روش جدید درمان اندومتریوز توانسته بهبودی شایانی را برای کاهش علائم این بیماری پیچیده و موزیانه به همراه داشته باشد. متاسفانه افراد درگیر مدتها علائم واضحی را تجربه نمی کنند، به همین دلیل تشخیص و کاربرد خدمات درمانی به تعویق میافتد که میتواند تاثیرگذاری شیوههای درمانی را کاهش دهد اما حال متخصصان درمانگر راهکارهایی مانند آمپول درمان اندومتریوز را پیشنهاد می دهند که میتواند امید دوباره ای حتی برای فرزند آوری نیز احساس شود. در این مطلب علاوه بر آشنایی با رنگ خطر های هشدار دهنده اندومتریوز با راهکارهای موثر درمانی نیز آشنا خواهید شد.
منظور از اندومتریوز چیست؟
اندومتریوز چیست، ممکن است سوال بسیاری از افراد باشد. خوشبختانه حال اطلاعات عمومی درباره شواهد بیماریهای مختلف زنان افزایش یافته است و این آگاهی کمک میکند با تشخیص زودهنگام بتوان این وضعیت را بهبود بخشید.
اندومتریوز را میتوان به عنوان یک بیماری در نظر گرفت، بافتی که به طور معمول داخل رحم وجود دارد، در این گروه در خارج از حفره رحمی دیده میشود به طوری که ضایعات میتوانند در بخشهای مختلف بدن به ویژه نزدیکی تخمدان ها رویت شوند.
علائمی که اغلب ظاهر میشوند شامل قاعدگی دردناک و سنگین، درد هنگام رابطه جنسی، درد لگنی و مشکلات حاملگی بوده اما می توان از علم و تجربه متخصصان برای رهایی از این وضعیت کمک گرفت.
اگر چه اغلب گروه درگیر را بانوان تشکیل می دهند که در بازه سنی ۲۰ تا ۴۵ سال هستند اما گروهی نیز ممکن است سن کمتری داشته و حتی گروهی در سنین نزدیک به یائسگی هستند.
عمده علائم اندومتریوز
شناخت علائم اندومتریوز به منزله یک نقشه راه اصولی برای واکاوی از وجود چنین مشکلی است البته باید پذیرفت، برخی از بیماران ممکن است در مرحله اولیه بیماری، علائم چندانی را نشان ندهند و حتی بدون علامت باشند.
متاسفانه ممکن است علاوه بر مشکلات تشخیصی به پیشرفت وضعیت نیز منجر شود. به طور کلی اگر فرد همواره با درد چرخه شکم، درد در قسمت پایین به ویژه قبل از قاعدگی و ... مواجه باشد و یا دچار اختلالات قاعدگی به شکل خونریزی های شدید باشد میتواند به منزله یک زنگ هشدار دهنده باشد. برخی نیز همواره رابطه جنسی دردناک و چالش برانگیزی را تجربه می کنند که می تواند کیفیت زندگی زناشویی را تحت تاثیر قرار دهد.
نباید از یاد برد، شدت علایم ممکن است وابستگی با محل اندومتریوز نیز داشته باشند. هنگامی که ضایعات آندومتر در محل کاشت، قادر به خروج از مجرای اصلی نباشند، منجر به تجمع خون شده و کیست های شکلاتی را به ارمغان می آورد که منجر به درد در زمان رابطه جنسی، سوزش معده و اجابت مزاج نیز میشود. با گذشت زمان التهاب نیز افزایش یافته که به تظاهر چسبندگی منجر می شود.
نظریههای شایع درباره علل اندومتریوز
نظریه های شایع درباره علل اندومتریوز، سوال بسیاری از افراد است تا بدانند چگونه می توانند ریسک درگیری با این چالش را کاهش دهند و با مشکلاتی مانند ناباروری نیز مواجه نشوند.
سالهاست که گروهی از محققان در تلاش هستند تا عوامل تاثیرگذار بر این وضعیت را بشناسند اما متاسفانه توضیح روشنی از تغییرات در روند اندومتریوز گزارش نشده است. مهمترین دیدگاه که به عنوان یک نظریه در بین بسیاری از افراد پذیرفته شده است، قاعدگی برگشتی نام دارد.
علاوه بر این شرایط، عوامل دیگری نیز میتوانند زمینهساز بروز درگیری با اندومتریوز باشند از جمله میتوان به چرخه قاعدگی کوتاه، قاعدگی زودرس، نقایص مادرزادی رحم یا مشکلاتی که مانع از خروج فیزیولوژیکی خون میشود مانند رشد بیش از حد آندومتر، تنگ شدن مجرای گردن رحم، کورتاژ، سزارین، سقط جنین، حاملگی های متعدد، اختلالات مادرزادی و نقص ایمنی اشاره کرد.
تشخیص آندومتریوز چگونه صورت می گیرد؟
اندومتریوز برای برخی از افراد علائم محسوسی را به همراه دارد و گروهی نیز علیرغم درد همیشگی، چندان چنین شواهدی را جدی نمیگیرند و تنها با مسکن درد را التیام می بخشند. متخصص زنان برای تشخیص نهایی معیارهای مختلفی را در نظر می گیرد علاوه بر معاینه فیزیکی ممکن است، سونوگرافی، آزمایش خون و یا لاپاراسکوپی را تجویز نماید.
متخصصان توصیه میکنند اگر با شواهدی مانند فشار و درد بعد از رابطه جنسی، دردهای جسمانی طولانی مدت و یا خونریزیهای بین دورهای مواجه هستید هر چه سریعتر برای ارزیابی اقدام نمایید.
ممکن است برخی از افراد با چندین چالش مواجه باشند اما گروهی چندان ناهنجاری مشخص نباشد اما سونوگرافی می تواند شواهد بهتری را به نمایش بگذارد از جمله میتوان به شکل تخمدان ها و دیگر ساختارهای لگن اشاره کرد.
لاپاراسکوپی را می توان به عنوان یک ابزار کارآمد برای تشخیص قطعی در نظر گرفت که اغلب گروهی که با تشدید این معضل مواجه هستند، از این طریق شناسایی می شوند.
سونوگرافی واژن نیز از دیگر شیوه هایی است که برای تشخیص کیست آندومتریوز تخمدان و ضایعات لگن کاربردی معرفی میشود. ام آر آی نیز برای ارزیابی که وضعیت اندومتریوز قابل توجه پزشکان است.
انتخاب راهکار درمانی اندومتریوزیس چگونه صورت میگیرد؟
روش جدید درمان اندومتریوز مبتنی بر شیوه های دارویی، جراحی و درمان ترکیبی است که انتخاب هر یک وابسته به شرایط مختلفی همچون سن بیمار و شدت علایم و محله ضایعات است، علاوه بر آنکه در برخی از افراد به دلیل پیشرفت شایان این بیماری، برداشتن رحم و تخمدان ها ممکن است که گزینه آخر درمانی باشد. تشخیص زودهنگام می تواند مانع پیشرفت بیماری شود.
نکات لازم برای تشخیص زودهنگام اندومتریوز کدامند؟
ممکن است اندومتریوز در برخی افراد تنها چالشهایی را در دوران قاعدگی تحمیل کند اما با پیشرفت بیماری تظاهر شواهد نیز گسترده خواهند شد به طوری که فرد دچار کمردرد، درد زیرشکم و حتی درد در زمان مدفوع نیز خواهد شد که میتوان نقطه تشخیص زودهنگام را گرفتگی های قاعدگی دانست که به تدریج ممکن است بیشتر نیز شوند.
از مهمترین چالش هایی که این بیماری برای بانوان به همراه دارد، ناباروری است اما افراد حتی اگر قصد بچه دار شدن نیز ندارند، باید شواهد این بیماری را جدی بگیرند و در اسرع وقت به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنند به ویژه گروهی که مادر و یا خواهر مبتلا به اندومتریوز را نیز در خانواده دارند.
خوشبختانه متخصصان نیز برای ارزیابی دقیق، مصاحبه مفصل را ترتیب میدهند علاوه بر آن که معاینه لگن جهت ارزیابی وضعیت صورت می گیرد و در مواردی نیز سونوگرافی برای ارزیابی تورم رحم و تخمدان ها الزامی است.
در صورت مشاهده شواهد تورم می بایست جهت تشخیص جزئیات از ام آر آی کمک گرفت.
شیوع آندومتریوز
اندومتریوز اگر چه شیوع بالایی بین بانوان دارد اما متاسفانه به دلایل مختلف بسیاری از افراد قادر به تشخیص دقیق مشکل خود نیستند به طوری که همواره با تشویش و نگرانی مواجه هستند. پزشکان و متخصصان زبده میتوانند با معیارهای تشخیصی، چنین فرآیندی را ممکن می کنند. بر اساس برآوردها از هر ۱۰ زن لهستانی یک نفر ممکن است با این بیماری مواجه باشد البته باید پذیرفت، فرآیند تشخیص آن چنان ساده نیست به طوری که برخی افراد حدود ۱۰ سال پس از وجود این عارضه به تشخیص قطعی دست می یابند.
علل اندومتریوز کدامند
قبل از آنکه به روش جدید درمان اندومتریوز بپردازیم، می بایست با علل ایجاد این بیماری ها آشنا شوید. اگرچه قرنهاست که این بیماری شواهدی را برای بانوان به همراه دارد اما حتی با پیشرفت علم و تکنولوژی به طور کامل، دلایل چنین مشکلی مشخص نشده است.
در این بیماری، بافت هایی که به طور معمول می بایست دیواره های رحم را بپوشانند، ممکن است خارج از حفره رحم نیز رشد یابند به طوری که بسیاری از افراد چنین شرایطی را در دیگر اعضا به ویژه نزدیکی تخمدانها و سیستم تولید مثلی نیز احساس میکنند. وراثت ممکن است از محتمل ترین دلایل وجود چنین عارضهای در برخی خانوادهها باشد علاوه بر آن که سبک زندگی غلط نیز می تواند فرد را مستعد درگیری با چنین این چالشی نماید. در ادامه بیشتر با این جزئیات آشنا خواهید شد.
اندومتریوز و مشکلات باروری
اندومتریوز و مشکلات باروری ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند به طوری که افراد درگیر این عارضه، ممکن است سالها در حسرت آغوش گرفتن فرزند خویش باشند. استفاده از خدمات درمانی میتواند برای چنین مشکلاتی نیز راهگشا باشد.
التهاب ناشی از رشد بیش از حد آندومتر میتواند بر روند تخمک گذاری تاثیرات منفی را تحمیل کند به طوری که کل روند دچار اختلال جدی میشود، علاوه بر آنکه تخمک چندان کیفیت بالایی نیز نخواهد داشت. در برخی از افراد انسداد لولههای فالوپ که در اثر اندومتریوز مانع حرکت اسپرم شده، وجود دارد بنابراین لانه گزینی جنین در دیواره رحم به درستی صورت نمیگیرد.
برخی نیز با حاملگی های خارج رحمی مواجه هستند که به دلیل تبعات ناشی از این مشکل است بنابراین اگر و مدت هاست علیرغم اقداماتی متعدد همچنان بارداری صورت نگرفته است میبایست متخصص درمانگر را برای ارزیابی دقیق و احتمال وجود اندومتریوز، توجیه نمایید تا تشخیص دقیق صورت گیرد.
چگونه باید اندومتریوز را درمان کنید
اندومتریوز به عنوان یک بیماری چالش برانگیز مطرح است که علیرغم تشخیص طولانیمدت اما میتوان با شیوه های موثر شاهد بهبودی شایانی نیز بود، البته متخصصان همواره در جلسات مشاوره بیان میکنند که درمان اندومتریوز آسان نیست و نیازمند تعهد عظیم از سمت بیمار و پزشک است.
نخستین زنگ خطر هشدار دهنده اندومتریوز را میتوان درد مداوم دانست که زندگی را برای فرد درگیر و دیگر اعضای خانواده با چالش مواجه میکند به طوری که برای انجام مسئولیت های شخصی، محدودیتهایی احساس خواهد شد اما با شیوه های درمانی می توان شاهد کاهش درد بود علاوه بر آنکه متوقف کردن رشد یا حذف کامل کانون ضایعات آندومتریوز به عنوان یک هدف جدی دنبال می شود.
خوشبختانه حال بیماران نیز توجیه شده اند که استفاده از راهکار هایی همچون درمان دارویی، هورمون درمانی و جراحی میتواند بسیار مفید باشد.
آشنایی با شیوههای درمان جدید اندومتریوز
تمامی افراد از وضعیت یکسان اندومتریوز، رنج نمی برند علاوه بر سطح پیشرفت عارضه، شرایط مختلف را می توان به عنوان عوامل تأثیرگذار شناخت. بنابراین متخصص درمانگر پس از معاینات تخصصی در جلسات مشاوره ای پزشکی، شیوه های کارآمد را معرفی می کند. در ادامه بیشتر با راهکارهای موثر آشنا خواهید شد.
سبک زندگی سالم مطمئنا میتواند بازدهی خدمات درمانی را دو چندان کند، بی جهت نیست که همواره متخصصان توصیه میکنند، فرد رژیم غذایی مناسب و متعادلی داشته باشد که می تواند به کاهش التهاب در بدن و التیام ناراحتی های جسمانی نیز منجر شود علاوه بر آنکه دریافت محصولات و قندهای بسیار فرآوری شده نیز میتواند به عنوان یک محدودیت مطرح باشد بنابراین نباید در رژیم غذایی چنین مواردی وجود داشته باشد.
درمان دارویی اندومتریوز را میتوان با تغذیه درمانی ترکیب کرد تا شاهد کمرنگ شدن چالشهای مختلف نیز بود به طوری که فرد زندگی معمول را پیش ببرد و شاهد امیدواری بیشتر برای فرزند آوری نیز باشد.
لاپاراسکوپی به عنوان یک شیوه نه تنها میتواند به تشخیص درست بینجامد بلکه به عنوان یک راهکار درمانی نیز مطرح است. البته پزشک پارامترهای بسیاری را برای انتخاب این شیوه در نظر می گیرد از جمله می توان به پیشرفت بیماری اشاره کرد.
فارغ از شدت درد و چالش های جسمانی که اندومتریوز برای افراد به ارمغان میآورد، درمان این بیماری میتواند به بسیاری از زنان اجازه دهد تا باردار شده و راحتی زندگی روزمره را نیز احساس کنند.
چه زمان باید برای درمان اندومتریوز اقدام کرد
اگر به اندومتریوز مشکوک هستید و همواره با قاعدگی های دردناک مواجه شده اید به طوری که مصرف مسکن به عنوان یک انتخاب مطرح است، باید با پزشک درمانگر مشاوره ای را ترتیب دهید. گروهی نیز همواره رابطه جنسی ناراحتی را تجربه می کنند به طوری که کیفیت زندگی زناشویی نیز تحت تاثیر قرار گرفته است. علائمی همچون اسهال، استفراغ و درد در زمان دفع مدفوع و ادرار کردن نیز بسیار جدی هستند که خوشبختانه حال متخصصان درمانگر حاذق در کلینیک های مختلف کشور فعالیت میکنند که میتوانید برای انجام معاینات لازم، مشاوره های دقیق پزشکی جلساتی را ترتیب دهید.
استفاده از علم و تجربه متخصصان به ویژه متخصص زنان و کاربرد روش های درمانی جدید اندومتریوز می تواند دوباره یک زندگی عادی و عاری از درد و و سرشار از لذت را به ارمغان آورد.
درمان دارویی اندومتریوز چگونه است؟
روش جدید درمانی اندومتریوز ممکن است مبتنی بر استفاده از داروهایی برای تسکین درد باشد. اگرچه درمان صددرصد صورت نمیگیرد اما میتوان با بهبود شرایط از عوارض جسمانی خلاص شد علاوه بر آنکه از طریق این شیوه، میتوان شاهد محدود کردن گسترش ضایعات و فراهم کردن زمینه برای باردار شدن نیز بود.
عمل جراحی و کاهش مشکلات ناشی از اندومتریوز
جراحی از دیگر شیوههای است که میتواند برای گروه درگیر اندومتریوز نتایج شایانی را به همراه داشته باشد به طوری که احتمال بارداری نیز افزایش مییابد که به دلیل حذف کانون های بیماری و رهایی از چسبندگی صورت میگیرد. البته برخی نیز به ناچار رحم و تخمدان ها را از دست میدهند که تولید مثل را به طور برگشت ناپذیری غیرممکن میکند. در جلسات مشاوره ای، پزشک سوالاتی را درباره قصد بارداری مطرح می کند تا بتواند بهترین راهکار را انتخاب نماید.
علت ناباروری در اندومتریوز چیست؟
اندومتریوز میتواند یکی از دلایل ناباروری در زنان باشد اما پس از تشخیص چنین وضعیتی، میتوان امیدواری شایانی را با کمک راهکارهای درمانی شاهد بود.
پزشکان معتقدند کاهش کیفیت تخمک ها، اختلالات هورمونی، مشکلات کاشت تخمک در رحم و چسبندگی نیز می تواند موانعی را برای ناباروری زنان موجب شود. البته برای برخی از افراد نیز اگرچه امکان باردار شدن وجود دارد اما می بایست برای رهایی از عوارض جسمانی، با متخصص درمانگر در ارتباط باشند تا پس از تشخیص قطعی شیوههای درمانی را پیگیری کنند. مطمئناً تمامی خدمات درمانی یکسان نیستند.
روند تشخیص اندومتریوز در جلسات مشاوره ای متخصصان زنان چگونه صورت میگیرد؟
معاینه لگن می تواند نخستین گام برای تشخیص باشد اما برخی افراد ممکن است چندان تمایلی برای معاینه نداشته باشند، در حالی که چنین اقدامی میتواند تشخیص بیماری های زنان را به تعویق بیاندازد. بنابراین فرد می بایست آرام بوده و با نفس کشیدن های عمیق تنش را کاهش دهد، مطمئناً شناخت سریعتر به انتخاب بهترین راهکارهای درمانی نیز منجر میشود. در معاینه لگن می توان شاهد اطلاعاتی همچون اندازه رحم و تخمدانها و میزان چسبندگی نیز بود.
سونوگرافی نیز بعد از معاینه لگن ممکن است نیاز باشد. سونوگرافی دو نوع بوده که یکی از بالای شکم و دیگری از داخل واژن صورت می گیرد تا شاهد ارزیابی درست وضعیت تخمدانها بود علاوه بر آنکه اطلاعاتی درباره وجود و اندازه کیست های تخمدان نیز دست یافت.
آزمایش خون نیز میتواند به دریافت جزئیات دیگر کمک کند. به یاد داشته باشید پزشک تنها شخصی است که میتواند درباره تشخیص و تجویز خدمات درمانی نظر دهد بنابراین در صورت پیشنهاد لاپاراسکوپی باید، این شیوه را پیگیری کرد.
آمپول درمانی اندومتریوز
آمپول درمان اندومتریوز، اشاره به شیوه هورمون تراپی دارد که ممکن است از طریق مختلف، پروژستین دریافت شود از جمله میتوان به قرص، آمپول و یا دستگاه درون رحمی اشاره کرد که مشابه هورمون پروژسترون بدن است که می تواند نتایجی همچون کاهش سطح هورمون استروژن را به ارمغان آورد و مانع از تخمک گذاری و چرخه قاعدگی نیز می شود. در ادامه بیشتر به جزئیات تاثیرگذار اشاره شده است.
انواع مختلف پروژستین کدامند
پروژستین نتایج شایانی را برای کاهش مشکلات اندومتریوز به همراه داشته باشد که اشکال مختلفی نیز دارد از جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد.
قرص
از نتایجی که دریافت قرص پروژسترون به همراه دارد، میتوان کاهش شدت خونریزی قاعدگی را اشاره کرد علاوه بر آن که تغییری در رشد بافت دیواره رحم نیز مشاهده نمی شود.
از دیگر مزایای که این شیوه به همراه داشته به طوری که افراد را نیز مجاز به مصرف میکند میتوان بازگشت علایم بارداری را پس از قطع مصرف قرص پروژستین اشاره کرد.
دستگاه داخل رحمی
کاربرد دستگاه داخل رحمی حاوی پروژستین مانند میرنا میتواند به ممانعت از بارداری منجر شود علاوه بر آنکه در التیام دردهای اندومتریوز نیز نتایج شایانی را به همراه دارد. پزشک برای افرادی که با جریان قاعدگی و اندازه ضایعات نیز مواجه هستند چنین شیوه ای را پیشنهاد می دهد.
آمپول
دریافت منظم آمپول پروژستین در دوره های متناوب سه ماهه می تواند برای گروه درگیر اندومتریوز کارآمد باشد. البته برخی ممکن است در سال نخست تزریق همچنان با شواهدی مانند خونریزی مواجه باشند که می تواند تشدید درد را نیز منجر شود.
البته نباید از یاد برد که توقف دریافت آمپول می تواند همچنان به برگشت پریودی منجر شده به طوری که باروری نیز ممکن می شود.
دیگر شیوههای آمپول درمانی اندومتریوز
از دیگر شیوههای آمپول درمان اندومتریوز میتوان به دریافت آمپول دیفرلین اشاره کرد که منجر به کاهش سطح هورمون استروژن می شود، بنابراین شواهد این مشکل نیز از بین می روند.
مطمئناً نمیتوان به بهبودی صددرصد این بیماری امیدوار بود اما چنین راهکاری توانسته جسمانی را التیام بخشیده و از پیشرفت وضعیت نیز ممانعت کند.
پزشک به افرادی که قصد بارداری دارند توصیه هایی را بیان می کند به طوری که اقدام به فرزندآوری پس از چندین ماه از دریافت این آمپول ها می بایست به تعویق بیفتد.
امپول درمانی برای اندومتریوز گرچه نتایج کارآمدی را به همراه دارد اما نباید بدون مشورت با پزشک اقدام کرد، مطمئناً وضعیت بیماری در تمامی افراد یکسان نیست بنابراین گزینه های درمانی نیز متفاوت هستند.
آشنایی با روش جدید درمان اندومتریوز
از دیگر روش جدید درمان اندومتریوز که حال به عنوان شیوه ای مدرن معرفی می شود، می توان به استفاده از اشعه قوی به نام پلاسماژل اشاره کرد که علاوه بر حذف ضایعات اندومتریوز مانع از گسترش این بیماری نیز میشود و چالشی در دیگر نواحی احساس نخواهد شد.
در گذشته کارآمدترین روش های نوین را لیزر درمانی و لاپاراسکوپی معرفی میکردند اما حال پیشرفت علم و تکنولوژی، شیوه های نوینی را معرفی کرده است که می تواند امیدواری را برای بهبودی و رهایی از چالش اندومتریوز دو چندان میکند.
ضعف در سیستم ایمنی، سابقه خانوادگی، برگشت خون قاعدگی، چاقی و اضافه وزن، تماس با سموم و نداشتن سبک زندگی سالم از جمله احتمالاتی هستند که میتوانند درگیری با اندومتریوز را توجیه کنند. متاسفانه برخی از افراد متوجه شواهد این بیماری نمی شوند، به طوری که پیشرفت عارضه چالشهای عظیم مانند ناباروری را تحمیل می کند.
چه کسانی به اندومتریوز مبتلا می شوند؟
اندومتریوز بیماری بوده که اغلب قربانیان بازه سنی ۲۰ تا ۴۰ سال دارند که روز به روز بر جامعه افراد درگیر نیز افزوده میشود به طوری که آمارها نشان میدهد، حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد زنان با چنین چالشی مواجه هستند.
جالب آنکه در بین بیماران تحت درمان ناباروری، این گزارش حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد افزایش یافته است و در عین حال در حدود ۶ درصد زنان یائسه نیز مشاهده شده است.
برای تشخیص اندومتریوز چه باید کرد؟
اندومتریوز گاهی اوقات ممکن است نادیده گرفته شود و یا به دلیل ناآگاهی با دیگر بیماری ها اشتباه گرفته شود اما شناخت شواهد هشدار دهنده می تواند مسیر تشخیص و درمان را کوتاه تر کند.
متاسفانه برخی از افراد به طور متوسط تا ۱۰ سال نیز چنین بیماری را تشخیص نمی دهند، شاید همپوشانی با علائم دیگر بیماریها مانند استفراغ، ضعف و تعرق، نفخ، اسهال، حرکات دردناک روده و مشکلات ادراری درد در کشاله ران بی ارتباط، نباشد.
حضور در جلسات مشاوره پزشکان متخصص مانند پزشک زنان میتواند به تشخیص کارآمد منجر شود، با توجه به آنکه مصاحبه پزشکی کامل، معاینه دقیق و دیگر روشهای تشخیصی صورت می گیرند.
توصیه میشود بانوان هرگز علائم ناراحتکننده را سرسری نگیرند. این رفتار می تواند تبعات جبران ناپذیری را به ارمغان آورد.
امکان درمان اندومتریوز چقدر است؟
روش جدید درمان اندومتریوز اگرچه امیدواری شایانی را به ارمغان آورده است اما نمیتوان، بهبودی کامل را انتظار داشت بلکه چنین شیوه هایی می تواند به کاهش علایم منجر شوند. رایج ترین شیوه های درمانی را می توان استفاده از داروها و جراحی معرفی کرد.
البته گزینه های درمانی متناسب با شرایط فردی انتخاب می شوند به طوری که در جلسات مشاورهای، معیارهای مختلفی را مد نظر قرار می گیرند از جمله می توان به پیشرفت بیماری، برنامههای مرتبط با مادر شدن و سن فرد اشاره کرد.
البته بسیاری از بیماران نیز چندان علاقهای به جراحی ندارند و ترس از عوارض جانبی مانع از انتخاب می شود اما پزشک می تواند با کمک روانشناس، چنین ترس پنهانی را از بین ببرد.
با این حال باید پذیرفت که آندومتریوز حتی پس از درمان ممکن است برای برخی زنان شواهدی، را تحمیل کند، بنابراین این بیماری را به عنوان یک وضعیت مزمن در نظر می گیرند که همواره با برنامه های طولانی مدت و کنترل شدید همراه است. داشتن سبک زندگی سالم مبتنی بر رژیم غذایی کارآمد میتواند از اقدامات ساده اما تاثیرگذار معرفی شود.
آیا جراحی اندومتریوز برای تمامی افراد کارآمد است؟
جراحی اگرچه شواهد اندومتریوز را کاهش می دهد اما تمامی بیماران نمی توانند کاندید مناسبی برای این شیوه باشند.
انتخاب مسیر درمانی به عوامل بسیاری وابسته است علاوه بر آنکه معاینه و مشورت کامل با متخصص درمانگر اهمیت بالایی دارد. افرادی ممکن است ناگزیر به استفاده از درمان جراحی باشند که با علائمی همچون دردهای بسیار شدید و تغییرات بزرگ و تهدید کننده حیات در اندام ها مواجه باشند علاوه بر آنکه ناباروری نیز از دیگر شرایط است.
آشنایی با شیوه لاپاراسکوپی
لاپاراسکوپی به عنوان شیوه درمان جراحی آندومتریوز می توانند بهبودی شایانی را به ارمغان آورد. در این روش، پزشک میتواند ضایعات را حذف کند که بافت های سالم را نیز نجات میدهد. مدت هاست که از این شیوه به عنوان یک راهکار مدرن درمانی استفاده گستردهای صورت گرفته است.
خوشبختانه پیشرفت علم و تکنولوژی امکان اجرای چنین شیوههایی را ممکن کرده است که با عنوان شیوه مداخله جراحی ایمن و دقیق معرفی میشود.
تاثیر اندومتریوز بر کیفیت رابطه جنسی چگونه است؟
درد در زمان رابطه جنسی به عنوان یکی از چالشهای ناشی از اندومتریوز مطرح است به طوری که ممکن است بعد از مقاربت نیز ادامه داشته باشد. البته این چنین شواهدی به منزله رها کردن افعالیت جنسی نیست بلکه باید با متخصص زنان، جهت تشخیص و انتخاب راهکار درمانی مشورت داشت.
همچنین متخصص سکسولوژی نیز می تواند برای رهایی از این چالش ها کمک کننده باشد.
همانطور که قبل تر نیز اشاره کرد اندومتریوز به عنوان یک بیماری مطرح است که در آن بافت مشابه آندومتر که پوشاننده فضای داخلی رحم است در مکان های غیر از حفره رحم هم دیده میشود و چالشهای مختلفی را به ارمغان می آورد.
چه زنانی مستعد درگیری با اندومتریوز هستند؟
آمارها نشان میدهد اندومتریوزیس اغلب در اواسط دههی ۲۰ شروع میشود و در حدود ۳۵ سالگی به اوج خود می رسد، هنگامی که فرد دچار یائسگی می شود به دلیل کاهش ترشح هورمون ها از تخمدان ها می توان شاهد فروکش نمودن علائم اندومتریوز نیز بود، بنابراین این بیماری فقط در زنانی که قاعدگی دارند مشاهده می شوند.
پزشکان بیان می کنند گروهی که این بیماری در خانواده شیوع بالایی دارند می بایست سبک زندگی سالمی داشته باشد و هرگونه علائم هشدار دهنده را جدی بگیرند.
متاسفانه زندگی مدرن امروزی در بیشتر شدن آمار افراد درگیر نیز تاثیر گذار بوده است به طوری که کاهش نرخ زاد و ولد سبب شده زنان بیشتری با این بیماری مواجه شوند.
چگونه میتوان شیوه درمانی اندومتریوز را انتخاب نمود
روشهای درمانی اندومتریوز اغلب شامل جراحی و دارو درمانی هستند البته تمامی افراد کاندید مناسبی برای هر یک از این موارد نبوده با توجه به آنکه مزایا و معایب احتمالی در این زمینه تاثیرگذار هستند.
از مهمترین اهداف درمانی، کاهش درد، کنترل خونریزی قاعدگی، برداشتن ضایعات و درمان ناباروری است که پزشک معیارهایی همچون سن بیمار، شدت علائم و پیشرفت و قصد بارداری را به عنوان اصلیترین پارامتر در نظر می گیرد تا شاهد تاثیرگذاری شایان دستورالعملهای درمانی بود.
لاپاراسکوپی از مهمترین گزینه های درمانی است که به عنوان راهکاری تاثیر گذار معرفی می شود. البته باید پزشکی مجرب که مهارت بالایی دارد را انتخاب نمایید تا شاهد کمرنگ شدن وضعیت اندومتریوز باشید، در غیر این صورت حتی تسکین درد نیز غیرممکن است.
گروهی نیز قصد بارداری نداشته و همواره با درد شدید مواجه هستند که برداشت رحم می تواند بسیار کارآمد باشد.
برخی چندان به داروها و هورموندرمانی اعتماد ندارند اما نتایج نشان داده است که مصرف دارو می تواند به کاهش درد منجر شود علاوه بر آنکه هورمون درمانی نیز تاثیر شگرفی بر کاهش پیشرفت اندومتریوز و گسترش ضایعه بر جای گذاشته است.
مسکن ها به عنوان یکی از شایعترین درمانهای دارویی برای کاهش علائم اندومتریوز کاربرد دارند علاوه بر آنکه توانستند التیام دردهای قاعدگی را نیز به دنبال داشته باشند. این شیوه معمولاً برای بانوانی که در فکر بارداری در آینده هستند توصیه میشود اما نمی تواند مانع پیشرفت این بیماری شود، بنابراین هورمون درمانی می تواند چنین هدفی را نیز میسر کند که اغلب شامل داروهای هورمونی هستند که می توان دانازول را اشاره کرد که وضعیتی مشابه یائسگی را به صورت موقت تحمیل میکند.
با توجه به مزایا و معایب هر یک از شیوههای درمانی نباید با افرادی که علم و دانش ندارند مشورت نمود. متخصصان زنان و زایمان آموزشدیده هستند و می توانند پس از تشخیص قطعی، بهترین گزینه های درمانی را پیشنهاد دهند.
تاثیر سبک زندگی سالم و کاهش مشکلات اندومتریوز
نمی توان هیچ اقدام پیشگیرانه تاثیرگذاری را برای کاهش احتمال درگیری با اندومتریوز معرفی کرد اما داشتن رژیم غذایی سالم و متعادل میتواند به تنظیم هورمون ها کمک کند علاوه بر آن که الگوی خواب مناسب نیز اهمیت بالایی دارد.
برخی تمرکز زیادی را بر دردهای قاعدگی اختصاص میدهند به طوری که چندان از زندگی لذت نمی برند. داشتن اوقات مفرح و استراحت کافی می تواند شرایطی را از نظر روحی و جسمی به ارمغان آورد که حتی دردهای جسمانی را نیز تحمل کرد. گروهی که چنین اختلالاتی در خانواده شایع بیشتر بوده، میبایست همواره معاینات منظم داشته باشند، همچنین افرادی که با درمان شاهد بهبودی نسبی بودند، نباید چنین اقداماتی را سرسری بگیرند.
اندومتریوز و طب سنتی
پزشکان برای تعیین دلایل تاثیرگذار بر ایجاد اندومتریوزیس به قطعیت نرسیده اند اما خوشبختانه راهکارهای موثری برای کاهش تبعات این نوع مشکل معرفی شدهاند. حتی برخی مایلند از طریق طب سنتی، شواهد این مشکل را کاهش دهند اما نمیتوان انتظار داشت درمان کارآمد ممکن شود بلکه تسکین درد شاید نخستین هدف باشد.
استفاده از گیاهان دارویی می تواند به عنوان یکی از گزینه های درمانی مطرح باشد اما به دلیل وجود مواد موثره مختلف نباید بدون مشورت با پزشک چنین اقداماتی را به صورت داد که عوارض جانبی قابل توجهی دور از انتظار نیست که می تواند وضعیت بیماری را نیز مختل کند. در ادامه به گزینه های بیشتری اشاره می شود.
سبک تغذیه ای مناسب بیماران مبتلا به اندومتریوز
مطمئنا سبک زندگی سالم مبتنی بر موارد تغذیه ای ساده اما تاثیرگذار است که در ادامه به چند نمونه اشاره شده است:
بیماران درگیر اندومتریوز، میبایست خوردن قهوه را کاهش دهند. میزان مصرف بالا کافئین ممکن است، وضعیت را بغرنج نموده و به از دست دادن بارداری نیز منجر شود. نتایج تحقیقات نیز نشان داده است زنانی که بیش از یک و نیم فنجان قهوه در روز می نوشند، تقریباً دو برابر بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند.
مصرف سبزیجات و میوه های تازه نیز بسیار توصیه می شود، مطمئنا تمامی افراد با ویتامین ها و مواد معدنی موجود در این مواد غذایی آشنا هستند علاوه بر آنکه مطالعاتی در کشورهای مختلف نیز چنین نتایجی را تایید کرده است به طور مثال در شمال ایتالیا، پس از بررسی سبک تغذیه ای، هزار زن مشاهده شد افرادی که سبک تغذیه سالمی داشتند در مقایسه با افرادی که همواره گوشت گاو و گوشت قرمز مصرف می کرده اند، ریسک درگیری کاهش یافته است.
ورزش و تحرک نیز میتواند ریسک ابتلا به اندومتریوز را برای زنان کاهش دهد بنابراین می بایست تمامی زنان ساعاتی را برای ورزش و فعالیت های همگانی اختصاص دهند، حتی پیادهروی روزانه نیز چنین نتایجی را به ارمغان می آورد.
دریافت مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان بسیار توصیه می شود. برخی ممکن است چندان تمایلی به استفاده از سبزیجات و میوهجات نداشته باشند اما میتوان مکمل های غذایی حاوی ویتامین های ای و سی را دریافت نمود. یک مطالعه نشان داده است که تقریبا نیمی از زنان درگیر درد جسمانی ناشی از اندومتریوز، پس از دو ماه مصرف ویتامین ای و سی در روز بهبودی شایانی را شاهد بودند.
امگا ۳ به عنوان یک اسید چرب ضروری می تواند به کاهش تبعات ناشی از آندومتریوزیس کمک کند به ویژه کاهش التهاب از مهمترین نتایج چنین فرآیندی است. مطالعات بر روی حیوانات و نمونه های آزمایشگاهی نیز چنین هدفی را نشان داده است.شما نیز میتوانید پس از مشورت با پزشک جهت تسکین دوره های دردناک جسمانی ناشی از اندومتریوز، منابع حاوی امگا ۳ را دریافت کنید.
شاید تعجب کنید که اگر بدانید، ادویه ها نیز می تواند تاثیر روشنی در مبارزه با وضعیت اندومتریوزیس داشته باشند به همین دلیل پزشکان توصیه می کنند در سبک غذایی خود بیشتر از زردچوبه و دیگر ادویه جات استفاده کنید.
طب سوزنی نیز از دیگر شیوههای موثر است که توانسته برای کاهش درد ناشی از تغییرات موثر باشد اما نباید بدون مشورت چنین شیوه ای را به کار برد مطمئناً عواقب ناخوشایندی در انتظار است.
هیپنوتیزم و مدیتیشن و یوگا نیز میتوانند به استراحت فکر کمک کنند که نتایج آن می تواند تسکین درد بوده به طوری که فرد از چالشهای جسمانی اندومتریوز نیز رها می شود.
چه نکاتی را باید برای بهبودی زودهنگام اندومتریوز در نظر گرفت؟
برخی برای التیام درد قاعدگی مصرف مسکن ها را بر می گزینند، در حالی که چنین شیوهای اثر کوتاه مدت داشته و نمیتواند برای رهایی از چالش های اصلی کمک کند. مطمئناً مراجعه به متخصص درمانگر عاقلانه ترین شیوه ای است که برای واکاوی از دلایل این مشکل بوده به طوری که خدمات رسانی نیز در مسیر درست صورت میگیرد.
دارودرمانی اگرچه انتخاب عده زیاوی از بیماران است، اما نباید بدون مشورت با پزشک، اقدامات خودسرانه را انجام داد. متاسفانه برخی از این داروها عوارض جانبی شدیدی دارند به طوری که ممکن است از نظر جسمانی نیز چالشهایی احساس شود. درمان های هورمونی نیز میتوانند با کاهش ترشح هورمون های زنانه بر روند بارداری تاثیری منفی تحمیل کنند.
برخی چالش در قاعدگی را چندان جدی نمیگیرند، اگرچه دردهای جسمانی برای افراد بسیاری، تجربه یکسانی هست اما در صورت تشدید چنین شواهدی میتواند مرتبط با بیماری اندومتریوز باشد. متخصص زنان برای چنین علایمی می تواند یک راهنمای تاثیرگذار باشد.
سخن آخر
اندومتریوز متفاوت با دیگر بیماری های زنانه است و باید آگاهی بانوان درباره چنین چالشهایی افزایش یابد. مطمئنا تشخیص زودهنگام می تواند انتخاب شیوه های درمانی را ممکن کند. برخی چندان شواهد هشدار دهنده را جدی نمی گیرند. خوشبختانه حال روش جدید درمان اندومتریوز و آمپول درمان اندومتریوز با استقبال گسترده مواجه شده اند که می تواند امیدواری را برای بهبودی نیز دوچندان کند.
شما می توانید از طریق فرم زیر مشکل کودک خود را با ما در میان بگذارید. کارشناسان ما در کمترین زمان ممکن با شما تماس خواهند گرفت.
افزودن دیدگاه جدید