درمان ناباروری به شیوه عمل تلقیح آزمایشگاهی یا IVF، شامل استخراج تخمک ها از تخمدان زن و بارورسازی آن ها با اسپرم می باشد. در زوج هایی که مشکلاتی در بارداری دارند و مدت زمان اقدام به بارداری آن ها از یک سال گذشته است و نتیجه ای حاصل نشده است.
عمل آی وی اف از موثرترین روش ها برای بالا بردن درصد احتمال لقاح بین اسپرم و تخمک و در نهایت بارداری است. جنین های تولید شده برای ذخیره سازی و انتقال مجدد فریز می شوند و یا در صورت مساعد بودن شرایط رحم، به رحم انتقال داده می شوند.
روند فرآیند تلقیح آزمایشگاهی چگونه است؟
عمل انتقال جنین به سه طریق انجام می شود:
- استفاده از تخمک سالم زن و اسپرم طبیعی همسر.
- استفاده از تخمک اهدا شده و اسپرم سالم همسر.
- استفاده از جنین اهدا شده.
اقدامات لازم قبل از عمل انتقال جنین چیست؟
قبل از آغاز درمان به روش آی وی اف، باید معاینات و آزمایشات متعددی بر روی تخمک و اسپرم صورت گیرد. از جمله این آزمایشات عبارتند از:
آزمایش ذخیره تخمدان زن: برای ارزیابی کمیت و کیفیت تخمک ها، در اولین روزهای قاعدگی، سطح هورمون هایی مانند هورمون استرادیول و یا هورمون آنتی مولرین ارزیابی می شوند.
آزمایش اسپرم: آزمایش اسپرم نشان دهنده کیفیت و تحرک اسپرم است. اگر کیفیت و تحرک اسپرم به میزان کافی مناسب نباشد قطعا عمل آی وی اف موفقیت آمیز نخواهد بود.
بررسی عفونت و باکتری ها: عفونت و باکتری های موجود در بدن منجر به شکست عمل انتقال جنین می شود و باید قبل از این عمل تمامی عفونت ها ریشه کن شوند تا بارداری سالمی وجود داشته باشد و جنینی سالمی متولد شود.
ارزیابی عمق رحم: با استفاده از این ارزیابی عمق رحم برای انتقال جنین ارزیابی می شود. این کار با استفاده از روش سونوهیستروگرافی و ورود مایعی از طریق دهانه رحم، به رحم صورت می گیرد.
عمل انتقال جنین چند ساعت طول می کشد؟
معمولا زمان عمل آی وی اف و انجام پروسه کامل آن کمی زمان بر است. این عمل به طور معمول چهار الی شش هفته به طول می انجامد. مراحل انتقال جنین اصولا به ترتیب زیر انجام می شود:
تحریک تخمدان: اولین مرحله تحریک تخمدان است.
برای تحریک تخمدان و تولید تخمک، داروهای باروری تجویز می شوند. زمان تحریک تخمدان در حدود دو هفته به طول می انجامد. باید به میزان زیادی تخمک تولید شود زیرا برخی از تخمک ها ناقص هستند و بعد از خارج کردن آن ها، با بهترین اسپرم هم بارور نمی شوند. در این مرحله پزشک متخصص به تجویز سونوگرافی واژینال برای معاینه و بررسی وضعیت تخمدان ها و همچنین تجویز آزمایش خون برای ارزیابی از سطح هورمون ها می پردازد.
در مرحله دوم عمل تخمک گیری آغاز می شود. به عمل تخمک گیری پانکچر کردن نیز می گویند. از طریق عمل جراحی پزشک متخصص یک سوزن توخالی را از طریق واژن به حفره های لگنی وارد می کند و به سمت تخمک ها هدایت می کند. عمل پانکچر کردن در حدود نصف روز زمان خواهد برد.
سومین مرحله از مرحله آی وی اف بررسی و تهیه اسپرم است. پس از پانکچر کردن، فرآیند آماده سازی اسپرم در همان روز صورت می گیرد و اسپرم های با کیفیت و پرتحرک شناسایی می شوند.
در مرحله چهارم اسپرم و تخمک با هم ترکیب می شوند و در شرایط خاص در آزمایشگاه نگهداری می شوند تا جنین تشکیل شود. هنگامی که احتمال لقاح و تشکیل جنین پایین باشد از روش درون سیتوپلاسمی استفاده می شود.
مرحله پنجم از عمل آی وی اف انتقال جنین است. معمولا سه الی پنج روز پس از خارج کردن تخمک و لقاح صورت می گیرد. اگر عمل انتقال جنین به صورت موفقیت آمیز شکل گرفته باشد لانه گزینی جنین صورت می گیرد. لانه گزینی با علائمی مانند لکه بینی و کمردرد، احساس درد در سینه ها، تکرر ادرار، سردرد همراه است.
نتیجه عمل آی وی اف چقدر زمان می برد؟
نتیجه عمل انتقال جنین به طور معمول پس از دو هفته مشخص می شود. در این زمان اگر بارداری صورت گرفته باشد پزشک متخصص مراقبت های بعد از انتقال جنین و بارداری را مطرح می نماید و اگر این عمل موفقیت آمیز نبوده باشد داروی پروژسترون تجویز می گردد و عادت ماهانه رخ می دهد و مجدد به عمل انتقال جنین پرداخته می شود.
زمان بین دو آی وی اف باید چقدر باشد؟
پزشکان متخصص توصیه می کنند پس از شروع عادت ماهانه دو الی سه ماه پس از قاعدگی عمل انتقال جنین صورت بگیرد. برای انجام مجدد عمل انتقال جنین باید مراحلی رعایت شوند از جمله:
- استفاده از قرص جلوگیری از روز سوم شروع پریودی.
- معاینه توسط پزشک متخصص جهت انجام سونوگرافی و تجویز آمپول دیفرلین در روز هفدهم پریودی.
- انجام مجدد سونوگرافی و استفاده از قرص استرادیول در روز دوم یا سوم قاعدگی.
- ارزیابی از اثرگذاری قرص استرادیول طی شش الی هفت روز پس از تجویز.
اقدامات لازم بعد از عمل انتقال جنین
- داشتن استراحت نسبی به میزان سه روز توصیه می شود.
- عدم انجام فعالیت های سنگین و خودداری از حرکات ناگهانی.
- استحمام بلامانع است اما باید کمترین زمان و همچنین کمترین میزان دمای آب گرم برای استحمام را در نظر بگیرید.
- خودداری از انجام ورزش های سنگین.
- خودداری از بلند کردن اجسام سنگین.
- رفتن به استخر و سونا و یا جکوزی به هیچ عنوان توصیه نمی شود.
- جهت جلوگیری از یبوست به استفاده از سبزیجات و میوه جات به میزان چهار الی پنج وعده در روز بپردازید.
- از رابطه جنسی تا دو هفته خودداری کنید.
مواد غذایی مفید بعد از عمل انتقال جنین
- استفاده از مواد غذایی پروتئینی مانند گوشت و مرغ و ماهی.
- استفاده از تخم مرغ.
- استفاده از ریز دانه ها مانند گردو.
- مصرف میوه جات و سبزیجات مانند نارگیل، پرتقال، توت فرنگی، گریپ فروت، فلفل سبز، گوجه فرنگی، گل کلم و کلم.
- روزانه به طور منظم نوشیدن ۸ لیوان آب.
- استفاده از نوشیدنی های گرم.
- استفاده از روغن زیتون.
- خودداری از مصرف مواد کافئین دار و همچنین مواد الکلی.
شما می توانید از طریق فرم زیر مشکل کودک خود را با ما در میان بگذارید. کارشناسان ما در کمترین زمان ممکن با شما تماس خواهند گرفت.
افزودن دیدگاه جدید