علت ایجاد کیست اندرومتریوز بدخیم یا سرطان زا چیست؟

بروزرسانی: سپتامبر ۲۰۲۱
مدت مطالعه: ۹ دقیقه

در چند روز گذشته بسیاری از خانم ها از ما پرسیده اند علت ایجاد کیست اندرومتریوز بدخیم یا سرطان زا چیست؟ خب در این مقاله ما سعی داریم کامل درباره این مبحث صحبت کنیم.

کیست اندومتریوز بدخیم، ممکن است سوال بسیاری از افراد باشد که مایلند با شواهد آن آشنا شوند. حال به دلیل شیوع بالای این معضل در بین زنان، افراد پیش زمینه ای درباره این بیماری دارند اما متاسفانه برخی به دلیل تعلل در مراجعه به پزشک، شاهد پیشرفت وضعیت هستند. به طور کلی متخصصان مراحل بیماری را به سه نوع خفیف، متوسط و پیشرفته تقسیم بندی می کنند که هر یک خدمات درمانی متفاوتی را می طلبند.

لزوم شناخت کیست اندومتریوز بدخیم

مطمئنا برخی با این چالش مواجه هستند که آیا اندومتریوز پیشرفته به منزله سرطان است و چه علائمی را باید جدی گرفت. در ادامه سعی می شود که به شواهدی مرتبط با کیست اندومتریوز بدخیم، اشاره شود تا نگرانی خانواده‌ها کاهش یابد.

منظور از بیماری اندومتریوز چیست؟

اندومتریوز ۶ تا ۱۰ درصد از جمعیت زنان را با چالش های مختلفی همچون ناباروری مواجه کرده است. مهم‌ترین مشخصه این بیماری را می‌توان وجود بافتی مشابه آندومتر در خارج از رحم دانست به طوری که ممکن است بر روی تخمدان ها، در اطراف روده ها و مجاری ادراری نیز دیده شود.

در موارد نادری در قسمت فوقانی شکم نیز قرار می گیرد. این بیماری وابسته به استروژن بوده بنابراین چالش هایی را برای زنان در سنین باروری صورت می‌دهد به همین دلیل اغلب تظاهر شواهد اندکی پس از قاعدگی صورت میگیرد.

بیماری آندومتریوز وضعیت بحرانی را برای قربانیان به ارمغان می آورد، بنابراین برای رهایی از این چالش می بایست آگاهی لازم را داشت. متاسفانه برخی از افراد زمانی متوجه وجود این بیماری می شوند که شانس باروری کاهش یافته است البته نباید از یاد برد که هیچ ارتباطی بین شدت بیماری و تظاهر علائم بالینی وجود ندارد.

حقایقی درباره اندومتریوز

اندومتریوز به عنوان یک بیماری که بافتی مشابه اندومتر خارج از رحم رشد می کند، روز به روز زنان بیشتری را با چالش هایی همچون درد و ناباروری مواجه می‌کند. 

آمارها نشان می‌دهد تقریباً ۱۹۰ میلیون زن و دختر که در سنین باروری هستند با علائم اندومتریوز دست و پنجه نرم می‌کنند.

از مهم‌ترین شواهد اندومتریوز می‌توان به درد مزمن لگن، حالت تهوع، خستگی، افسردگی، استرس و اضطراب، درد در زمان رابطه جنسی و چالش برای اجابت مزاج را اشاره کرد.

علائم بالینی اندومتریوز برای تمامی افراد یکسان نیست، به همین دلیل تشخیص کارآمد برای پزشکان نیز کار آسانی نبوده و نیازمند معیار های دقیق پزشکی است.

اما نمی توان شیمی درمانی را راهکار کاملی برای اندومتریوز تعریف کرد بلکه استفاده از راهکارهای مختلف می تواند به کنترل علائم منجر شود.

تشخیص زودهنگام و درمان موثر اندومتریوز می‌تواند برای رهایی افراد از چالشهای جسمانی و روحی کمک کننده باشد. آگاهی مردم کمک می کند بدانند چگونه بهتر بیماری را مدیریت کنند و چالش‌های کمتری را نیز تجربه نمایند.

لزوم آگاهی از بیماری اندومتریوز

اگر شما از دانش آموزان که اغلب در سنین مدرسه و دبیرستان هستند، بپرسید با بیماری آندومتریوز چقدر آشنا هستند، معمولاً پاسخ روشنی را دریافت نخواهید کرد البته برخی ممکن است در خانواده و یا اطرافیان چنین بیمارانی را داشته باشند اما اغلب چندان دانشی درباره این بیماری ندارند، به همین دلیل ممکن است همیشه با دردهای شدید قاعدگی مواجه باشند و حتی تجربه بیهوشی و یا استفراغ را نیز داشته باشند.

خوشبختانه حال منابع اطلاعاتی کارآمدی در اختیار است بنابراین خانواده‌ها باید فرصتی فراهم کنند تا فرزندانشان درباره تشخیص و درمان بیماریهای شایع همچون اندومتریوز آگاهی یابند که می‌تواند بهبود سلامت زنان را ممکن کند. مطمئنا چنین اقدامی زمان بروز علائم تا تشخیص را نیز کاهش می دهد.

آشنایی با شواهد بیماری اندومتریوز

اندومتریوز بیماری است که در آن بافتی مشابه پوشش داخلی رحم، خارج از رحم رشد یافته به طوری که این بافت در دیگر اعضا همچون دیواره شکم، تخمدانها و حتی مثانه نیز یافت می شود.

اندومتریوز بسته به میزان منحرف شدن بافت شبه رحمی می تواند درجات مختلفی داشته باشد. وجود خون در حفره شکمی علاوه بر درد مداوم مشکلاتی را به وجود می‌آورد. برخی نیز شاهد چسبندگی اندام ها در بخش لگن هستند که منجر به ناباروری خواهد شد به دلیل آنکه لوله فالوپ دیگر نمی تواند تخمک را از تخمدان دریافت کند.

علاوه بر این، در صورت قرار گرفتن بافت آندومتر برای تخمدانها کیست های بزرگ پر از خون می‌تواند ایجاد شوند و حدود یک سوم زنان مبتلا به اندومتریوز قادر به فرزندآوری نیستند.

عمده علائم اندومتریوز کدامند

علائم اندومتریوز در تمامی افراد به یک شکل نیست و باید پذیرفت ممکن است برخی افراد، شواهد متفاوتی را نیز تجربه کنند علاوه بر آنکه گروهی نیز علی رغم درگیری با شدت شدید این بیماری، بدون علامت هستند. مطالعه می‌تواند آگاهی بانوان را افزایش دهد به طوری که در زمان طلایی برای استفاده از گزینه های درمانی، راهی مطب متخصصین درمانگر شوند و شاهدی بازدهی دو چندانی نیز باشند.

پزشکان نیز بیان می‌کنند آندومتریوز همواره در یک فرد همیشه یکسان عمل نمی کند. اگر شما در خانواده سابقه درگیری با چنین شواهدی را دارید و یا خود با مشکلاتی مانند درد در زمان قاعدگی، درد در رابطه جنسی، خستگی، درد در زمان دفع ادرار و مدفوع مواجه هستید، می‌بایست برای ارزیابی راهی مطب متخصص درمانگر شوید. در ادامه شایع‌ترین علائم هشداردهنده اشاره خواهد شد.

زنگ خطر هشدار دهنده اندومتریوز کدام است؟

افرادی که همواره با درد شدید قبل و یا در طول قاعدگی مواجه هستند. علاوه بر آن که درد در زمان تخمک گذاری چالش‌هایی را رقم می‌زند.

درد جسمانی که ناگزیر به مصرف مسکن هستند علاوه بر آنکه دوره های سنگین و طولانی قاعدگی و درد هنگام دفع ادرار و مدفوع نیز از دیگر چالش هایی است که اغلب بیماران آن را تجربه می کنند.

درد در داخل واژن و شکم در زمان رابطه جنسی علائم مشابه سندروم روده تحریک پذیر و وجود خون در ادرار یا مدفوع هنگام قاعدگی و ناباروری می تواند از دیگر شواهد اندومتریوز بیان شود.

آشنایی با انواع بیماری اندومتریوز

پزشکان برای تاثیرگذاری بیشتر خدمات درمانی، بیماری اندومتریوز را به سه نوع معرفی می‌کنند که در ادامه با آنها آشنا خواهید شد:

نوع اول یا سطحی: افراد درگیر تنها شواهد این بیماری را در سطح صفاقی شاهد هستند بنابراین چندان با عارضه جدی مواجه نیستند، حتی ممکن است به همین دلیل تشخیص بیماری به تعویق بیفتد.

نوع دوم یا اندومتریوما: در واقع به گونه ای است که می توان شاهد ضایعات اندومتریوما به شکل توده های سیستیک بود که بر روی تخمدان ها واقع شدند.

نوع سوم یا پیشرفته: این نوع بگونه ای است که فرد درگیر نوع شدید بیماری شده است که شواهد بیماری زیر لایه صفاق با عمق بیشتر از ۵ میلیمتر نفوذ می‌کنند به طوری که چالش‌هایی را رقم می‌زنند از جمله می توان به درگیری رباط های رحمی مانند رباط یوتورو ساکرال، لایه عضلانی ارگان های احاطه کننده رحم و اطراف آن همچون مثانه، روده و حالب اشاره کرد.

نشانه های اندومتریوز شدید

نشانه های اندومتریوز شدید ممکن است برای برخی از  افراد، همچنان علیرغم وجود منابع اطلاعاتی کارآمد، ناشناخته باشد. اگر شما همواره با دردهای قاعدگی غیر معمول مواجه هستید که برای انجام مسئولیت های همیشگی نیز چالش دارید ممکن است درگیر بیماری اندومتریوز باشید. از شایع‌ترین علائم این بیماری، می‌توان درد قبل و بعد از قاعدگی را اشاره کرد البته شواهدی جسمانی به حدی گسترده هستند که فرد ممکن است بیهوش شود و نتواند از رختخواب نیز بلند شد. در این مطلب بیشتر به علائم اندومتریوز شدید اشاره شده است.

چه گروه از افراد، ممکن است با اندومتریوز، مواجه شوند؟

تخمین زده می شود که حدود ۶ تا ۱۰ درصد از افرادی که قاعدگی دارند، مبتلا به بیماری اندومتریوز هستند به طوری که آمارها نشان می‌دهد، در دانمارک افراد مبتلا حدود ۱۳۶ هزار نفر هستند. جالب آنکه سن افراد درگیر نیز در عصر حاضر کاهش یافته است به طوری که حداقل ۱۰ درصد از قربانیان نوجوانان را تشکیل دادند.

نمی‌توان سن تظاهر علائم بالینی را به طور دقیق مشخص کرد. برخی افراد ممکن است در اولین عادت ماهانه با شواهد مواجه شوند. گروهی نیز پس از سالها تجربه تلخ دارند. اگر چه اغلب پس از یائسگی می توان شاهد کم شدن شواهد بود اما در گروهی همچنان درد، کیفیت زندگی را کاهش می دهد.

درد اندومتریوز چگونه است؟

نمی توان علائم مشترک را برای بیماران اندومتریوز بیان کرد به طوریکه برخی ممکن است همواره با درد جسمانی در قسمت لگن مواجه باشند اما گروهی علیرغم پیشرفت بیماری، علائم خاصی را تجربه نمیکنند. بنابراین اگر شما نیز همواره با درد طاقت‌فرسا مواجه هستید، بدین معنا نیست که رشد بافت رحمی خارج از حفره رحم بسیار گسترش یافته است.

تشخیص اندومتریوز چگونه صورت میگیرد؟

تشخیص و انتخاب خدمات درمانی جهت رهایی از اندومتریوز، تنها وظیفه متخصصان و درمانگران است بنابراین اگر مشکوک به شواهد این بیماری هستید، هر چه سریعتر می بایست راهی مطب پزشکان متخصص زنان و زایمان شوید تا از طریق ابزارهای کارآمد، چنین فرآیندی را صورت دهند. 

معمولا معاینه زنانه، نخستین گام است سپس سونوگرافی، لاپاراسکوپی، آزمایش خون نیز می‌توانند به تکمیل داده ها کمک کنند.

متاسفانه برخی از افراد علی رغم، تجربه طولانی مدت بیماری اندومتریوز تشخیص به درستی صورت نمی‌گیرد. بیماری‌هایی مانند سندروم روده تحریک پذیر ممکن است با این بیماری علائم مشابهی داشته و تشخیص را به چالش بکشاند.

نحوه درمان اندومتریوز شدید چگونه صورت میگیرد؟

شدت علائم نمی تواند بیانگر اندومتریوز شدید باشد بلکه پذیرش این شواهد، کمک می کند تا تشخیص به درستی صورت گیرد. مطمئنا پس از واکاوی دقیق داده‌های تجربی می‌توان به درمان علائم امیدوار بود به طوریکه تسکین صورت گیرد.

علیرغم پیشرفت‌های تکنولوژی، درمان‌های دارویی برای رهایی کامل از بیماری اندومتریوز وجود ندارد، اگر چه می‌تواند کمک شایانی کند. پزشک شیوه‌های مختلفی مانند دارو درمانی، درمان هورمونی و جراحی را پیشنهاد می دهد. معمولاً می‌توان داروها را بدون نسخه از داروخانه تهیه کرد از جمله می‌توان به ایبوپروفن اشاره کرد اما باید دانست که چنین شیوه‌ای فقط به منزله راهکار موقت است و نمی تواند نتایج کارآمدی را به ارمغان آورد.

هدف از هورمون درمانی نیز توقف تخمک گذاری و قاعدگی بیان می‌شود تا شاهد مشکلات ناشی از این بیماری نبود. ترشح هورمون استروژن می تواند بر تظاهر علائم بیماری تاثیرگذار باشد بنابراین پزشک ممکن است قرص های ضد بارداری را تجویز کند که ترکیبی از استروژن و پروژسترون را دارند البته نباید خودسرانه مصرف کند.

خوشبختانه حال پزشکان متخصص درمانگر در جلسات مشاوره ای برای استفاده از خدمات درمانی، سوالاتی را مطرح می کنند. سن، شرایط و قصد بارداری می‌تواند برای انتخاب راهکارهای درمانی تاثیرگذار باشد، بنابراین نسبت به مراجعه به پزشک تعلل نداشته باشید و اگر مشکوک به بیماری هستید هر چه سریعتر اقداماتی را صورت دهید تا از طریق این پشتیبانی بتوانید از چالش های جسمانی رها شوید.

چه گروهی اغلب با اندومتریوز مواجه خواهند شد؟

دیدگاه مختلف علمی برای ایجاد اندومتریوز وجود دارد که هر یک طرفداران خاصی دارند. سابقه خانوادگی، قاعدگی برگشتی، مشکلات خود ایمنی، شاخص توده بدنی پایین و قاعدگی های طولانی می‌توانند ریسک درگیری با این بیماری را افزایش دهند.

تحقیقات علمی نیز نشان داده است که عوامل ژنتیکی در بروز این بیماری تاثیر بسیاری دارد به طوری که مشخص گردیده تا ۸ برابر بیشتر در خواهران و دختران زنان مبتلا به اندومتریوز شیوع دارد.

تاثیرات نشانه های اندومتریوز شدید بر زندگی گروه درگیر

وجود خون در حفره شکمی می تواند منجر به درد شدید شود به همین دلیل دردهای شدید شکمی را به عنوان مشخص ترین علائم اندومتریوز بیان می کنند. برخی نیز همواره با خستگی مواجه هستند که کیفیت زندگی را تحت تاثیر قرار می دهد. پزشک پس از ارزیابی اولیه و انجام معاینه های دیگری همچون لاپاراسکوپی را نیز ممکن است پیشنهاد دهد تا از این طریق برای تعیین شدت بیماری نیز کمک بگیرد.

برخی ممکن است با علائم بسیار شدید بیماری مواجه شوند که در این صورت جراحی و برداشتن رحم به عنوان آخرین گزینه، پیشنهاد خواهد شد.

برخی از افراد رابطه جنسی با کیفیتی را تجربه نمی کنند و همواره با درد مواجه هستند به همین دلیل چالش‌هایی را در روابط زناشویی دارند، به دلیل آنکه اندومتریوز می تواند چندین اندام در شکم را تحت تاثیر قرار دهد و هرگونه تماس جنسی با ناحیه آسیب‌دیده منجر به درد شدید خواهد شد که متاسفانه تعداد افرادی که از این علامت آگاه هستند چندان بالا نیست، به همین دلیل چنین شواهدی را جدی نمی گیرند که می‌تواند تبعات جبران‌ناپذیری را به دنبال داشته باشد.

به یاد داشته باشید رابطه جنسی فقط منجر به لذت می شود و هرگونه درد به منزله زنگ خطر هشدار دهنده است بنابراین اگر همواره با احساس درد مواجه هستید، باید بدانید که چالش جدی وجود دارد. متاسفانه تعداد زنانی که چنین علامتی را جدی می گیرند چندان بالا نیست.

مشکلات گوارشی ناشی از اندومتریوز

در گروهی از بیماران، شواهد گوارشی مشاهده می‌شود که ممکن است فرد را برای آگاهی از این ارتباط، دچار سردرگمی نمایند. با توجه به محل قرارگیری رودها در شکم، با این بیماری مواجه هستند به طوری که در دوران قاعدگی چالش هایی همچون التهاب و درد صورت می‌گیرد. همچنین باید شواهد دیگری همچون نفخ، گرفتگی‌های بسیار شدید، احساس هوا در معده، مدفوع خونی و انسداد روده در موارد شدید را جدی گرفت.

مشاوره با پزشک درمانگر می‌تواند برای واکاوی از وجود چنین علائمی، کمک‌کننده باشد به طوریکه هرگونه مشکل احتمالی را بتوان ارزیابی کرد و پیشنهادات درمانی را نیز ارائه نمود.

مثانه  نیز مانند روده در بخش شکم قرار دارد که می تواند مرتبط با بیماری اندومتریوز باشد بنابراین اگر فرد با علائمی همچون درد شدید در زمان ادرار کردن و دیدن خون در ادرار به ویژه در زمان قاعدگی مواجه است، نباید در مراجعه تعلل کند.

مطمئنا گذشت زمان نه تنها تاثیری در بهبودی ندارد بلکه ممکن است که به پیشرفت وضعیت بیماری نیز منجر شود به طوری که کیفیت زندگی نیز تحت تاثیر قرار گیرد و فرد برای حضور در اجتماع و اشتغال نیز محدودیت‌هایی را تجربه نماید.

بهترین اقدام بعد از شناخت علائم اندومتریوز

شناخت علائم هشدار دهنده اندومتریوز می تواند علاوه بر آرامش کمک کند، فرد در زمان طلایی این بیماری را شناخته و برای رهایی از آن تلاش کند. بنابراین اگر با شواهد اندومتریوز مواجه هستید می بایست مراجعه به پزشک را به بعد موکول نکنید و به شهود خود اعتماد داشته باشید.

درمان میتواند شرایط جسمانی را التیام بخشد اما انتظار بیش از حد برای بهبودی خود به خود نه تنها عاقلانه نیست بلکه می‌تواند محدودیت‌هایی را بر فعالیت های روزمره نیز تحمیل نماید، درحالی که پیشرفت علم و تکنولوژی شرایط خوبی را برای سلامت افراد فراهم کرده است و نباید اجازه داد همواره با درد و ناراحتی روزگار را سپری کرد.

نحوه تشخیص اندومتریوز چگونه صورت میگیرد؟

پزشکان پس از شنیدن اطلاعات شفاهی ممکن است به اندومتریوز مشکوک شوند، معاینه زنانه و انجام سونوگرافی می‌تواند به تشخیص کارآمد کمک کند علاوه بر آنکه عکس برداری نیز از دیگر شیوه هایی است که می تواند برای شناخت استفاده گردد.

در موارد بیشتری نیز لاپاراسکوپی که تحت بیهوشی عمومی صورت می گیرد به گروه بیمار جهت تشخیص، نتایجی را به ارمغان می آورد البته نباید از یاد برد که این شیوه می‌تواند برای بهبودی نیز استفاده شود به طوریکه متخصص زنان برای حذف کانونهای آندومتریوز و شواهد همچون چسبندگی، چنین پیشنهادی را صورت خواهد بود.

نباید از یاد برد در موارد بسیاری ممکن است اندومتریوز بدون علامت بوده و زمانی فرد متوجه می‌شود که با چالش هایی همچون ناباروری مواجه گردیده است. خوشبختانه می‌توان با راهکارهایی از جمله جراحی نه تنها مانع از پیشرفته بیماری شد بلکه شانس فرزندآوری را نیز دوچندان کرد.

نحوه تاثیر گذاری دارو ها برای رهایی از چالش های اندومتریوز چگونه هستند؟

داروهای مسکن می توانند برای دردهای جسمانی ناشی از اندومتریوز تاثیرگذار باشند علاوه بر آنکه هورمون‌درمانی نتایج شایانی را برای توقف قاعدگی و کاهش سطح استروژن به نمایش گذاشته است به طوری که فرد بهبودی نسبی را احساس می‌کند.

البته نباید از یاد برد به علت نحوه تاثیرگذاری که به صورت پیشگیری از بارداری است، نمی‌توان انتظار فرزند آوری را نیز داشت. شیوه هایی همچون قرص های ضد بارداری برای ممانعت از خونریزی، دریافت هورمون پروژسترون به شکل سرنگ آیودی حاوی پروژسترون، گنادوتروپین ها که منجر به یائسگی موقت می‌شوند کاربرد دارند.

اگر شما از ناباروری رنج میبرید و انتظار التیام چالش‌های ناشی از اندومتریوز را نیز دارید نباید تنها به هورمون درمانی اکتفا نکنید. پزشکان معمولا طول درمان با این شیوه را ۶ تا ۹ ماه بیان می‌کنند البته نباید این ریسک را نیز فراموش کرد که ممکن است بیماری پس از مدتی باز گردد بنابراین نیاز به تکرار درمان هورمونی، جدی است علاوه بر آن که برخی به دلیل مشاهده عوارض جانبی چندان این راهکار را تمایل ندارند.

به یاد داشته باشید تنها پزشکان زبده و باتجربه صلاحیت تشخیص و تجویز خدمات درمانی را دارند، بنابراین نباید تنها با دوستان و آشنایان مشورت داشت.

چرخه درگیری بانوان با اندومتریوز در عصر حاضر چگونه است؟

زنان امروزی معمولاً نخستین قاعدگی خود را در سنین ۱۱، ۱۲ سالگی تجربه می کنند و گروهی برای فرزندآوری تا ۳۰ سالگی صبر میکنند. همچنین باید دانست که سنین یائسگی معمولاً ۵۱ سالگی عنوان می‌شود بنابراین در طول زندگی خود هر فرد، حدود ۴۵۰ دوره قاعدگی را می گذراند که متفاوت با بانوان نسل های پیش است.

هورمونهای زنانه استروژن با هربار قاعدگی ترشح می شوند که می تواند در حفظ خصوصیات زنانه تاثیر گذار باشد. معمولاً شیوه هایی که برای رهایی از بیماری اندومتریوز پیشنهاد می شوند، تاثیراتی را بر ترشح این هورمون برجای می گذارند.

شانس بچه دار شدن با اندومتریوز شدید چقدر است؟

اندومتریوز به عنوان یک بیماری ترسناک و مرموز برای اغلب زنان مطرح است به ویژه گروهی که قصد بارداری دارند، همواره روزگار سختی را از نظر فکری می‌گذرانند. اگرچه درگیر با این بیماری می تواند ریسک ناباروری را افزایش دهد اما به مفهوم مطلق مانع ایجاد نمی کند.

در موارد پیچیده تر خوشبختانه حال شیوه‌های کارآمدی نیز وجود دارند که می توان از این طریق کمک کرد افراد فرزند خویش را در آغوش بگیرند از جمله می‌توان به ‏IVF اشاره کرد.

مهمترین نکته برای رهایی از چالش‌های ناشی از اندومتریوز، مراجعه زودهنگام است، مطمئناً پزشک با کمک علم و تجربه های خویش می تواند چاره ای را برای گروه بیمار بیندیشد.

مزایا اجتماعی، اقتصادی و سلامتی درمان اندومتریوز

درمان اندومتریوز نتایج مثبت اجتماعی، بهداشتی، عمومی و اقتصادی قابل توجهی را به همراه دارد. زنان درگیر این بیماری اغلب با چالش‌های همچون خستگی، افسردگی، اضطراب و ناباروری مواجه هستند که کیفیت زندگی را به چالش کشانده است، علاوه بر آن که درد همیشگی مانع انجام مسئولیت های روزمره می شود.

رابطه جنسی دردناک ناشی از بیماری نیز ممکن است ناراحتی هایی را برای روابط زناشویی به ارمغان بیاورد. درمان این بیماری می تواند علاوه بر التیام دردهای جسمانی، از نظر سلامتی و اجتماعی و اقتصادی نیز مزایایی را به همراه داشته باشد.

تشخیص اندومتریوز اهمیت بالایی دارد که نیازمند آگاهی بانوان از فیزیولوژی بدن خویش است تا بدانند که همواره دردهای قاعدگی شدید عادی نیستند اما ممکن است به منزله وجود چالش های جدی باشند. هر گونه تاخیر در مراجعه به پزشک می‌تواند تبعات جبران‌ناپذیری را به ارمغان بیاورد.

متخصص بسته به علائم آسیب شناسی و مشاوره با بیمار، راهکارهایی را پیشنهاد می دهد تا کنترل شواهد ممکن شود علاوه بر اینکه عوارض جانبی نیز کاهش یابد.

 درگیری دیگر اعضا با اندومتریوز چگونه است؟

برای شناخت این عارضه نیاز است که شواهدی همچون درد مزمن و همیشگی در لگن به ویژه در دوران قاعدگی را جدی گرفت. البته برخی به دلیل وجود بافت این بیماری در بخش روده همواره به دلیل حرکات روده ای با چالش های جسمانی مواجه هستند.

افرادی که این عارضه مشکلاتی را در قسمت مثانه تحمیل کرده است برای ادرار کردن چالش دارند، علاوه بر آن که خونریزی های سنگین قاعدگی تجربه مشترک بسیاری از بانوان است.

زمانی می‌توان به وجود آندومتریوز پیشرفته مشکوک بود که خانم ها با چالش شدید قاعدگی مواجه هستند علاوه بر آنکه درد مزمن در قسمت پایین کمر و لگن امکان انجام مسئولیت ها را کمرنگ کند.

ناباروری نیز معمولاً در آندومتریوز پیشرفته بسیار شایع است که می‌تواند امیدواری را از این گروه بیماران بردارد. ممکن است برخی نیز همواره با چالش هایی همچون حالت تهوع مواجه باشند که این مشکلات گوارشی تجربه دردناکی نیز است.

برای تشخیص کیست آندومتریوز بدخیم و آندومتریوز پیشرفته چه کاری باید انجام داد؟

پزشک برای تشخیص قطعی بیماری اندومتریوز، معیارهای مختلفی را در نظر می‌گیرد که هر یک ممکن است با شواهد فردی متفاوتی، همراه باشند که معمولاً سونوگرافی ترانس واژینال برای اغلب بیماران پیشنهاد می‌شود، علاوه بر آنکه MRI  نیز می‌تواند برای گروهی از بیماران تاثیرگذار باشد.

نمی‌توان تاثیرات لاپاراسکوپی را از یاد برد که به صورت یک جراحی غیرتهاجمی صورت می‌گیرد که فرد از طریق برش بسیار کوچک در قسمت لگن و کاربرد دوربین بسیار ظریف، این فرآیند تشخیصی را تجربه می‌کند.

فرق آندومتریوز و آدنومیوز کدام است؟

مرز تشخیصی بیماری آندومتریوز و آدنومیوز برای بسیاری از افراد مشخص نیست اما باید دانست ناحیه درگیر از مهمترین شاخص ها عنوان می شود به طوری که گروه بیماران، اغلب چالش‌هایی را در بخش تخمدانها و ناحیه لگن تجربه می‌کنند، در حالیکه آدنومیوز با علائمی همچون نفوذ بافت آندومتر تعریف می شود.

آیا می‌توان آندومتریوز را به عنوان سرطان در نظر گرفت؟

اندومتریوز به عنوان یک بیماری چالش‌برانگیز مطرح است که می‌تواند نگرانی هایی را برای بانوان به همراه آورد به طوری که علاوه بر دردهای جسمانی، احتمال درگیری با سرطان را نیز مطرح کند.

پزشکان بیان می‌کنند در موارد نادری، آندومتریوز پیشرفته تبدیل به سرطان خواهد شد. بنابراین نباید با نگرانی و استرس سلامت روان خود را به خطر انداخت.

درمان اندومتریوز شدید چگونه است؟

نشانه های اندومتریوز شدید در تمامی افراد یکسان نیستند. اگر چه برخی تجربه های مشترکی دارند. بنابراین نمی‌توان انتظار راهکارهای درمانی یکسان را داشت. از مهمترین علائمی که در این زمینه تاثیرگذار است، می توان به شدت شواهد و سن اشاره کرد. 

پزشکان در جلسات مشاوره ای، سوالاتی را مطرح می‌کنند، از جمله میتوان تمایل فرد به باروری را در آینده اشاره کرد. برای آشنایی شما عزیزان با روند بهبود نشانه‌های اندومتریوز شدید، موارد دیگری اشاره خواهد شد که می تواند آسودگی خیال را به ارمغان آورد.

هورمون درمانی

هورمون درمانی، نتایج شایانی را برای کاهش نشانه‌های اندومتریوز شدید به همراه دارد به طوری که فرد از طریق مصرف قرص های ضدبارداری گنادوتروپین ها می تواند از چنین چالش‌های رها شود البته نباید بدون مشورت با پزشک چنین شیوه ای را صورت داد که نه تنها به کاهش روند بیماری کمک نمیکند بلکه مشکلات دیگری را نیز به ارمغان می آورد.

جراحی

جراحی برای رهایی از نشانه‌های اندومتریوز شدید نیز کمک کننده است به طوری که فرد از طریق این شیوه می‌تواند شاهد کمرنگ شدن شواهد مرتبط با بیماری باشد. در مواردی نیز پزشک ناگزیر به برداشتن رحم و تخمدان خواهد شد تا درگیری با نشانه های شدید کاهش یابد.

پزشکان توصیه می‌کنند بانوان همواره معاینات و ارزیابی های منظم را انجام دهند تا شاهد پیشرفت بیماری نباشند.

در سال‌های اخیر خوشبختانه علم پزشکان به فناوری مجهز شده است بنابراین می‌توان برای تشخیص زودهنگام، اقداماتی را صورت داد.

البته همواره نمی‌توان کیست اندومتریوز بدخیم با نشانه‌های شدید را به عنوان یک نگرانی جدی دانست حال راهکارهای موثر درمانی می توانند نه تنها به کاهش علائم منجر شوند بلکه بهبودی شایانی نیز حاصل شود.

ارتباط اندومتریوز با سرطان چگونه است؟

برخی از افراد پس از تشخیص اندومتریوز و درگیری با چالش هایی همچون سیکل قاعدگی دردناک، درد در زمان رابطه جنسی، خونریزی های شدید و ناباروری با این سوال مواجه هستند که این بیماری تبدیل به سرطان خواهد شد یا خیر؟

متخصصان زنان چنین احتمالی را رد می کنند. اگرچه در برخی از موارد قربانیان درگیر ممکن است بیشتر به برخی سرطان ها، مبتلا شوند اما به منزله تنها عامل تاثیرگذار نیست.

از شایعترین سرطان هایی که در گروه بیماران اندومتریوز دیده شده است می‌توان به سرطان تخمدان اشاره کرد به طوری که فرد از وجود تومور در یک یا هر دو غدد ذخیره کننده تخمک رنج می برد.

بیماران نباید ارزیابی اولیه را بیماران به تعویق بیندازند، در صورت تجویز خدمات درمانی مواردی را رعایت کنند تا علاوه بر درک علائم، چنین شواهدی نیز کمرنگ شوند.

جالب آنکه نتایج هورمون‌درمانی نشان داده است این شیوه می‌تواند به توقف تخمک‌گذاری منجر شود بنابراین احتمال درگیری به سرطان تخمدان نیز کاسته خواهد شد.

شیمی درمانی اندومتریوز

برخی از زنان پس از تشخیص اندومتریوز به ویژه نوع شدید آن، پیشنهادات درمانی همچون شیمی درمانی را توصیه می کنند اما پزشکان با این توضیح که مکانیسم فرآیند بیماری اندومتریوز متفاوت با سرطان است چنین راهکاری را تاثیرگذار نمی دانند علاوه بر آن که می بایست پذیرفت این نوع بیماری وابسته به خصوصیات ذاتی خود است بنابراین چنین راهکاری چندان موفقیت آمیز نخواهد بود اما نتایج کارآمدی از جراحی و درمان دارویی مشاهده شده است.

نباید تبعات خطرناک ناشی از شیمی درمانی اندومتریوز را نیز از یاد برد که می تواند آسیب های جدی تری را نیز به همراه داشته باشد.

برخی، ممکن است سرطان رحم را با بیماری اندومتریوز یکی بدانند، در حالی که متفاوت هستند، بنابراین فرایند تشخیص و درمان نیز مشابه نخواهد بود.

آشنایی با سبک زندگی سالم گروه درگیر اندومتریوز شدید

درگیری با اندومتریوزیس شدید ممکن است ناامیدی بسیاری را برای افراد به ارمغان آورد اما علاوه بر استفاده از خدمات درمانی، می توان با شیوه هایی که مبتنی بر تغییر سبک زندگی هستند نیز شاهد التیام درد و بهبودی دو چندان نیز بود.

پزشکان توصیه می‌کنند بیماران در مصرف رژیم غذایی بدون گلوتن دقت نظر داشته باشند که می تواند علائم بیماری را کمرنگ کند. مطالعات نیز نشان داده است دریافت ویتامین دی به دلیل داشتن خواص ضد التهابی می تواند برای بیماران مفید باشد.

متاسفانه بسیاری از افراد چندان رژیم غذایی سالمی ندارند که می‌تواند بازدهی خدمات درمانی را نیز کاهش دهد بنابراین همواره باید گوشت و مرغ بدون چربی و آجیل و دانه های غنی از اسیدهای چرب، ماهی، مرکبات، روغن های سالم و سبزیجات را دریافت نمود. عادات سالم غذایی در کوتاه مدت نیز تاثیرات خود را نشان می‌دهند.

استفاده از غذاهای آماده و فست فود نیز از اقدامات مخربی است که می تواند منجر به تشدید علائم اندومتریوز شود به طوری که فرد، چالش های بیشتری را تجربه کند.

خواب منظم و فعالیت بدنی توصیه اغلب پزشکان است که می‌توان یوگا و مدیتیشن را امتحان نمود علاوه بر آن که نشستن در استخرهای آبگرم می تواند تاثیرات التیام بخشی را به همراه داشته باشد.

مشاوره آنلاین

شما می توانید از طریق فرم زیر مشکل کودک خود را با ما در میان بگذارید. کارشناسان ما در کمترین زمان ممکن با شما تماس خواهند گرفت.

افزودن دیدگاه جدید