آشنایی کامل با بارداری هفته به هفته برای بانوانی که قصد دارند باردار شوند بسیار الزامی است. زیرا هر چقدر اطلاعات بیشتری در این زمینه داشته باشید می توانید آگاهانه تر خود را با وضعیت جدید وفق دهد. دوران بارداری یکی از شیرین ترین و به یاد ماندنی ترین دوران زندگی هر مادر است. اما بی اطلاعی از اتفاقات این دوران می تواند سبب ایجاد استرس و ناراحتی در مادران شود. به همین دلیل ما در ادامه می خواهیم به بارداری هفته به هفته در مادران بپردازیم. در این مطلب هم در مورد وضعیت جنین و هم در مورد وضعیت مادر به ذکر اطلاعات جامع و مفیدی می پردازیم.
اطلاعات کلی در مورد دوران بارداری هفته به هفته
بارداری هفته به هفته در مادران به میزان ۴۰ هفته است. یعنی کل دوران بارداری به ۴۰ هفته تقسیم می شود. این هفته ها به سه دوران مهم توسط پزشکان تقسیم بندی می شوند. سه ماهه اول، سه ماهه دوم و سه ماهه سوم. به این دلیل که تاریخ دقیق شروع بارداری در خانم ها مختلف، متفاوت است، پزشکان اولین روز از آخرین دوره عادت ماهانه را شروع دوران بارداری قرار داده اند. هر چند در هفته های اول هیچ جنینی در رحم وجود ندارد. اما این یک مورد قراردادی است که همه پزشکان و ماما ها آن را قبول دارند. ما نیز در این مطلب اولین روز از آخرین دوره پریودی را شروع دوران بارداری تعین کرده ایم.
سه ماهه اول بارداری/ بارداری هفته به هفته
سه ماهه اول بارداری هفته به هفته از هفته اول شروع شده و تا آخر هفته ۱۳ دم ادامه می یابد. البته برخی از پزشکان آخر هفته ۱۲ را پایان سه ماهه اول می دانند. سه ماهه اول بارداری مهم ترین دوران بارداری است.
هفته اول بارداری
در هفته اول از بارداری هفته به هفته شما خونریزی خواهید داشت. زیرا اولین روز از آخرین دوره پریودی شما روز اول بارداری شما تعین می شود. در نتیجه مادر با علائم پریودی و خونریزی ماهانه سروکار خواهد داشت. در این زمان مادر هنوز باردار نشده است اما اگر بعد از قاعدگی باردار شود، این هفته نیز جز بارداری او محسوب می شود. در این هفته رحم در حال خونریزی است. اگر در دوران اقدام برای بارداری هستید بهتر است قبل از باردار شدن به پزشک مراجعه کنید چکاب کاملی داشته باشید. زیرا درمان برخی از بیماری ها بهتر است قبل از شروع بارداری انجام شوند.
هفته دوم بارداری
در هفته دوم از بارداری هفته به هفته شاهد تخمکگذاری خواهید بود. البته با توجه به سیستم بدن هر خانم بارداری ممکن است تخمکگذاری در هر روزی از این هفته رخ دهد. در این هفته اگر رابطه جنسی برقرار شود احتمال صورت گرفتن لقاح بسیار بیشتر است. در این هفته مادر شاهد برخی از علائم زیر خواهد بود.
- بالا رفتن دمای بدن
- چسبناک شدن ترشحات مربوط به واژن و دهانه رحم
- زیاد شدن میزان ترشحات سرویکس
- ایجاد دردهای بسیار خفیف در قسمت پایینی شکم و در قسمت رحم
- افزایش میل جنسی در این هفته
هنگامی که عملیات تخمکگذاری در بدن زن انجام می شود، خود به خود میل جنسی زنان افزایش می یابد. این افزایش میل جنسی برای آنکه بدن تشویق به ایجاد رابطه و بارداری شود. این هفته بهترین زمان است که جهت ایجاد رابطه جنسی جهت بارداری اقدام کنید. اگر قصد باردار شدن داشتید از مصرف داروهایی که پزشک تجویز نکرده است پرهیز کنید.
همچنین ورزش کردن در این هفته از بارداری می تواند باعث تقویت وضعیت روحی و وضعیت جسمی شما شود. استفاده از کیت تخمکگذاری می تواند تأثیر خوبی در ایجاد بارداری داشته باشد. سعی کنید از دستورالعمل روی کیت ها به خوبی پیروی کنید. این گونه می توانید شانس بارداری خود را افزایش دهید. اگر در این هفته از یک عدد تخمک بیشتر در بدن خانم آزاد شود، شاهد دو قلوزایی و چند قلوزایی خواهیم بود.
هفته سوم از بارداری هفته به هفته
هفته سوم از بارداری هفته به هفته یکی از آن هفته هایی است که اتفاقات بسیاری در آن رخ می دهند. در این هفته هنوز جنینی وجود ندارد. اما این هفته مصادف با دوران تخمکگذاری است. پس چه زمانی بهتر از این هفته؟ هفته سوم همانند دروازهای به دنیای بارداری عمل می کند. این هفته زمانی است که تخمک آزاد شده توسط زن با اسپرم مرد لقاح پیدا می کند و زیگوت درست می شود.
باردار شدن زن نشان دهنده آن است که لقاح در این هفته از بارداری صورت گرفته است. لقاح اسپرم مرد با تخمک زن در لوله فالوپ انجام می شود. به تخمک بارور شده زیگوت گفته می شود. زیگوت در این هفته شروع به حرکت از لوله فالوپ به سمت رحم می کند تا در آنجا مستقر شود. شش روز طول می کشد تا زیگوت به لوله فالوپ برسد و در حین حرکت این سلول به شدت تقسیم می شود و گسترش می یابد. به مستقر شدن زیگوت در رحم لانه گزینی می گویند. در این زمان زیگوت اندازه یک دانه خشخاش است.
وضعیت مادر در این هفته
در این هفته مادر از بارداری خود خبر ندارد و علائم برجسته ای را نیز تجربه نمی کند. علائمی همانند لکه بینی بسیار کم، حساس شدن سینه ها و دردهای خفیف شکم در این هفته رایج هستند. اندازه رحم در این هفته بزرگ تر می شود.
هفته چهارم از بارداری هفته به هفته
در هفته چهارم از بارداری هفته به هفته زیگوت به یک توپ سلولی تبدیل شده است که شامل هزاران سلول است. در هفته چهارم عملیات لانه گزینی تمام می شود. توپ سلولی در این هفته به دو بخش تقسیم می شود. یک بخش تبدیل به جنی و بخش دیگر تبدیل به جفت می شود. در این هفته است که اندام های جنین شروع به ساخته شدن و بزرگ شدن می کنند تا در آینده بتوانند فعالیت خود را شروع کنند.
- جوانه هایی که تبدیل به بازو می شوند رشد می کنند.
- سیستم عصبی در حال شکل گیری است.
- قلب در حال تشکیل است.
وضعیت مادر در این هفته
در این هفته است که مادر به باردار بودن خود مشکوک می شود. در این هفته مادر علائمی همانند تهوع، خستگی مفرط، نفخ، خواب آلودگی، سردرد خفیف، حساس شدن سینه ها را تجربه خواهد کرد. البته تمامی این علائم ممکن است با هم رخ ندهند. ظاهر شدن این علائم در بدن هر خانمی متفاوت است. در این برهه زمانی احتمال سقط جنین زیاد است. پس استراحت کنید و مراقب خود باشید.
هفته پنجم تا هفته هشتم بارداری هفته به هفته
از هفته پنجم تا هفته هشتم بارداری هفته به هفته، تمامی اعضای بدن در حال شکل گیری هستند و به رشد خود ادامه می دهند. استخوان ها در هفته های آتی شکل گرفته اند و جنین بزرگ تر شده است. هفته هشتم مصادف با پایان دو ماه اول بارداری است. در این هفته برخی از اعضا شروع به کار می کنند و برخی دیگر هنوز در حال تشکیل هستند.
- قلب شروع به تپیدن می کند.
- اعضایی مانند دست ها و پاها بزرگ تر می شوند.
- انگشتان شکل گرفته و رشد می کنند.
- بند ناف شکل می گیرد.
- اندام های جنسی شروع به شکل گیری می کنند.
تا پایان هفته هشتم اندازه جنین ممکن است به ۵/۲ سانتی متر برسد. وزن آن نیز ۱۱ گرم است.
وضعیت مادر
مادر در این هفته به انواع بوها و طعم ها حساس می شود. در این برهه برخی از مادران ویار دارند. سینه ها حساس تر شده و بزرگ تر می شوند. حالت تهوع و خستگی در این هفته ها نیز مشاهده می شوند. اندازه رحم در این هفته به دو برابر سایز قبلی می رسد. حجم خون مادر در این هفته پنجاه تا شصت درصد افزایش پیدا می کند.
هفته هشتم تا هفته سیزدهم از بارداری هفته به هفته
تا پایان هفته سیزدهم که پایان سه ماهه اول بارداری هفته به هفته تلقی می شود، اکثراً اندام های جنین شکل یافته اند. اندازه جنین به ۵/۷ سانتی متر رسیده و وزن آن به ۲۵ گرم می رسد. در پایان این هفته جنین شروع به لگد زدن و حرکت می کند. به دلیل آنکه تمامی اندام ها و سیستم عصبی تکامل یافته اند، جنین می تواند دست خود را مشت کند.
- در این هفته اندام های جنسی به صورت کامل تشکیل می شوند. به همین دلیل می توان جنسیت نوزاد را تشخیص داد.
- ریه ها در این زمان در حال تکمیل شدن و شکل گیری هستند.
- تارهای صوتی جنین در این زمان شکل می گیرند.
- پوست جنین در این زمان در حال تکمیل شدن است. به همین دلیل پوست آن هنوز شفاف است.
وضعیت مادر در پایان دوره اول بارداری هفته به هفته
در پایان دوران سه ماهگی اول تقریباً تمامی حالت های ناراحت کننده برای مادر از بین می روند. ویار بسیار ناچیز می شود و حساسیت به بوها و طعم ها کاهش پیدا می کند. در پایان سه ماهه اول خطرات این دوران به کمترین میزان خود می رسند. در پایان این دوره مادر شاهد بالا آمدن شکم و گرد شدن شکم خواهد بود. سینه ها در این ماه همچنان در حال رشد هستند و روز به روز بزرگ تر می شوند.
سه ماهه دوم از بارداری هفته به هفته
پس از آنکه در مورد بارداری هفته به هفته در سه ماهه اول پرداختیم، نوبت به سه ماهه دوم بارداری می رسد. اگر از مادران باتجربه بپرسید، سه ماهه دوم را راحت ترین دوران بارداری خود می دانند. زیرا در این ماه با بسیاری از ناراحتی ها و استرس های سه ماهه اول رو به رو نمی شوند. هر چند این بدین معنی نیست که دوران بسیار راحتی در انتظار مادران است. سه ماهه دوم بارداری از هفته ۱۴ شروع شده و تا هفته ۲۷ ادامه پیدا می کند.
هفته سیزدهم تا هفته پانزدهم از بارداری هفته به هفته
در هفته سیزدهم تا هفته پانزدهم از بارداری هفته به هفته اندام های جنین به سرعت در حال رشد کردن هستند. حرکات جنین در این هفته ها بسیار بیشتر می شوند و جنین شروع به چرخش های زیاد می کند. در این هفته ها قد جنین به ۹ سانتی متر و وزن آن به ۶۰ گرم نیز می رسد. در این هفته ها جنین کاملاً راست می شود و گردن او صاف تر می شود و از حالت خمیدگی در می آید. در این هفته ها شاهد ایجاد کرک های خیلی نازک روی پوست جنین خواهیم بود.
وضعیت مادر
مادر در این هفته ها شاهد کمردرد، پادرد و شکم درد خواهد بود. میزان موهای بدن مادر در این دوران بیشتر خواهند شد. دست ها و پاها دچار بی حسی و سوزن سوزن می شوند. ممکن است لکه های مختلفی روی پوست بدن یا پوست صورت پدیدار شوند. پوست شکم شروع به خارش هایی خواهد کرد. مادر شاهد ترک خوردن پوست بدن خواهد بود. پوست نوک سینه هم شروع به تیره شدن خواهد کرد.
هفته شانزدهم تا هفته بیستم دوران بارداری هفته به هفته
جنین از هفته ۱۶ تا هفته ۲۰ بارداری هفته به هفته شاهد تغییرات اساسی خواهد بود و این تغییرات شامل تکامل جنین می شود.
- در این زمان بافت اسکلتی جنین تکمیل می شود.
- جنین توانایی مکیدن پیدا می کند. جنین در شکم مادر ممکن است انگشت شست خود را بمکد.
- پوست بدن ضخیم تر می شود تا کاملاً بتواند اندام ها را بپوشاند.
- روده جنین شروع به تولید مدفوع می کند.
- موها، مژه، ابرو و ناخن جنین به صورت کامل شکل یافته است.
- جنین می تواند صداهای اطراف خود را بشنود.
- تا پایان هفته بیستم قد جنین به ۱۵ سانتی متر می رسد. وزن او نیز تقریباً ۸۵ گرم است.
وضعیت مادر
تا هفته بیستم از بارداری هفته به هفته رحم مادر هر هفته رشد مشخصی دارد. به صورتی که هر هفته باید ارتفاع شکم یک سانت بیشتر شود. ترک های شکم افزایش پیدا می کنند و مادر افزایش وزن بیشتری را تجربه خواهد کرد. ورم پاها در این زمان ممکن است در برخی از خانم های باردار رخ دهد. سینه ها همچنان در حال بزرگ شدن هستند. در این زمان مادرها دچار سختی در نفس کشیدن، خروپف، احساس سنگینی، سوءهاضمه و ... خواهند شد.
هفته بیستم تا هفته بیست و هفتم از بارداری هفته به هفته
هفته ۲۷ آخرین هفته از دوره سه ماهه دوم بارداری هفته به هفته است. در این برهه زمانی است که سه ماهه دوم به پایان می رسد و تغییرات بدن نهایی می شوند. در پایان این دوره وزن جنین به ۶۰۰ گرم و قد او به ۳۰ سانتی متر خواهد رسید.
- بدن جنین شروع به تولید خون می کند. تولید خون وظیفه مغز استخوان جنین است.
- اثر انگشت به صورت کامل تکمیل می شود.
- ریه ها به صورت کامل تشکیل شده اند. اما فعالیت آن ها شروع نشده است.
- جوانه های چشایی روی زبان جنین در حال پیدایش هستند.
- بدن جنین شروع به تولید سورفاکتانت برای عملکرد درست ریه ها می کند.
- جوانه های مویی و کرک ها در حال رشد هستند و کرک ها بلندتر می شوند.
- خواب کودک تنظیم می شود.
- لگد زدن و چنگ انداختن جنین بسیار بیشتر می شود.
- جنین به صداهای بلند واکنش نشان می دهد.
وضعیت مادر در پایان دوره دوم سه ماهه بارداری هفته به هفته
درد پا، لگن، کشاله ران و مچ پا در این دوران بیشتر خواهد شد. خارش و خشکی پوست در ناحیه شکم بیشتر دیده می شود. رشد موهای نوزاد باعث می شوند که مادر احساس سوزن معده داشته باشد. احساس ضعف و سرگیجه در این دوران بیشتر می شود. به همین دلیل مادر باید همواره وعده های غذایی کوچک را در برهه های زمانی کوتاه مدت مصرف کند. خوابیدن در این زمان برای مادر بسیار سخت تر می شود.
سه ماهه سوم از بارداری هفته به هفته
سه ماهه سوم بارداری هفته به هفته از هفته ۲۸ شروع شده و تا هفته ۴۰ ادامه پیدا می کند. این دوره از بارداری یکی از طولانی ترین دوره هایی است که همیشه مادران از آن شکایت می کنند. زیرا در این دوره شکم مادر بسیار بزرگ شده و توانایی حرکت آزادانه و راحت را از او می گیرد. بیشترین وزن گیری جنین در دو ماه اخیر این دوره رخ می دهد. بنابراین تغذیه مادر در این دوران بسیار مهم است.
هفته بیست و هشتم تا هفته سی و یکم بارداری هفته به هفته
در این برهه از بارداری هفته به هفته تمامی اندام های جنین به صورت کامل تکامل می یابند به صورتی که جنین قادر است از بیرون از شکم مادر زنده بماند. اما دستگاه تنفسی جنین در این دوران ضعیف تر عمل می کند و بهتر است در دستگاه مخصوص نگهداری شود.
- موهای جنین ضخیم تر می شوند و رشد بیشتری می کنند.
- مغز همچنان به رشد خود و بزرگ شدن خود ادامه می دهد.
- جنین به سرعت در حال رشد کردن است و هر هفته اندازه سر او بزرگ تر می شود.
- جنین در این دوران به صورت کامل توانایی بلع کردن و گریه کردن را خواهد داشت.
وضعیت مادر
مادر در این دوران شاهد ورم بیشتر پاها و درد بسیار لگن خواهد بود. زیرا سر نوزاد در این دوران در پایین قرار می گیرد. شکم به رشد خود ادامه می دهد و هفته به هفته بزرگ تر می شود. تنفس مادر در هنگام خواب سخت تر می شود. به همین دلیل پزشکان توصیه می کنند که مادرها به پهلو بخوابند. به دلیل بیشتر شدن موهای سر، سوزن معده مادران بسیار بیشتر می شود.
هفته سی و دوم تا هفته سی و پنجم از بارداری هفته به هفته
بیشترین تغییراتی که در این برهه از بارداری هفته به هفته رخ می دهد مربوط به تکمیل سیستم گوارشی و سیستم تنفسی است. جنی در این چهار هفته به تکاملی دست می یابد که می تواند به راحتی در خارج از شکم مادر زنده بماند.
- آنزیم های گوارشی معده شروع به تشکیل شدن می کنند. بنابراین جنین توانایی هضم غذا را پیدا می کند.
- مدفوع تولید شده در روده جنین افزایش پیدا می کند و این مدفوع تا قبل از زایمان در بدن جنین باقی می ماند. البته در صورت طولانی شدن دوران بارداری ممکن است مدفوع جنین از بدن وی خارج شود که باعث مسموم شدن جنین می شود. این وضعیت می تواند بسیار خطرناک باشد.
- سیستم تنفسی جنین کامل می شود و جنین تا حدی می تواند خود تنفس را به صورت کامل انجام دهد.
- حرکت جنین در این برهه بسیار زیاد و غیر قابل پیش بینی می شود. به صورتی که مادر به سختی می تواند نحوه قرار گرفتن جنین در شکم را تشخیص دهد.
وضعیت مادر
مادر در این زمان از بارداری هفته به هفته دچار سختی در حرکت کردن، نشستن و برخاستن می شود. شکم بسیار بزرگ تر می شود و ورم پاها بیشتر می شود. کاهش انرژی در این برهه بیشتر دیده می شود. زیرا بدن مادر سنگین می شود و افزایش وزن به بالاترین میزان خود می رسد. در این زمان انجام دادن ورزشهای سبک و هوازی برای مادر توصیه می شود.
هفته سی و ششم تا هفته چهلم از بارداری هفته به هفته
در این زمان از بارداری هفته به هفته بیش از هر زمان دیگری به زمان زایمان نزدیک می شویم. چنین در این زمان تغییرات کمتری دارد. زیرا تمامی اندام های آن به صورت کاملاً تکامل یافته رشد کرده اند. تنها تغییرات این دوره مربوط به زیاد شدن و ضخیم شدن موهای جنین و افزایش وزن آن است. در این هفته ها وزن نوزاد به صورت کاملاً غیر قابل انتظاری افزایش پیدا می کند. هر چقدر به زمان زایمان نزدیک تر می شوید، جنین وزن بیشتری پیدا می کند. میانگین وزن نوزادان ۳ کیلوگرم است. جنین در این زمان آمادگی کامل را برای زندگی در خارج از رحم مادر را دارد.
وضعیت مادر
همان طور که قبلاً گفتیم هر چقدر وزن جنین افزایش یابد، وزن مادر نیز به طبع افزایش پیدا می کند. در ماه های آخر بهتر است مادران به انجام ورزش هایی همانند پیاده روی بپردازند. تا این گونه جریان خون در آن ها بیشتر شود و زایمان راحت تری داشته باشند. همواره سعی کنید در این هفته ها تغذیه بسیار کامل و غنی داشته باشید. تا فرزندتان و خودتان دچار کمبود هیچ گونه مواد معدنی نباشد. درد سینه ها و نوک آن ها در این هفته ها بسیار بیشتر می شود و نوک سینه بزرگ می شود.
شما می توانید از طریق فرم زیر مشکل کودک خود را با ما در میان بگذارید. کارشناسان ما در کمترین زمان ممکن با شما تماس خواهند گرفت.
افزودن دیدگاه جدید