یکی از روش های درمان در بیماری ناباروری عمل تلقیح آزمایشگاهی یا آی وی اف است. این عمل میزان موفقیت بیشتری نسبت به سایر درمان ها دارد به شرطی که نکات اساسی قبل و بعد از عمل انتقال جنین به خوبی رعایت شوند. ما شما را با تمامی این نکات آشنا خواهیم کرد.
آی وی اف چیست و چگونه انجام می شود؟
یکی از روش های رایج کمک به باروری آی وی اف است. قبل از آی وی اف سونوگرافی از تخمدان ها و رحم در روز دوم و یا سوم از عادت ماهانه ضروری است. فرآیند روش عمل آی وی اف به این صورت است که ابتدا تخمدان زن برای تخمک گذاری با استفاده از دارو تحریک می شود، معمولا دو هفته قبل از عمل داروهای بارداری تجویز می گردند سپس تخمک جمع آوری می شود و با اسپرم های جمع آوری شده ترکیب می شوند.
در نهایت جنین به رحم انتقال داده می شود. آی وی اف در صورتی که ذخیره تخمک های زن بسیار کم باشد یا افراد دارای سن زیادی باشند و یا مرد دارای اسپرم های کم و بی تحرک باشد توصیه می شود. بازده زمانی درمان با تلقیح آزمایشگاهی حدودا سه هفته می باشد. آزمایش خون در دو نوبت و بعد از دو هفته از زمان عمل آی وی اف انجام می شود.
شانس باروری در آی وی اف به سن، وجود مشکل در بارداری، سبک زندگی، بارداری و سقط های قبلی بستگی دارد اما علاوه بر این موارد به رعایت نکات بسیار مهم نیز وابسته است از جمله:
داشتن استراحت نسبی: داشتن استراحت نسبی، پیاده روی با مدت زمان کم توصیه می شود.
جلوگیری از قطع خودسرانه داروها: داروهای شما در این زمان مکمل درمان هستند و تا لحظه ای که دکتر تجویز کرده است باید استفاده شوند. در صورت مشاهده علائمی مانند لکه بینی و خونریزی داروهای خود را خودسرانه قطع نکنید زیرا این علائم نشان دهنده بارداری است و در صورت قطع ناگهانی این داروها بارداری با عواقب جبران ناپذیر روبرو خواهد شد.
جلوگیری از داشتن رابطه زناشویی: رابطه زناشویی به مدت دو هفته توصیه نمی گردد.
جلوگیری از استحمام طولانی: برای زمان استحمام کمترین زمان را با کمترین درجه دمای آب گرم در نظر بگیرید.
جلوگیری از ورزش، شنا، جکوزی: ورزش های سنگین، شنا و یا جکوزی توصیه نمی شود. از گرما دوری کنید. این فعالیت ها نه تنها احتمال سقط جنین را افزایش می دهد بلکه باعث به وجود آمدن نقص لوله های عصبی در جنین نیز می شوند.
جلوگیری از خوردن نوشیدنی های گیاهی و داشتن تغذیه سالم: گاهی استفاده از نوشیدنی های گیاهی منجر به اختلال در فرآیند آی وی اف میشوند، تعدادی از این نوشیدنی های طبیعی قاعدگی آور است. در این زمان سعی کنید از مواد غذایی سرشار از ویتامین و پروتئین استفاده نمایید.
جلوگیری از فعالیت های سنگین: انجام فعالیت های سنگین، حرکت های ناگهانی، خم و راست شدن بعد از انتقال جنین به هیچ عنوان توصیه نمیشود. اگر می خواهید جنین در رحم بماند و به رشد خود ادامه دهد و وارد لوله های فالوپ نشود بهتر است از انجام این فعالیت ها خودداری کنید. هر چقدر که بارداری پیشرفت می کند و شکم بزرگ می شود خم و راست شدن نیز سخت تر و عواقب زیادتری را در پی دارد. از عوارض خم و راست شدن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- زمین خوردن و سقط
- افزایش تپش قلب
- افزایش کمردرد
این موارد به این معنا نیست که شما در طی این دوران و یا بارداری استراحت مطلق داشته باشید بلکه باید زندگی طبیعی و عادی را در پیش بگیرید.
خم و راست شدن بعد از انتقال جنین چگونه است؟
روش های صحیح خم و راست شدن عبارتند از:
- اگر می خواهید خم شوید به جای خم کردن کمر، زانوهای خود را خم کنید.
- اگر قصد دارید وسیله ای را از زمین بردارید، ابتدا به آن نزدیک شوید و فقط با خم کردن زانوهایتان دستتان را به شی برسانید و از خم کردن کمرتان خودداری فرمایید.
- در هنگام بلند شدن از زمین از یک دستگیره کمک بگیرید و به طور ناگهانی کمر خود را راست نکنید.
- به یاد داشته باشید برای جلوگیری از عوارض خم و راست شدن این عمل را بصورت مکرر انجام ندهید. خم و راست شدن نه تنها در دوان عمل انتقال جنین مشکل زا است بلکه در صورت تشکیل بارداری این عمل تا آخرین ماه از بارداری خطرناک است.
چرا خم و راست شدن در اوایل بارداری خطرناک است؟
بدن مادر در سه ماهه اول بارداری انعطاف بیشتری نسبت به سه ماهه دوم و سوم دارد. در اوایل بارداری جنین در درون رحم کوچک است و هنوز به میزان کافی رشد نکرده است و از لگن خارج نشده است. هنوز شکم برجسته نشده است و به نظر می رسد خم و راست شدن باعث هیچ مشکلی نشود که این نظر بسیار اشتباه است و از همان ابتدا شما باید به درستی خم و راست شوید.
در ماه های اول از بارداری بدن تحت تاثیر تغییرات هورمونی قرار می گیرد و این تغییرات منجر به نرم شدن مفاصل و زیاد شدن دامنه حرکتی استخوان ها می شود. اگر در این زمان خم و راست شدن بطور مکرر و یا ناصحیح انجام گیرد علاوه بر امکان سقط جنین ممکن است در ماه های بعد به دردهای شدید کمری و لگن مبتلا شوید.
چرا خم و راست شدن در ماهه دوم و سوم از بارداری خطرناک است؟
با افزایش زمان بارداری و رشد جنین شکمتان برجسته می شود.در اواخر هفته ۲۰، بارداری به ناف می رسد و در این زمان جنین از درون لگن مادر خارج شده است و به درون شکم انتقال یافته است. از پایان ماه پنجم از بارداری شکم به شکل بسیار زیادی برجسته می شود و باعث تغییر مرکز ثقل در بدن شما می شود و خم و راست شدن می تواند تعادل شما را از بین ببرد و منجر به زمین خوردنتان شود. در حقیقت نکته بسیار مهم این است که در هر شرایط از بارداری به طور مکرر خم و راست نشوید و از زانوهایتان به جای خم کردن کمرتان استفاده نمایید.
شما می توانید از طریق فرم زیر مشکل کودک خود را با ما در میان بگذارید. کارشناسان ما در کمترین زمان ممکن با شما تماس خواهند گرفت.
افزودن دیدگاه جدید