به داروهای مکمل در روش آی وی اف پاسخ نمی دهد و در نتیجه نمی تواند تخمک تولید کند.

ناهنجاری های کروموزومی: اختلالات کروموزومی بانوان باعث عدم موفقیت روش آی وی اف است. این اختلالات کیفیت تخمک را پایین می آورد. اختلالات کروموزومی آقایان نیز منجر به عدم موفقیت بارداری می شود زیرا این اختلالات اسپرم را تحت تاثیر قرار می دهد و منجر به اختلال در ساختار کروموزومی جنین می شود. اختلالات اسپرم بسیار کمتر از اختلالات کروموزومی تخمک بانوان است و تنها ۱۵ درصد از مردان ممکن است دچار اختلالات کروموزومی باشند.

اختلالات مربوط به لانه گزینی جنین: لانه گزینی موفق جنین حاصل کنش میان جنین و اندومتر می باشد. در لانه گزینی جنین خود را به دیواره رحم می چسباند و رشد پیدا می کند. لانه گزینی ناموفق علت های مختلفی مانند فیبروم ها، پولیپ، اندومتر نازک رحم،تنبلی تخمدان و هیدروسالپنکس رخ می دهد.

سبک نامناسب زندگی: بعد از انجام عمل آی وی اف شما باید نکاتی را رعایت فرمایید تا بارداری شکل بگیرد مانند داشتن استراحت نسبی، خودداری از رابطه جنسی، تغذیه مناسب، استحمام در کمترین زمان، عدم انجام دادن ورزش و کارهای سنگین، دوری از استرس، دوری از مواد الکلی و دخانیات. در صورتی که این اقدامات صورت نگیرد عمل آی وی اف با شکست مواجه خواهد شد.

ناباروری با استفاده از روش های متداول درمان مانند دارو درمانی، جراحی، تلقیح داخلی و آی وی اف قابل درمان است. آی وی اف یکی از متداول ترین درمان ها است و میزان موفقیت با این درمان بسیار بالا است. در این روش درمان نخست تخمدان زن با استفاده از داروهای خاصی تحریک می شوند، بعد به جمع آوری و نگهداری تخمک های مناسب و با کیفیت پرداخته می شود، در صورت مشاهده تخمک بالغ، با استفاده از یک وسیله ای آزمایشگاهی، اسپرم به تخمک انتقال داده می شود.

بعد از تشکیل شدن عمل لقاح و مشاهده جنین آن ها را در رحم زن جای می دهند. عواملی که منجر به شکست آی وی اف و عدم تشکیل جنین می باشند عبارتند از اختلالات کروموزومی در زنان و مردان، اختلالات لانه گزینی، سبک زندگی و رعایت نکردن اصول قبل و بعد از آی وی اف، کیفیت نامناسب اسپرم، کیفیت نامناسب تخمک و کیفیت نامناسب جنین می باشد.

در اختلالات کروموزومی در زنان و مردان کیفیت تخمک و اسپرم پایین می آید و عمل انتقال جنین موفقیت آمیز نخواهد بود، در صورت کیفیت نامناسب اسپرم، اسپرم قدرت تحرک بالا و کیفیت مناسب جهت باروری تخمک را نخواهد داشت، در صورت کیفیت نامناسب تخمک، تخمک نمی تواند اسپرم را جذب نماید و لقاح صورت نخواهد گرفت، در اختلالات لانه گزینی جنین در جای مناسب از دیواره رحم قرار نمی گیرد و در اثر عدم اکسیژن و تغذیه کافی به جنین، جنین از بین می رود.

قبل از عمل انتقال جنین باید نکاتی را رعایت کنید از جمله: درمان کامل عفونت و باکتری های واژینال، عدم داشتن لاک بر روی ناخن ها، عدم استفاده از داروهای واژینال و تامپون ها، خودداری از خالی کردن مثانه قبل از عمل، عدم استفاده از آرایش، شیو اندام جنسی و استحمام، عدم داشتن زیورآلات در اتاق عمل. بعد از عمل انتقال جنین نیز باید نکاتی را برای بالا رفتن شانس موفقیت در بارداری رعایت فرمایید مانند: در نظر گرفتن کمترین زمان استحمام، جلوگیری از یبوست، کاهش فعالیت های سنگین و خودداری از حرکات شدید و ناگهانی، خودداری از رابطه جنسی، خودداری از ورزش های سنگین و یا بلند کردن اجسام سنگین، خودداری از استفاده مواد الکلی و دخانیات، داشتن پیاده روی سبک طبق صلاحدید پزشک معالج، عدم رفتن به استخر و سونا.

قطعا با تشخیص صحیح پزشک و برطرف کردن مشکلات بارداری و رعایت نکات قبل و بعد از عمل انتقال جنین از جانب شما نازایی قابل درمان است.

مشاوره آنلاین

شما می توانید از طریق فرم زیر مشکل کودک خود را با ما در میان بگذارید. کارشناسان ما در کمترین زمان ممکن با شما تماس خواهند گرفت.

افزودن دیدگاه جدید